Munkácsy a Zsolnay Negyedben | Csúcskiállítás Pécsett

Posted on 2019. május 28. kedd Szerző:

0


Pálmaházban (1885 körül)

Xénia |

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériája általában a kortárs képzőművészet bázisa, idén azonban a világhírű magyar festőzseni kiállítá­sá­nak ad otthont fél éven át: a legnagyobb és leg­átfogóbb magánkézben lévő Munkácsy-gyűjtemény november 10-ig tekinthető meg.

A kiállítást szervező Zsolnay Örökségkezelő (ZsÖK) ezzel a tárlattal tiszteleg a 175 éve született festőóriás, Munkácsy Mihály előtt. A kiállított gyűjtemény Pákh Imre magyar–amerikai műgyűjtő kollekciójának része. Vitathatatlanul ez a legnagyobb anyagi értéket képviselő Munkácsy-magán­gyűjtemény, egyben a legátfogóbb is, ugyanis a festő életművének valamennyi szakaszából őriz festményeket. Szerepel köztük az Ásító inas (1896), amely a legismertebb magyar festmények egyike, reprezentálva munkásságának korai periódusát. De a művész pályaívét követve meg­jelen­nek a bibliai témájú művek, a szalonzsánerek és a késői melankolikus tájképek is.

A kis cukortolvaj (1883)

A kiállításon Munkácsy festményei, több rajza, tanulmánya, vázlatai és az életét dokumentáló fotóanyag is szerepel, összesen 58 mű és közel 20 fotó. Külön színfolt a kiállításban a Munkácsyt megjelenítő, más ismert művészek – például Rippl-Rónai József, Hans Temple, Halmi Artúr, Pásztor János – által készített művek csoportja.

Krisztus (piros ruhás változat)

A tárlat különlegességét az adja, hogy három kép most először lesz látható. Ezek közé tartozik Munkácsy Mihály Műteremben V. című képe, amely a festő Műterem-sorozatába illeszkedik. A téma kidolgozása során a művész több előképet, tanulmányt készített, különösen nagy hangsúlyt fektetve a színfoltok kifejező, expressszív kezelésére. Most először lesz látható a Tanulmány az Éjszakai csavargók című képhez és Halmi Artúr alkotása is, a Munkácsy Mihály párizsi műtermében című. Ugyancsak itt mutatkozik be hat, korábban soha ki nem állított rajz, köztük egy rendkívül korai kompozíciós vázlat, egy késői önarckép, Liszt Ferenc arcképe és vázlatok a Golgotához.

„Munkácsy művei tökéletesen illenek a Zsolnay Negyed kulturális palettájához, hiszen megannyi művészeti és tudományág alkotásai, eredményei megtalálhatóak itt; közös bennük, hogy mind a valódi minőséget képviselik” – mondta el Vincze Balázs, a ZsÖK ügyvezetője. Hozzátette: nagy öröm, hogy a cégnek olyan, kiemelkedő minőségű kiállítótér áll rendelkezésre, amely mind nagyságával, mind felszereltségével alkalmas és méltó helyszín egy ilyen kiállítás befogadására.

Munkácsy Mihály (1844–1900) a legnagyobb társadalmi elismerést aratta a magyar festők között itthon és külföldön; a francia Becsületrend parancsnoka volt, műtermében arisztokraták, uralkodóházak tagjai, korának legnevesebb művészei fordultak meg. A legismertebb hazai festő itthon, a nagyvilágban pedig az öt legismertebb magyar festőművész egyike.

Két család a szalonban (1880)

Zsolnay Vilmos és Munkácsy kortársak voltak, mindketten szakterületük világhírű mesterei. Alkotótevékenységük páratlan eredménye ezúttal – komplex és lenyűgöző élményt kínálva – egymás szomszédságában tekinthető meg a Zsolnay Kulturális Negyedben.

A címlapon: Mosónők II. (1880 körül; részlet)

Zsolnay Kulturális Negyed – m21 Galéria
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
A kiállítás 2019. november 10-ig tekinthető meg.

Részletek itt