Felmelegítve csak töltött káposztát | F. H. Fajardie: Így jár minden politikus bűnöző!

Posted on 2018. július 16. hétfő Szerző:

1


Cserhalmi Imre |

Erről a könyvről szólva egy filmmel kell kezdenem. Ha emlékezetem nem csal, kerek 30 esztendeje mutatták be a Ne ébreszd fel az alvó zsarut! című francia filmet, amelynek Alain Delon nem csupán a főszereplője, hanem producere és – részben – forgatókönyvírója is volt. A filmet fanyalogva fogadó kritikusok szerint a jóképű francia sztár – sok zsaruszerep alakítója – ekkor már színészi leszálló ágban működött. A maga módján a sztori is, amely már-már hagyományosnak, nevén nevezve unalmasnak számított.

Ez utóbbi sem lehetett meglepetés, hiszen a forgatókönyv írója, a Párizsban éppen tíz esztendeje, 60 éves korában elhunyt Frédéric H. Fajardie hallatlanul rutinos íróiparos volt. Elképesztő mennyiségben írt különféle történelmi, ifjúsági stb. regényeket, krimit, thrillert, filmforgatókönyvet, esszéket, mindent.

Valóban az „ezt már ismerjük” kissé lehangoló érzése kerülgeti az embert a film, illetve a könyv sztorijának megismerésekor: a rendőrségen belül titkos társaság alakul, amely sorra kivégzi azokat a bűnözőket, akiknél a hivatalos, állami igazságszolgáltatás ezt elmulasztotta. Aztán, a történet végén Grindel főfelügyelő (Alain Delon) eljut oda, ahol ő is nagy veszélybe kerül. Naná, hogy megússza. Így aztán egyetlen nézőnek, akarom mondani e könyv olvasóinak sem lesz álmatlan éjszakája. Igaz, öröme sem.

Mert közhely közhely hátán, patent a patentén, klisék sora és kommersz a köbön. Szinte gyári futószalagon előállított dialógusok, sematikus figurák, egy-két kivételtől eltekintve kiszámítható szituációk; mai szemmel bizony unalmas olvasmány. Persze, lehet ilyenkor azt mondani, hogy az olajozott szerkezet mögött súlyos a társadalmi mondandó. Vagyis amikor a becstelenség állami szintre emelkedik, akkor bátor-becsületes egyesek kényszerülhetnek törvénytelenséggel védeni az igazságot. És lehet persze rejtve/nyíltan jelezni, hogy ez bizony szélsőjobbos „morál” volt akkor is, az maradt ma is – de ettől még a mű, sajnos, nem lesz színvonalas.

A címoldalon, a könyv címéből kiemelve ez látható nagy betűkkel: POLITIKUS BŰNÖZŐ. Sejthető tehát, hogy a nálunk erősen aktuális és széleskörű közvélekedésre alapoztak üzleti elképzelést. Ami nagyon is érthető, kritikusi álszentség volna fintorogni emiatt. De azért nem csekély nosztalgiával meg kell jegyeznem: másfajta Athenaeumot ismertem és szerettem sok éven át.

Frédéric H. Fajardie

Frédéric H. Fajardie:
Így jár minden politikus bűnöző!

Fordította: Bayer Antal
Athenaeum Kiadó, Budapest, 2017
204 oldal, teljes bolti ár 2499 Ft,
kedvezményes webshop ár 1999 Ft,
ISBN 978 963 293 6611

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Mit tehetünk, ha szétrohad az ország az elit becstelensége miatt? A késői De Gaulle-korszak örökségeként Franciaországot a 80-as évek elején az egész társadalmat átszövő, a teljes politikai réteget megfertőző korrupció fojtogatja. Kéz kezet mos, a pénzt mindenhonnan lenyúlják, miközben az emberek egyre nagyobb nyomorban élnek a külvárosokban. A rendőrök legáltalánosabb tapasztalatává válik, hogy egyik nap letartóztatják a politikusokkal kokettáló bűnözőket, akik másnap már szabadlábon vannak. Mit lehet tenni ilyenkor?

Frédéric H. Fajardie klasszikus krimijében párizsi rendőrök egy csoportja kilép a sorból, szembefordul a romlottsággal, és azt mondja: NEM! Nincs több lefizetett bíró, nincs több eltüntetett bizonyíték, a gazemberek érdekében módosított törvény. Ők tudják, hogy akik folyton megússzák az elszámoltatást, valójában sok-sok ember haláláért vagy nyomoráért felelős bűnözők. Megszületik a döntés: egyenként levadásszák mindet. Elkapják, kivégzik őket. Nincs kegyelem.

A regény főhőse, a gyilkosságok felderítésével megbízott Grindel rendőrparancsnok az egyik legfontosabb dilemmával szembesül. Hová álljon, az igazság vagy az igazságtalan törvények oldalára? És ha az igazságosztók nem is igazságot osztanak, csupán egy fasiszta bagázs?

Ismerős valahonnan? A franciák már megélték, végigcsinálták. És Magyarországon? Fajardie regénye rólunk, nekünk szól – üzenet a palackban.