Szemenszedett igazság | Müller Péter bűnügyi komédiája a Tháliában

Posted on 2017. február 7. kedd Szerző:

0


muller-szemenszedett-sandorlev-25alloXénia |

A Határon Túli Magyar Színházak Szemléje keretében láthatja február 13-án a közönség Müller Péter darabját – a Szemenszedett igazságot – a Thália Színházban.

A Csíki Játékszín (Csíkszereda) vendégjátékaként színre kerülő művet itthon keveset játszották, nagy sikerrel járta viszont be Olaszországot és Latin-Amerikát is.

A bohózat műfaji kellékeit felvonultató darab abszurdba hajló, tragikomikus történetre épül, melynek alapötletét a szerző François Gayot de Pitaval világhírű bűneset-gyűjteményéből merítette.

Bresse városába megérkezik a sokadik bíró, hogy rendet teremtsen, hiszen egy rejtélyes-zavaros gyilkosság nyugtalanítja a polgárokat. Ám ahogy Hector Revalier megkezdi a vizsgálatot, kiderül: több az áldozat, mint azt először gondolta, a bűnösök száma pedig „az abnormális országban” minden képzeletet felülmúl.

muller-szemenszedett-sandorlev-09

A kihallgatások a törvény szolgáját is próbára teszik: Koch, az írnoka fellázad; Vallett, a vádlott farkasból egy pillanat alatt szűzlánnyá változik; a fölül ember-alul rendőr Kapitány egyre részegebb; Sophie, a bíró felesége visszavágyik a zárdába; Pin pedig hirtelen meg akarja váltani a népet – a helyzetkomikumok sorát felvonultató előadás az egyszerű ember tragédiájává lesz. A növekvő káoszban már csak egy biztos: „mindenki hazudik”.

Csupán a kérdések maradnak: a hallgatással kinek árt az ember? Mikor kezdődik a rémálom és mikor ér véget a valóság? Hol az igazság, ha folyamatosan megváltoztatják azt? Koch szerint „mindig az volt a baj, hogy megálltunk félúton”, ám mi történik, ha végigmegyünk rajta?

muller-szemenszedett-sandorlev-04-600

Aki szereti a frappáns fordulatokat, a groteszk komikumot és az életszagú történeteket, értékes élménnyel térhet haza.

Fotók: Sándor Levente

Határon Túli Magyar Színházak Szemléje
Thália Színház Nagyszínpad
2017. február 13., hétfő, 19.00