Ízek az olvasztóüstből | Nemes Nóra: Az én amerikai konyhám

Posted on 2017. április 8. szombat Szerző:

0


Bodó Viktória Booklány |

Van úgy, hogy az élet adja a feladatot. Ez történt Nemes Nórával is, akit az élet sodort az Egyesült Államokba, majd hozott olyan helyzetbe, hogy szakácskönyvet kerekíthessen a sokat szidott, nem ritkán lenézett amerikai ételekből.

Ugyanis az egyszeri felhasználó – háziasszony, hazánkfia (-lánya), nevezzük bárhogy – az amerikai ételeket egyszerűen nem ismeri. Talán fel tudja sorolni a félkész ételeket, a hamburgert, a kellően fancy hipsterek még a bagelt is, de itt körülbelül meg is áll a tudomány. Ami nem feltétlenül lenne baj, de sajnos megáll az érdeklődés is, hiszen a közvélekedés szerint nincs is mi iránt érdeklődni. Booklány is tapasztalta már, hogy csodálkozva néznek rá, amiért a chili con carnét nem darált húsból (!), nem poralappal (!), kakaóval (!), nem húsz perc alatt (!), és nem tűzhelyen készíti. Hiszen az elterjedt tévhit szerint az gyorsétel, nem pedig valami otthonos, melengető, sok órán át a sütőben sülő, igazi, kuckós fogás, ami valójában.

Tehát amerikai konyha létezik, csak sokkal kevésbé homogén, mint az egyes európai országokban, mert mindenki hozzáadta az otthona legjavát, aki csak betette a lábát a kontinensre. A népek olvasztótégelyében – itt azonban helyénvalóbb üstöt mondani – fantasztikus ízek forrtak össze. A választék pedig kimeríthetetlen, a mama (a mamma…) főztjétől a barbecue- (bbq-) pecsenyékig, a divatos reggeliktől a zseniális desszertekig, sőt vega/vegán fogásokig. Aki pedig még nem evett sajtos makarónit (by US), azonnal pótolja be! El sem tudja képzelni, mit hagyott ki eddig, csakúgy, mint a pekándiós pite esetében.

Maga a kötet kifejezetten kellemes hangulatú, sztorizgatós, beszélgetős vonalat képvisel. A kivitelezés szemet gyönyörködtető. Pár éve már leáldozott a szoros értelemben vett szakácskönyvek kora, amiben hozzávalók, elkészítési módok és fényképek váltogatták egymást. Az olvasó 2017-ben ennél sokkal többet igényel: közvetlenséget, keresetlenséget, a csevegés, már-már az interaktivitás illúzióját.

Sok szó esik nemcsak az egyes ételek elkészítési módozatairól, de bepillanthatunk a kultúrába, a szokásrendszerbe is. Abba például, hogy az Újvilágban is ismerik hosszú, baráti-családi körben elköltött étkezések hagyományát, csak ott éppen a szabad ég alatt művelik és grillsütővel. A streetfood hívei számos ötletet kaphatnak a következő zsírban-ízben gazdag vacsorához, a desszertrajongók pedig megkapják az obligát cheescake-adagjukat.

Habár a receptek nem sok újdonságot adtak – mármint Booklánynak, akinek a hobbija a gasztronómia –, mégis sokaknak ajánlható ez a szakácskönyv. A benne található ételek nagy része jól beépíthető a mindennapokba, érdemes velük egy próbát tenni. Mindenesetre köszi, Nóra, hogy mellém állsz chili con carne-ügyben!

Az írás teljes terjedelem­ben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Nemes Nóra: Az én amerikai konyhám
Corvina Kiadó, Budapest, 2016
176 oldal, teljes bolti ár 4990 Ft,
kedvezményes webshop ár 3992 Ft,
ISBN 978 963 136 3913

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Egy ország kultúrájához a legrövidebb út a konyháján keresztül vezet. Én is ezen az úton indultam el abban a két évben, amit az Egyesült Államok nyugati partján töltöttem. Bár sokan azt gondolják, hogy az amerikai konyha kimerül a hamburgerben és a cukros fánkokban, aki hajlandó egy kicsit megismerni ennek a hatalmas országnak az étkezési szokásait és jellegzetes ízeit, a világ egyik legizgalmasabb fúziós kemencéjére bukkan.

Ezzel a könyvvel nemcsak az volt a célom, hogy 65 jellegzetes receptet megosszak veletek, hanem az is, hogy megmutassam, hogyan láttam én a mindennapokat a Frederick street 307-ből, az én amerikai konyhámból.