Fociszerű életünk | Csepelyi Adrienn: Belemenés

Posted on 2019. március 14. csütörtök Szerző:

1


Pokorny Zsófia |

Csepelyi Adrienn önéletrajzi indíttatású kötete elsőre talán elriaszthat sokakat, gondolván: ez is csupán újabb sportkönyv, ráadásul a napjainkban igencsak vitatott látványsportról. Azonban nem átlagos focikönyv ez, lényegesen több, és az önreflexív történeteken keresztül valójában azt mutatja be, hogy mit is jelent a szenvedély.

A rajongás, a focidrukkerség kezdetben csak a vidéki lányt magával ragadó hobbi. Ám ahogyan az általában lenni szokott, megtörténik a belemenés, amikor a sport szeretetével töltött délutánok és napok már sokkal többet jelentenek. Kapaszkodót, ami segíteni képes az embernek, hogy átlendüljön minden nehézségen, magányosságon és hétköznapi borzalmakon.

Ez történik Csepelyivel is, aki egyfelől sportrajongó, másfelől meg bemutatja az árnyoldalt is, hiszen nőként viszonylag a pálya atipikus figurájának számít. Ez gyönyörű ívet ad a könyvnek, hiszen a sport megszállott szeretetét követve érezzük annak a jelentőségét, mit is jelent szembemenni a társadalmi elvárásokkal, és átgázolni az előítéleteken, amelyektől még a modern társadalom sem mentes.

Még a nem kifejezetten sportrajongó olvasó is képes átvenni a Csepelyit jellemző lendületet és szenvedélyt, miközben fokozatosan megszabadul a belerögződött sztereotípiáktól. A focidrukkerek szubkulturáját leginkább férfidominancia jellemzi. A főhős ezekbe a rituálékba veti bele magát, ez pedig minden olvasónak segíthet végigkövetni saját megszállottságait, saját élete belemenéseit. Sokszor annyira érzékletesen jelenik meg a könyvben ez a szenvedély, mintha két ember közötti kapcsolat leképeződése lenne, annak minden pozitív és negatív velejárójával.

Az anekdotikus gyermekkori visszaemlékezések és a futballról szóló információk áradatában lépten-nyomon botlunk a szerző életének fontos mérföldköveibe, s ugyanilyen gyorsan váltakozva bukkannak fel rendkívül mulatságos történetek, máskor pedig torokszorítóan mély vallomások. A focirajongók ráadásként a meccsek érzékletesen leírt jelenetein andalodhatnak el.

Futball és egyéb társművészetek, jelzi a kötet alcíme, rendkívül pontosan megfogalmazva azt az érzést, amikor az életünkben minden egyetlen irányba tart. Mindaz, amivel találkozunk, képes  átértelmezni a világot, mert megleltünk valamit, amihez mindent elsöprő szenvedély fűz. Ilyenek a regény fejezetcímei is, amelyek áthallásai között megjelenik Kassák-parafrázis (McManaman eligazol, a galambok kirepülnek) vagy a kortárs költő, Erdős Virág néhány emlékezetes megfogalmazása (Ezt is elviszem magammal).

Mindezek ráirányítják a fényt arra, hogy mit jelent a belemenés Csepelyi Adrienn életében és mit jelenthet az olvasóéban is. Találni valamit, ami minden kudarcon és gáton keresztültörve igazán a miénk tud lenni. Ami segít megtalálni a hétköznapokban az elképzelésből egyre inkább valósággá váló álmokat.

Csepelyi Adrienn (Fotó: Kállai Márton/Könyvesblog)

Csepelyi Adrienn: Belemenés
– Futball és egyéb társművészetek

Európa Könyvkiadó, Budapest, 2018
306 oldal, teljes bolti ár 3299 Ft,
kedvezményes webshop ár
az europakiado.hu-n 2804 Ft
ISBN 978 963 405 8861

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A Belemenés egyszerre futballkönyv és látlelet a szenvedélyről. Húsz év története. Benne van a megyei másodosztály nyersesége és a topfutball fényűzése – benne a katarzis és a totális megsemmisülés.

A szerző kellő öniróniával szemléli önnön reménytelenségét: az irracionális döntések sorozatát. Sajátos humorral meséli el a futball miatt született és tönkrement szerelmeket, az egész hátat beborító futballtetoválást és a párhuzamos dimenziót, ahol a legszánalmasabb hazugságokat is fapofával lehet előadni. Közben pedig felnő egy kislány, és eljut oda, ahová mindig is vágyott.

Csepelyi Adrienn Junior Prima- és Népszabadság-díjas, Hüpátia médiadíjas újságíró. Az MLSZ Női Bizottságának tagja, Kötényblog néven évekig írta díjnyertes nőifutball-blogját. Odavan az operáért, testileg-lelkileg megnyomorított bulldogokat fogad örökbe, szatmári népviseletben ment a foci Eb-re, nehezen viseli az igazságtalanságot és nem tűri a nők kirekesztését. 1996 óta Liverpool-szurkoló. Azóta minden jó és rossz döntése mögött a rajongás áll.
A szerző az ukrán és a román határ menti kis faluban, Penyigén nőtt fel. Tizenkét éves korában egészen valószínűtlen módon robbant be az életébe a futball, kiforgatva a négy sarkából azt az idilli és zárt világot, amelyben addig élt.