Egymást álmodjuk | Cynthia Swanson: Nővérek könyvesboltja

Posted on 2017. május 11. csütörtök Szerző:

0


Bodó Viktória Booklány |

Egy emberről álmodom, aki azt álmodja, hogy engem álmodik. Klasszikus történet. Vajon melyikünk az igazi? Én, aki őt álmodom, amint engem álmodik, vagy ő, aki azt álmodja, hogy én őt álmodom? Cynthia Swanson könyve ezt a példázatot boncolgatja, nem is akárhogyan.

Denverben járunk, 1962-ben. Kitty Miller barátnőjével, Friedával egy kis könyvesboltot vezet. Mindketten elmúltak már harmincöt évesek, és hajadonok. Ez a hatvanas évek Amerikájában felért egy megbélyegzéssel: a furcsa lányok, akik társak az üzletben, barátnők az életben, és nem mentek férjhez, pedig olyan csinosak… Látszólag minden rendben van, bár az üzlet enyhén szólva akadozik. Egy napon azonban Kitty álmodni kezd: mégpedig önmagáról. Arról, hogy egy másik életet él. Abban a másik életben ő férjezett, hármasikrek anyja. A férje, Lars, az a pasi, aki pár éve nem ment el a megbeszélt randira. Ebben az elképzelt életben azonban együtt élik az amerikai álmot: Kitty (Katharyn), a háztartásbeli feleség, anya, és férje, a jól menő építész. A gyerekeik csodaszépek, és okosak… kivéve Michaelt, az autista kisfiút.

Kitty egyre jobban belesodródik az álmokba, melyek minden éjjel kísértik. Álmodik a mindennapjairól a gyerekekkel, a házaséletükről a férjével, a beszélgetésekről a háztartási alkalmazottal, csak egyvalamiről nem álmodik soha: a valóságban nagyon is létező, szeretett szüleiről, no meg a könyvesboltról.

Az álmok egyre inkább folytatásos regénnyé állnak össze, s a nő érzi: előbb-utóbb nem tud többé felébredni ezekből az álmokból. Egyik éjjel ottmarad majd abban a másik világban, ahol van három gyereke, ahol Lars nem verte át azon a bizonyos, meghiúsult randevún, azt is kideríti majd, hogy hol vannak a szülei – és mi történt Friedával. Ám amikor ez megtörténik, már nem lesz visszatértés az álomvilágból, ha úgy tetszik, a párhuzamos dimenzióból.

Swanson olvasmányos történetet írt meg, ami nagy kedvence lehet azoknak, akik szeretik az ugrándozást a különböző idősíkokon. Keveredik a jelen, a múlt és a közeli jövő a fikcióval és a valósággal. Egészen az utolsó oldalakig nem tudható, hogy melyik szál, melyik élet a valódi: Kittyé vagy Katharyné. Vagyis nem tudhatja az olvasó, hogy ki álmodik kiről, aki álmodja őt magát.

Mély, talán személyes indíttatásból születhetett meg a kötet, ami egyszerre beszél családi kötelékekről, autizmusról, elszalasztott lehetőségekről. Boncolgatja a traumák emberi elmére gyakorolt hatásait, a szeretet erejét, a baráti kapcsolatok fontosságát, miközben az egyik legizgalmasabb írói eszközzel élve a „mi lett volna, ha” gondolatmenetét fejti föl. Mindezt teszi könnyeden, kedvesen, egy könyvesbolt pultjai mögé bújva, szórakoztató, laza kikapcsolódást nyújtva az arra vágyóknak. Tagadhatatlanul több benne az ötlet, mint a stílus, vagy az irodalomiság, de egy fáradt szerda estén jó szolgálatot tehet.

Az írás teljes terjedelem­ben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Cynthia Swanson

Cynthia Swanson: Nővérek könyvesboltja
Gabo Kiadó, Budapest, 2016
Fordította: Turcsányi Jakab
396oldal, teljes bolti ár 2990 Ft,
kedvezményes webshop ár 2542 Ft,
ISBN 978 963 406 2769

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

…hogyan határozzák meg visszavonhatatlanul a múltbeli döntések a jelent, és milyen keserédes szembesülni azzal, ami lehetett volna.

1962., Denver. Ebben a városban egy egyedül élő harmincas nő már-már bohémnak számít. Ám a harmincnyolc éves Kitty Miller elégedett a maga szingli létével. Anno együtt járt egy Kevin nevű orvossal – de amikor nem úgy alakultak a dolgok, ahogy remélte, úgy döntött, hogy a saját útját fogja járni. Most annak a könyvesboltnak szenteli magát, amelyet a legjobb barátnőjével, Friedával együtt vezet, és esténként hazatér otthonos lakásába. Férj híján, akit vacsorával kellene várni, megengedhet magának egy-két italt munka után a barátaival; gyerekek nélkül, akiket reggel iskolába kellene indítani, akár egész éjjel fenn maradhat olvasni imádott macskája, Aslan mellett üldögélve.
Aztán elkezdődnek az álmok.
1963.: Katharyn Andersson házasságban él nagy szerelmével, Larsszal. Álomotthonban laknak Denver kertvárosában, baráti szomszédságtól körülvéve. Eszményi hely a gyerekeik felnevelésére. Katharyn világa pontosan olyan, amilyet Kitty hajdan elképzelt magának… de csak az álmaiban létezik.
Kitty eleinte élvezi az éjszakai kiruccanásokat ebbe az alternatív világba. Bár ott nincs Frieda, nincs könyvesbolt, hiányoznak az ismerős arcok, Kitty egyre kevésbé vágyik kinyitni a szemét és elhagyni Katharyn vonzó életét.
De az álomvilág minden egyes látogatással reálisabbnak tűnik. Ahogy kezd elmosódni a határ a két világ között, Kitty kénytelen szembenézni a bizonytalan jövővel. Milyen árat kell fizetnie azért, hogy az álomvilágban maradhasson? És mivel jár, ha elengedi?