22. Múzeumok Majálisa | Múzeumok a kertben — kertek és múzeumok

Posted on 2017. május 19. péntek Szerző:

0


Olvassbele |

A múzeumok huszonkettedik majálisán több mint száz múzeum és kiállítóhely képviselteti magát a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Múzeumkertben az ország különböző részeiből. Május 20-án és 21-én minden értelemben kizöldül a belvárosi Múzeumkert.

Több mint 120 hazai múzeum mutatja meg várhatóan legalább negyvenezer látogatónak, milyen változatos és tarka az a tudás, tárgyi anyag, amelyet őriznek. Sátraik és programjaik behálózzák a Múzeumkertet, a kincseikből készült Műtárgysétány az MNM épületét, a Tudássétányon pedig a művészetek, az irodalom és a természet jegyében bárki tesztelheti saját tudását. Először mutatkozik be a Majálison többek között a Bodrogközi Múzeumporta, a Börzsöny Közérdekű Muzeális Gyűjtemény, a Felpéci Tájház, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum.

A Majális helyszínéül is szolgáló Múzeumkert rekonstrukciója most a figyelmet a kertészet, a parkok, a környezetvédelem, az újrahasznosítás és a zöld területek megóvása felé irányítja, 2017-ben a természeté a főszerep! A múzeumok munkája sosem volt független a természeti környezettől. A természettudományos kutatásokon, gyűjtéseken, tematikus programokon túl számos múzeum élen jár a természeti örökség megismertetésében, védelmében, illetve a környezettudatos szemlélet elmélyítésében. Gyűjteményeikben műtárgyak sokasága beszél arról a változatos viszonyról, amely az embert és környezetét összekapcsolja.

A Múzeumok Majálisán idén is átadják az Év múzeuma- és Év kiállítása-díjakat, amelyet az előző év kiugró teljesítményével érdemelhetnek ki a kitüntetett intézmények.

Az esemény szervezője, a Magyar Nemzeti Múzeum színes és izgalmas programokat kínál minden korosztálynak – előadások, koncertek, kézműves vásár, gasztronómiai kóstoló várja az érdeklődőket a hétvége folyamán. Szombaton a színpadon Mimó és Csipek kalandjaival találkozhatnak a gyerekek, délután fellép a Baltazár Színház, a Vodku zenekar, majd táncolhatnak a Group’n’Swing zenéjére, ezután DJ Panda összművészeti performansszal teremt jó hangulatot késő estig.

Vasárnap délelőtt a Makám viszi „Bogárbálba” a gyerekeket, délután a Kerekes Band, a Villon-trió és a Nemadomfel ad koncertet. A Majálist a Lóci játszik koncertje zárja.

Az MNM – házigazdaként – az Ige-Idők kiállításhoz kialakított Élő Múzeum-programmal és MiNiManó-kert készítésével egybekötött múzeumpedagógiai foglalkozással készül a rendezvényre. A látogatók a RE-design jegyében fémhulladékból készült szobrokat, újságpapírból kollázsképeket láthatnak, a múzeum Kupolájában pedig megcsodálhatják a Jelky András Szakközépiskola diákjainak gyön yörű papírjelmez ruháit.

A Múzeumi pagoda két napon keresztül a múzeumi szakemberek baráti találkozásának, szakmai előadásoknak, kerekasztal-beszélgetéseknek, könyvbemutatóknak lesz színtere. A a nagyközönség itt mélyebben megismerheti az intézmények különleges munkáját.

A Nemzeti Múzeum belső tereit behálózó Műtárgysétány tárgyait több mint 40 múzeum küldte be. Mi kapcsolja össze a permetezőt, a bélyeget, a báli meghívót, a színházi látványtervet, a kerámiát, az ősmaradványt, a népi bútort, a táskarádiót vagy a kortárs festményt? A tárgyak együttese most azt mutatja meg, hányféleképp jelenhet meg a múzeumok gyűjteményében a kert, legyen szó művészetről, gazdálkodásról, utazásról, szórakozásról vagy épp a tudományról.

22. Múzeumok Majálisa a Magyar Nemzeti Múzeumban és Múzeumkertben

Ugyancsak 2017-ben indulhatnak el a vállalkozó szellemű látogatók a Tudássétányon. A különböző múzeumok sátrait összefonó pontgyűjtő kiránduláson arra sarkalljuk a családokat, hogy a művészet, az irodalom és a természet témakörében tegyenek kalandos felfedezéseket. A játékban résztvevő múzeumok izgalmas feladatokkal készülnek, és számtalan ajándék várja az érdeklődőket.

A Majális idén is kapcsolódik az ICOM Múzeumi Világnapjához. Ennek idén központi témája: „A múzeumok és az elhallgatott történelem – Kimondható-e a kimondhatatlan?”.

A fesztivál két napján a látogatókat izgalmas, változatos kínálat várja: belülről megtekinthetnek egy muzeális Csepel teherautót, felülhetnek egy veterán Pannonia motorra. Készíthetnek saját űrhajót és láthatják Farkas Bertalan űrhátizsákját.

Kipróbálhatnak büntetés-végrehajtási eszközöket, üvegfestést, tojásírást tanulhatnak, hagyományos és újrahasznosított alapanyagokból kézműveskedhetnek, 3D-s papírszínházat és állatokat, origami virágot hajtogathatnak. Lesz növénysimogató, állatbemutató élő baglyokkal, a múzeumok megidézik a konyhakertek, az angol kertek, a barokk kertek, de a paraszti virágos kertek világát is, és ültethetnek fűszer- és gyógynövényeket.

Fényképezkedhetnek századfordulós ruhákban a lóvasút plakátja előtt, valamint hagyományos paraszti viseletben. Részesei lehetnek az egri 1552-es várvédelmet megidéző fegyver- és öltözetbemutatónak, megnézhetik A kiskakas gyémánt félkrajcárja című bábjátékot. Megtudhatják, hogy mi „az Év ásványa” és „az Év ősmaradványa”, hogy működik egy vízimalom vagy a csigavonalas vízemelő.

Óriás gyufásskatulyából házat tervezhetnek, térbeli kertmakettet és mini herbáriumot készíthetnek. Megtudhatják ki is az a csikász vagy pákász, mikroszkóp alatt ismerkedhetnek a természet apró csodáival.

Ügyességüket és fizikai erejüket tehetik próbára a népi játékokkal: pl. krumplimalac tereléssel. Keresztszemes varrást, palócgatya madzagsodrást, fonalbaba készítést tanulhatnak.

Az MNM vár mindenkit: a gyerek- és családi eseményre érkezőket, a fiatalokat és idősebbeket. Azokat, akik csak vásározni szeretnének, vagy az igazi gasztronómiai élvezeteknek akarnak hódolni az ökológiai gazdálkodással tartott birkahúsból készült hagyományos karcagi birkapörkölt kóstolásával.

Május 20-án – az ICOM Múzeumi Világnaphoz kapcsolódóan – a Múzeumok Európai Éjszakáján a Magyar Nemzeti Múzeum este 10 óráig várja a programjai és kiállításai iránt érdeklődőket.

További részletek itt.

Nyitva tartás:
2017.május 20. 9:00–22:00 (Múzeumkert), 10:00–22:00 (MNM)
2017.május 21. 9:00–22:00 (Múzeumkert), 10:00–18:00 (MNM)

A képek az elmúlt évi majálison készültek.