Tíz év után ismét az Arénában | A 100 Tagú Cigányzenekar koncertje

Posted on 2018. január 15. hétfő Szerző:

0


Lendvai Csócsi József főprímás

Lendvai Csócsi József főprímás

BJI |

A 100 Tagú Cigányzenekar egy évtized elteltével lép újra színpadra a Papp László Sportarénában, és ad fővárosi évadnyitó koncertet február 25-én. A kétrészes, csaknem kétórás koncerten minden műfajból adnak ízelítőt: a komolyzenei művek mellett tradicionális magyar cigány­mu­zsi­kát, magyar nótát és népdalt is játszanak.

A világhírű magyar cigányzenészek képesek eljátszani a világ bármely népszerű, közismert dalát, Beatles-slágertől Madonnáig (vagy az O sole miótól akár a Despacitóig…), de valójában mindegyikük arról álmodik, hogy a 100 Tagú Cigányzenekar tagja legyen, és velük klasszikus műveket játszhasson. A világon egyedülálló zenei formációként felépített együttes hagyományápoló művészeti tevékenységével felbecsülhetetlen értéket teremtett.

A zenekar három évtizeddel ezelőtti létrejöttének hátterében akkori prímáskirály temetése áll. Id. Járóka Sándor búcsúztatására 1985 áprilisában több száz zenész gyűlt össze az ország több városából, és kedves dalaikkal kísérték végső útjára a felejthetetlen muzsikust. A jelenlévők közül sokan gondolták úgy, hogy nemcsak egy ilyen fájdalmas alkalommal kellene összehozni a kiváló muzsikusokat. Több hónap előkészület után az alapítók, Berki László (akkor az Állami Népi Együttes vezető prímása), Boross Lajos (a Margit Kert étterem zenekarának legendás vezetője, későbbi prímáskirály) és Mészáros Tivadar (szintén kiváló prímás) megalakította ezt a formációt és a hátterében az ezt működtető egyesületet, amely csak később vette fel a 100 Tagú Cigányzenekar nevet.

A zenekar megalakulása óta ezernél több koncertet adott az ország legkisebb településének kultúrházától a világ számos híres koncertterméig. 2014-ben Hungarikum minősítést kapott művészi és hagyományőrző gyakorlatért. Különleges és egyedi hangszerelésű repertoárjuk jellemzője, hogy a 4-7 tagú (vendéglátós) zenekari hangszerelést formálják szimfonikus megszólalássá, vagyis a vonósok mellett a fafúvósok (klarinét) és több (!) cimbalom kap kiemelt szerepet. Jellegzetes játéka a zenekarnak a több prímás vonópárbaja, illetve az, hogy valamelyik muzsikus család tehetséges kicsi – öt-nyolc – éves gyereke áll a zenekar élére, játszik szólót és vezényli a zenészek seregét. Természetesen a létszám száznál magasabb, mint minden nagy zenekarnál. A felvételre jelentkezőknek ugyanolyan szigorú meghallgatási kritériumoknak kell megfelelniük, mint a világ bármely szimfonikus együttesénél – csak a repertoár más.

ÖKRÖS OSZKÁR KOSSUTH DÍJAS CIMBALOMMŰVÉSZ-600

Ökrös Oszkár Kossuth-díjas cimbalomművész (Váratlanul elhunyt január 15-én. Nyugodjék békében!)

Hangversenyeik látványos és nagy zenei élményt kínáló megmozdulások, melyek nem titkolt célja a magyar cigányzene, a magyar nóta és népzene ápolása, népszerűsítése. Elismertségük jele a Magyar Örökség és Hungarikum díj, továbbá hogy fennállása óta a zenekar 21 CD-t, 5 DVD-t jelentetett meg, ebből 8 lett platina-, 14 pedig aranylemez.

Az együttesnek több prímása van, a koncerteken is. Jelenlegi főprímása és egyben művészeti vezetője Lendvai Csócsi József. A címlapon: Berki László koncertmester (az alapító Berki László fia)

Fotók: 100 Tagú Cigányzenekar, különböző helyszíneken adott koncertek

Art Anzix Színház produkció