Gellért András: Befalazott csőgörény (részletek)

Posted on 2018. december 22. szombat Szerző:

0


Utolsó csengetés

– Figyelj, négy másodperc, három, kettő, egy, indul a szignál! Tessék.

– Kedves hallgatóink! Szeretettel köszöntöm önöket, az Utolsó csengetés mikrofonjánál Nemeskövi Szentes Mária. Ajánlóműsorunkban a mi gyönyörű hazánkban most megjelenő könyvekről, filmekről, színházi előadásokról, koncertekről számolunk be.

Elsőként Ilja Szorbcsuk: Végtelen kolhozföldek szépsége című romantikus regényére és Vlagyimir Porhavin: Égbe nyúló fenyők szempillái című verseskötetére hívom fel a figyelmüket. Letehetetlen alapművek, szinte azt mondanám, kötelező olvasmányok! Stúdiónk vendége lesz Nyirkos Iván, a Vörös Galambok Kiadó igazgatója.

Ezt követően riportösszeállítást hallhatnak arról, vajon mire készül a török filmipar. Munkatársunk a legnagyobb isztambuli filmgyárban beszélgetett rendezőkkel, színészekkel, köztük Üzmir Dönerrel és Haram Acatelivel. Ők a főszereplői a Győzelem filmszínházban most bemutatott Tankkal megyek érted a hárembe című filmnek.

Koncert! A legutóbbi választások óta, amelyet ugye éppen harminc évvel ezelőtt tartottak, nos azóta szinte folyamatosan nálunk lép fel az igen népszerű Jenyiszej balalajkatrió és a Vascsizma katonai tánckar. Ők szinte már magyar társulatnak számítanak, hisz oly sok szívmelengető előadással ajándékoztak meg minket. Izgalmas programnak ígérkezik tehát a legújabb bemutatójuk, amiről én el nem maradhatok!

Pavel Szergejevics Borotalkin, a Nyepehenko táncszínház szólistája mesél arról, hogyan táncolta be magát a Kreml borostyántermébe, ahol megkapta a Sas-rend aranykardos fokozatát, és hogy milyen felemelő az élet a Vascsizmában.

És még egy ajánlat a mai adás tartalmából. Az Emberforrás Színház ezen a héten mutatja be L. Somfai László: Az örök győztes című négyfelvonásos drámáját, amely egy büntető- és átnevelő táborokat megjárt, állását elveszítő, majd a párt jóindulatának köszönhetően azt visszaszerző történelemtanár küzdelméről szól, a választás, a döntés embert próbáló dilemmájáról. Hamarosan érkezik hozzánk az író, valamint az előadás rendezője. Kedves hallgatóink, ez az  Utolsó csengetés április 7-i adásának tartalma! Jó szórakozást kívánok!

Hús Ernő tájékoztat

– A mikrofonba beszéljen, mert anélkül csak ön fogja hallani, mi nem, de ugye okkal vélelmezhetem, hogy nem magától kérdez, vagy ha mégis ez a szándéka, akkor otthon tegye ezt, ha kérhetem. Akkor használja végre a technikai eszközt?
–…
– Ha megfelelően tájékozódott volna, biztosan nem kérdez ilyet, de úgy látom, ön ma sem készült, de ezt már megszoktam, csak nem értem miért jön ide, amikor fogalma sincs a dolgokról. Nem, ne kérdezzen többet, erre nincs mó, mivel méltatlanok a felvetései.
–…
– Hiába, ne erőlködjön a beszéddel, a technikus kollégák megszakították a mikrofon frekvenciás kapcsolódását, így csak szájról olvashatnám, miről beszél, de erre nincs időm, továbbá nem is érdekel. Következő kérdező, tessék! Mutatkozzon be, mert önt még nem láttam itt, ugye nem várja el, hogy kitaláljam ki ön és melyik médiumot képviseli, ki az ön gazdája.
–….
– A kérdés önmagáért beszél. Ugye megérti, ha erre nem válaszolok a gazdájának. Adja oda mikrofont a mellette ülőnek. Nem magának, uram! Ne kapkodjon már! Maga felé nyújtották a mikrofont? Nem maga felé. Akkor mit akar? Adja vissza a kollégának. Hányszor mondjam?
–…
– Ne akadékoskodjon. Üljön le, vagy menjen haza, de hagyja dolgozni a többi kollégát. Felírom a nevét, és ha nem fogadja el a szabályokat, többé nem szeretném itt látni. Következő kérdés?

Gellért András

–…
– Alantas kérdés ez is, uram! Milyen menüsorral készülünk a következő Arany Fácán főzőversenyre, használunk-e külföldről származó alapanyagot a menüsor elkészítéséhez, vagy kizárólag hazaiból dolgozunk? Komolyan mondja, hogy ennyire képes csak, ilyen kérdésre? Mi az, hogy külföldi alapanyag? Egyértelmű, csak hazai. Most hova mennek? Ki adott engedélyt, hogy elhagyják a termet? Még nem ért véget a tájékoztató! Példátlan! Maguk sosem szoktak felállni! Üljenek vissza! Ajtókat bezárni! Látom értenek a szóból. Maga is üljön már le!
Most pedig kérdések nélkül folytatjuk a tájékoztatót. Elmondom, hogy hortobágyi kakaslevessel és börzsönyi húsos fánkkal nevezünk az Arany Fácánra. Természetesen egészséges mangalicából dolgozunk. Mára ennyi, remélem tudnak valamit kezdeni az információkkal.

Gellért András: Befalazott csőgörény
Wahorn András címlapjával
Magánkiadás, Budapest, 2018