Thália tavasz | Határon túli magyar színházak szemléje

Posted on 2019. február 22. péntek Szerző:

0


Rajtam maradt télikabát, Cseh Tamás-est

Rajtam maradt télikabát, Cseh Tamás-est

Xénia |

Idén is megrendezésre kerül a Határon Túli Magyar Színházak Szemléje április 10. és 14. között, a Thália Színház két színpadán. Összesen nyolc kortárs és klasszikus produkciót láthat majd a közönség, amelyet a hagyományokhoz híven  kedvezményes jegy- és bérletárak várnak.

A szemle április 10-én, szerdán kezdődik a nagyváradi Szigligeti Színház játékával, Tersánszky Józsi Jenő: Kakuk Marci című darabjával. A humoros fordulatokban bővelkedő előadást Gothár Péter állította színpadra.

Csütörtökön a Nagyszínpadra a Tomcsa Sándor Színház társulata érkezik Székelyudvarhelyről. Tomcsa Sándor fanyar humorral megrajzolt történetést, a Műtétet, Zakariás Zalán rendezte.

Az Arizona Stúdióban a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulatának közös produkciója mutatkozik be, Jordi Galcerán: Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc címmel. Rendezője Csábi Anna.

Kakuk Marci (VLM)

Pénteken a Nagyszínpadon az Esterházy Péter műveinek felhasználásával készült Kis Magyar Pornográfia kerül színre, az Újvidéki Színház előadásában. Színpadra alkalmazta és rendezte: Nikita Milivojeviċ.

Ugyanezen a napon az Arizonában a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Cseh Tamás-estje veszi kezdetét: Rajtammaradt télikabát címmel. A komfortzónából kitaszigáló előadóest alkotói: Gajzágó Zsuzsa, Simó Lakatos Barna, Katona Dávid és Ráduly Zsófia.

Szombaton ismét két társulat kap játszóhelyet. Az Arizona Stúdióban szintén egy Jordi Galcerán-darab, A Grönholm-módszer lesz látható. Az író világszerte legtöbbet játszott művét ezúttal a kézdivásárhelyi Városi Színház hozza el, Barabás Árpád rendezésében.

A Grönholm-módszer (MZ)

A Nagyszínpadon John Millington Synge: A Nyugat hőse című produkciójára kerül sor. Az ír drámaíró klasszikus tragikomédiáját a csíkszeredai Csíki Játékszín adja elő, rendezője: Visky Andrej.

A Nyugat hőse (SL)

A szemlét április 14-én, vasárnap a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház zárja, Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül című klasszikusával. Az előadás zenéjét a kárpátaljai születésű Pál István „Szalonna” Útravaló című albumának anyaga szolgáltatja. Az előadás rendezője Katkó Ferenc.

Nem élhetek muzsikaszó nélkül

Nem élhetek muzsikaszó nélkül

A fotókat a résztvevő színházak szívességéből kaptuk. Fotósok: Vigh László Miklós (VLM), Jákó István (JI), Máthé Zoltán (MZ), Sándor Levente (SL).
A címlapon: Kakukk Marci (JI)