POSzT Fesztivál | Hamarosan indul a 18. POSzT

Posted on 2018. május 20. vasárnap Szerző:

0


A vád tanúja (Csankó Zoltán, Kovács Gergely) (MGy)

JVF |

A 2018. június 7. és 16. között megrendezésre kerülő 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjának legtöbb előadására, mint minden évben, ezúttal is szinte percek alatt elfogytak a belépők. De a Regős János és Térey János által válogatott 14 előadáson túl is izgalmas programkínálat várja az érdeklődőket.

Az idei évben POSzT Fesztivál keretében a Kodály Központba nagy sikernek örvendő, frissen bemutatott vígjátékokat, illetve a Budapesti Operettszínház valódi csemegének számító musicalgáláját hívták meg a szervezők, az érdeklődők pedig a Zsolnay Kulturális Negyedben az elmúlt évek kiemelkedő színházi bemutatói közül válogathatnak.

POSzT Fesztivál 2018

Neil Simon: Furcsa pár
Június 7., 19:00, Kodály Központ

Az Örkény István által fordított Furcsa pár Gáspár Tibor és Görög László jutalomjátéka a Miskolci Nemzeti Színház előadásában (rendező: Béres Attila), fergeteges vígjáték barátságról, magányról, férfi-nő kapcsolatokról.

Görög László, Gáspár Tibor

Oscar és Felix két elvált férj, akik most egy háztartásban élnek. Teljes ellentétei egymásnak: Oscar cinikus, jó humorú és nagyon rendetlen, míg Felix érzékeny lelkű, rendmániás, süt, főz, és egy percig nem bír tétlenül ülni. Kényszerű együttélésük igazi paródiája a valódi házaséleteknek, miközben két férfit látunk, akik nem képesek elviseli az egyedüllétet, és a feleségük hiányát más-más módszerekkel próbálják enyhíteni.

Agatha Christie: A vád tanúja
Június 8., 19:00, Kodály Központ

A világ egyik leghíresebb bűnügyi története: fordulatos, feszült krimi, a mesterien alkalmazott csavarok következtében a nézők az előadás utolsó pillanatáig találgathatnak a gyilkos kilétét illetően. A krimi nagyasszonya egy valódi nemzetközi közönségsikerrel mutatkozik be a Kodály Központ színpadán a győri Nemzeti Színház előadásában (rendező: Simon Kornél), Csankó Zoltán főszereplésével.

Egressy Zoltán: Sóska, sültkrumpli
Június 8., 19:00, E78

Egressy Zoltán legendás, itthon és külföldön is töretlenül sikeres, több mint ötszáz előadást futott vígjátékát ezúttal a József Attila Színház állította színpadra (rendező: Sas Tamás), melyből talán az is kiderül, hogy lehet-e a színpadon focizni. A darab egy öltözőben játszódik, ahol két partjelző (vagy asszisztens) és egy futballbíró készülődik két csapat sorsdöntő összecsapására. Mint utóbb kiderül, a soron következő mérkőzés nem csak a pályán várakozó csapatok, hanem a pályán innen levő bírói hármas szempontjából is fontos, főleg a futballbíró szempontjából. A bíró és a partjelzők szerepében a nézők Nemcsák Károlyt, Bozsó Pétert és Karácsonyi Gergelyt láthatják.

Beugró
Június 9., 17:00, 20:00, E78

Idén sem maradhat el a POSzTról a négyszereplős szituációs színházi játékokon alapuló szórakoztató televíziós műsor, a Beugró színpadi változata. A műsorvezető Novák Péter, a rendező és producer Kapitány Iván. A négy szereplőnek (Pokorny Lia, Debreczeni Csaba, Kálloy-Molnár Péter és Szabó Győző) ezúttal is improvizációs feladatokat kell megoldania. A feladatok jellege nem változik, de a konkrét szituációkkal és szerepekkel akkor és ott találkoznak először.

Neil Labute: Valami csaj(ok)
Június 10., 19:00, E78

Neil Labute 2005-ben írt komédiája Magyarországon a Rózsavölgyi Szalonban volt először látható (rendező: Németh Kristóf). Egy középkorú férfi (Őze Áron) nősülni készül, s elhatározza, végigjárja az élete nagy szerelmeit. Valamennyiükkel hasonló szállodai szobában találkozik, más-más városokban (az első az első szerelem, a második az érzéki, a harmadik a különleges, a negyedik az igazi). Az előadás különlegessége lesz, hogy a komédia négy különböző női karakterét ugyanaz a színésznő, Pokorny Lia játssza.

Őze Áron, Pokorny Lia

Claude Magnier: Oscar
Június 10., 19:00, Kodály Központ

Möszjő Barnier-nek rengeteg sok vállalata és rengeteg sok pénze van. És két lánya, de csak az egyikről tud. És a két lányának három kérője. És az egyik lányának elhiszi, hogy terhes. De amikor beosztottja, Christian beállít egy ékszerekkel teli táskával, már semmi nem érdekli, csak a táska. Viszont táskából is van még kettő. Ilyet még életében nem látott, pedig olyat is látott, amit nem vallott be senkinek.
Claude Magnier legendás bohózatában Louis de Funès 13 év alatt több mint hatszázszor játszotta Barnier szerepét – amit filmen később Sylvester Stallone tett ismertté az egész világon. A Thália Színház sodró erejű vígjátékának két főszerepét Nagy Viktor és Gubás Gabi alakítja (rendező: Vida Péter).

John Fowles: A lepkegyűjtő
Június 11., 19:00, E78

Valódi színházi különlegesség a Centrál Színház–Lepkegyűjtő Produkció Kft. bemutatásában! Küzdelem az életben maradásért egy izgalmakkal teli thrillerben, miközben észrevétlenül elmosódik a határ fogoly és fogvatartó között – Bereczki Zoltán és Ágoston Katalin főszereplésével (rendező: Horgas Ádám).

Freddie (Bereczki Zoltán) csak nézegetni akarja Mirandát (Ágoston Katalin) (KG)

Mindhalálig musical
Június 11., 19:00, Kodály Központ

A Budapesti Operettszínház nagyszabású gálaműsorában a világ zenés színpadainak valaha volt legnagyobb sikereiből hallhatnak válogatást az érdeklődők. Egyebek mellett felcsendülnek az Oroszlánkirály, Az operaház fantomja, a Macskák, az Elisabeth, A Szépség és a Szörnyeteg, a Grease (Pomádé), a Vámpírok bálja, a My fair lady és az Evita legjobb dalai, az élményt pedig lenyűgöző koreográfiák és pazar jelmezek teszik majd teljessé.
Közreműködő művészek: Gubik Petra, Janza Kata, Maros Bernadett, Lévai Enikő, Nádasi Veronika, Vágó Zsuzsi, Cseh Dávid Péter, Horváth Dániel, Kocsis Dénes, Laki Péter, Serbán Attila, rendező: Bori Tamás.

Nagy Mária (PZs)

Colm Tóibín:
Mária testamentuma
Június 12., 20:30,
N. Szabó Sándor terem

Nagy Marit, édesanyját rendezi Viktor Balázs az előadásban, amely éppen anya-fiú kapcsolatról mutat megrendítő képet. Szűz Mária magányos, bűntudattal és fájdalommal teli életén vezet végig minket a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas művésze, s közben a jól ismert történetről lehullik az évszázadok pátosza, a szentek maszkjai mögül felsejlenek a valódi emberi arcok.
Az 1955-ben Írországban született Colm Tóibin kisregényét először 2013 januárjában, New Yorkban, a Broadway-n mutatták be színpadi formában, Fiona Shaw előadásában – az előadás három Tony-díj jelölést kapott. Bíró Yvette fordítását Kautzky-Dallos Máté és Viktor Balázs gondozta. A szövegből készült drámát Viktor Balázs rendezte.

Best of Ring
Június 13., 19:00, Kodály Központ

Komolyzenei nagykoncert Wagner operáiból. Közreműködik Rálik Szilvia, Kovácsházi István, Perencz Béla, valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara. Karmester: Kocsár Balázs

1. rész
A Rajna kincse
Előjáték
Az istenek bevonulása a Walhallába

A walkür

Előjáték
A walkürök lovaglása
Tavaszi dal
Wotan búcsúja és Tűzvarázs
2. rész
Siegfried
Reggeli derengés és Siegfried rajnai útja
Kovács-dal

Az istenek alkonya

Siegfried gyászindulója és finálé
Zárójelenet

A csemegepultos: Ötvös András (RR)

Gerlóczy Márton:
A csemegepultos naplója
Június 14., 19:00, E78

A csemegepultos naplója nem egyszerű monodráma: valódi sikerdarab, amely hosszú évek óta garantált telt házzal fut a fővárosban. Gerlóczy Márton fantasztikus szövege Göttinger Pál játékos, ötletgazdag rendezésében és Ötvös András lenyűgöző játékával kihagyhatatlan szórakozás.

A 18. POSzT ünnepélyes díjátadó gálája
Június 16., 19:00, Kodály Központ

Ismét nagyszabású díjátadó gála zárja a fesztivál programsorozatát, ahol a színházi szakma krémjének jelenlétében, szórakoztató gálaműsor keretében adjuk át a Találkozó legjobbjainak járó díjakat. Összefoglaló klippekkel, meglepetésvendégekkel és számos fellépővel várjuk nézőinket!

Az idei POSzT díszvendége Bálint András lesz. Bálint András 1943-ban született Pécsett. 1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd ezután a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött. 1969-től a Madách Színház, 1980-tól a Magyar Filmgyártó Vállalat társulatának színésze volt. 1985 és 2016 között a Radnóti Miklós Színház igazgatója volt, majd maradt a színház tagja. 1983 óta tanít a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Többek között Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész. színházigazgató, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Bálint András (BN)

A POSzT Fesztivál keretében megtekinthető lesz Bálint András Arany János-estje is, amelyet a Radnóti Színház 13 év után újított fel és tűzte újra műsorára. A műfajok sokszínűségével – versek, balladák, naplójegyzetek, levélrészletek, szerkesztői megjegyzések bemutatásával – egy másféle, gazdagabb Arany-képet tár elénk, mint amit eddig ismerhettünk. Ez az est azt az Arany Jánost idézi meg, aki ifjúkori barátot hiányol, a figyelmes szerkesztőt, a kislányát gyászolót, Az ember tragédiája dramaturgját, a Szent István-rend lovagkeresztjét visszautasítót, majd elfogadót, a test nyavalyáira panaszkodót, a Margitszigeten bolyongót, az Őszikék mesterét, az ironikus, bölcs embert.

„Aranyt nehezebb megközelíteni – Bálint András szerint –, mert szemérmes, saját magáról alig vall. Szalonta, Nagykőrös, Pest akkori világa igencsak távol áll a mai kortól. A nyelv végül is másfél száz éves. Ám ahogy belemélyedtem az anyagba, egyre ismerősebbnek tűnt. Ironikusan józan, keserűen öngúnyos. Fegyelmezett mesterember, akit gyakran látogat a kishitűség, viszont mindig megnyugvást talál hivatásában. A költészetben. Sértődékeny és magányos, európai és magyar. Szerkesztőként szigorú, és mint hivatalnok alapos. Saját testi nyavalyáit nem kevés öniróniával szemléli. Rendületlenül és mindvégig hisz a költészet erejében, abban, hogy romló világunkban nincs fontosabb, mint a pontosan fogalmazott emberi szó. A nyelv. A magyar nyelv. Ezért választottam Arany Jánost.”

Fotók: Brozsek Niki (BN), Kolbe Gábor (KG), Molnár György (MGy), Puskel Zsolt (PZs), Révész Róbert (RR)

A jegyek az előadásokra a http://www.poszt.hu-n, a jegymester.hu-n, a Kodály Központban, a Széchenyi téri Pécs Ponton, illetve a Zsolnay Kulturális Negyed látogatóközpontjában megvásárolhatók. A jegyértékesítéssel kapcsolatos további információkért kövessék nyomon a Poszt Facebook oldalát és a http://www.poszt.hu-t.