Titanic 2017 | Versenyfilmek és vendégek

Posted on 2017. március 28. kedd Szerző:

0


Amanda Kernell: Számi vér

Olvassbele |

Április 6. és 13. között Budapesten, három helyszínen fut majd a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. A 2005 óta versenyfesztiválként is működő eseményen idén hét film – egy Fülöp-szigeteki–katari és egy amerikai misztikus thriller, egy angol–magyar–francia misztikus dráma, egy svéd-norvég-dán és egy spanyol alkotás, valamint egy luxemburgi–belga–francia és egy dán-izlandi dráma – vetélkedik majd a Hullámtörők-díjért. A zsűri tagjai Frédéric Strauss francia kritikus és Dragomán György író, a zsűri elnöke Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas rendező lesz. 

Idén a misztika és a drámaiság jellemzi leginkább a 24. Titanic versenyprogramját. A Végzetes lövés (Birdshot) című Fülöp-szigeteki–katari misztikus thrillerben egy fiatal fülöp-szigeteki parasztlány betéved az otthonához közeli természetvédelmi területre, és tévedésből lelő egy kiemelten védett majomevő sast. A hatóságok azonnal nagy erőkkel kezdik keresni a felelőst, de a nyomozás során váratlan, egyre hátborzongatóbb titkok kerülnek napvilágra. A film rendezője, Mikhail Red előző filmjéért a legjobb új rendező díját kapta meg a Vancouveri Filmfesztiválon.

Mikhail Red: Végzetes lövés

Szintén a hatóságok elől menekül Sarah Adina Smith Buster két élete (Buster’s Mal Heart) című, fekete humorral fűszerezett, vakmerő amerikai misztikus thrillerében Jonah, aki egy üres hegyi nyaralóban meghúzódva vészeli át a telet. Visszatérő álmaiban a tengeren hánykolódik. Egy idő után rádöbben, hogy ő és a tengeren elveszett férfi egy és ugyanaz.

Sarah Adina Smith: Buster két élete

Sarah Adina Smith: Buster két élete

A részben Magyarországon forgatott az Egy vezér gyermekkora (The Childhood of a Leader) című angol–magyar–francia misztikus dráma Robert Pattinson főszereplésével 1918-ban, a 20. századi önkényuralmi rendszerek szárba szökkenésének időszakában játszódik. Párizsban egy fiatal amerikai fiú figyelemmel kíséri, hogyan működik közre apja a versailles-i békeszerződés kidolgozásában. Ezek a tapasztalatok formálják eszméit és világképét, és lassanként egy hátborzongató személyiségalakul ki a szemünk előtt. A színészként is dolgozó amerikai rendező, Brady Corbet a legjobb elsőfilmes díját nyerte el a 2015-ös Velencei Filmfesztiválon ezért az alkotásáért.

Brady Corbet: Egy vezér gyermekkora (Fotó: Agatha A. Nitecka)

Brady Corbet: Egy vezér gyermekkora (Fotó: Agatha A. Nitecka)

A Számi vér (Sami Blood) című svéd–norvég–dán játékfilm, felkavaró történet a felnövésről. A 14 éves Elle Marja számi származású rénszarvaspásztor, egy kisebbségi közösség tagja. Az 1930-as években tomboló rasszizmus és az iskolában történő rasszkutatási vizsgálatok miatt egyre inkább elvágyódik életéből. Hogy megvalósíthassa álmait, más identitást kell keresnie, és minden kapcsolatot meg kell szakítania családjával és kultúrájával. A svéd Amanda Kernell lenyűgöző elsőfilmes alkotása Velencében és Thessalonikiben is nagy figyelmet keltett.

A spanyol születésű, Egyesült Királyságban élő rendező, Jonathan Cenzual Burley A pásztor (The Shepherd) című filmjének főszereplője, a középkorú Anselmo egyszerű, de boldog életet él szerény házikójában egy falu közelében. Magányában egyedül kutyája és birkái osztoznak. Amikor egy építési vállalkozó meg akarja venni a házát és földjét, hogy a területen lakóparkot építsen, Anselmo összetűzésbe kerül a környező földek gazdáival.

A Nehéz szívvel (Heartstone) című dán–izlandi drámában a világtól távol eső izlandi halászfaluban két elválaszthatatlan jóbarát él. A kamasz Thor és Christian ezen a gondtalan és szilaj nyáron tapasztalja meg először a szerelem érzését. Egyikük egy lány szívét próbálja elnyerni, míg a másik új vágyakat fedez fel magában barátja iránt. De a nyárnak hamar vége lesz: beköszönnek a kemény idők, s ideje felnőni és szembenézni a felnőttkorral. Az izlandi Guðmundur Arnar Guðmundsson rendezésében készült film számos más díj mellett Velencében elnyerte a legjobb LMBT-filmnek járó elismerést.

Guðmundur Arnar Guðmundsson: Nehéz szívvel (Fotó: Roxana Reiss)

Guðmundur Arnar Guðmundsson: Nehéz szívvel (Fotó: Roxana Reiss)

Végül Laura Schroeder melankolikus indie poppal aláfestett Gát (Barrage) című luxemburgi–belga–francia drámájában Catherine tíz év után tér vissza külföldről, hogy újra felvegye a kapcsolatot lányával, Albával, akit nagyanyja, Elisabeth nevel. Alba hidegen és távolságtartóan viselkedik a hirtelen felbukkanó idegennel, és Elisabeth sem fogadja kitörő örömmel lányát. Catherine egyszer csak megelégeli a helyzetet: elrabolja, és északra, egy tó partjára viszi Albát.

Laura Schroeder: Gát

Laura Schroeder: Gát

Az idei Titanicra négy alkotó is elkíséri majd filmjét. Itt lesz Tony Palmer, a Leonard Cohenről készített Bird on a Wire rendezője, A pásztor című versenyfilm rendezője, Jonathan Cenzual Burley, valamint a Rumble: The Indians Who Rocked the World két producere, Christina Fon és Stevie Salasis.

Elővételben mától kaphatóak a jegyek 1400 forintos áron (diákjegy 1100 Ft). Kedvezményes jegyár az egy helyszínen 5 különböző előadásra személyesen jegyet váltók számára: 1000 Ft.

További részletek a fesztiválról itt és itt olvashatók.