Heller Ágnes: Olvasónapló 2017–2018 (előzetes, részlet)

Posted on 2018. október 13. szombat Szerző:

0


Heller Ágnes kislány kora óta vezet naplót, azon belül olvasmányainak naplóját is. 2013-ban a Múlt és Jövő Kiadó javaslatára ajánlotta fel, hogy ezeket a recenziónak is beillő naplórészleteket gyűjtsük egy Olvasónaplóba. Azóta minden Könyvhéten megjelenik az új Olvasónapló. Ebben az ő ízlésnek megfelelő, különböző műfajú könyvek fordulnak elő, vagyis minden…

Az ötödik évéhez érve a naplósorozat intézménnyé is vált. Mércévé, tájékozódási ponttá. Amit egyre bővülő olvasói kör vár (s már kér, követel) türelmetlenül, hogy aztán ők is utána és vele fussák meg egy-egy év olvasás-pályáját. S nemcsak az olvasmányélményei, ítéletei nyújtanak megemészteni, meghódítani vágyott szellemi kalandot és erőkifejtést. Heller Ágnes olvasónaplóinak talán az a legfontosabb hatása, hogy példája folyamatosan megerősíti az olvasás ethoszát és kultúráját.

Ebben a fenyegető Gutenberg-galaxis végi korban felemelően erős impulzust sugároz: ne hagyjuk abba az olvasást! Ne engedjük elragadni magunkat az internet és más nyomogatós-kattintgatós csábítások könnyű, de, sajnos, életmóddá szervülő rutinjának. (Hanem ezek az új-„okos” eszközök is legyenek az olvasás, a könyv szolgái, propagálói, figyelemfelhívói – a maguk hasznos helyén.) Ugyanis a tradicionális könyvolvasás egyedül és kicserélhetetlenül a mi fantáziánkra, önálló személyiségünkre bízza a tudás, az élmény befogadását: az eleven párbeszédet a szerzőkkel és világaikkal.

2018-ban Heller Ágnes évei mitikus számhoz, a két 8-ashoz érkeztek. Ez a fizikai csodaként is ragyogó és világító szellem egyik megfogható titka – s ez ebben a naplósorozatban érhető tetten – a folyamatos szellemi edzés, az olvasás. Ha tőle le-le is maradozva, de a sorból ki nem dőlve, fussunk vele ezen a maratonon – remélhetően még sokáig –, ezzel is egészségesen tartva magunkat, környezetünket, kultúránkat.

Heller Ágnes: Olvasónapló 2017-2018 (részlet)