A tiltakozás művészete | Günter Grass: Bádogdob / Katona Kamra

Posted on 2017. február 3. péntek Szerző:

0


badogdob_ea_01_domolkyweb_022-allo

Dér Zsolt, Elek Ferenc (Elöl az ifjabb és idősebb Oskar)

Schmidt Katalin |

Az utóbbi évek egyik legátütőbb erejű bemutatójával búcsúztatta 2016-ot a Katona József Színház társulata. Hegymegi Máté lenyűgöző előadást hozott létre Günter Grass Bádogdob című regényéből, amit Mikó Csaba alkalmazott színpadra.

A történet főhőse Oskar, aki harmadik születésnapján döntést hoz: nemet mond a felnőttek világára, nem hajlandó felnőni, belesimulni a társadalomba, inkább gyerek marad örökre. Hogy magyarázattal szolgáljon a felnőtteknek, miért állt meg a növekedésben, leugrik a pince lépcsőjének kilencedik fokáról. Innentől kezdve testben gyermek marad, bár elméje fejlődik, amit viszont minden erejével titkol családja elől.

A Kamra változékony tere ismét lehetőséget ad a kísérletezésre. Fekete Anna túlméretezett ajtókból, ablakokból és bútorokból álló díszlete izgalmasan képlékeny, minimális elmozdulásokkal hol pince, hol templom, hol iskolaterem, de lehet bolt, utca, ostromlott posta is. A nézőteret középen lépcsőzetes járás választja el bejárattól színpadig, ami játéktérként is szolgál a színészeknek.

Hegymegi a Katona színpadán eddig többnyire mozgás-koreográfiáival (Az Olaszliszkai, Cukor Kreml, Ahogy tetszik) és színészként (Ahogy tetszik) volt jelen. A Bádogdob aprólékosan megkomponált mozgásvilága különösen emlékezetes eleme az előadásnak. A történet a már idősebb Oskar (Elek Ferenc) emlékfoszlányaiból sejlik fel, de az emlékezés fájdalmas folyamat számára, olykor inkább felejtene. A vonakodó emlékezés ritmusa adja az előadás alaplüktetését, amiben hol könnyed dal- és táncbetét próbálná elfedni a múlt fájó pillanatait, hol a politikai szónoklatok túl jól ismert mozzanatai hátborzongató, groteszk tánc-jellegű mozgássorrá redukálódnak, hol bravúrosan kivitelezett ismétlődő visszajátszások sejtetik az emlékképek vissza-visszatérő, kínzó jelenlétét.

A nagymama (Szirtes Ági) összetartja a családot

Középen: Szirtes Ági

A legtöbb színész több szerepet játszik az előadásban, ami bravúros, néha csupán másodperces átalakulásokat követel. A számtalan szerep közül legemlékezetesebb Szirtes Ági nagymamaként, aki négy szoknyája alatt még őrzi a béke és biztonság érzését, de meghatóan erős a kortalan Roswitha szerepében is.

...és felbukkan a nagypapa (Bezerédi Zoltán) is

Dér Zsolt, (a festményen [!]) Bezerédi Zoltán

Erős Bezerédi Zoltán, mint Oskar menekülő, de közben azért futtában gyermeket nemző nagyapja, valamint zsidó játékkészítő, akit a hatalom kegyetlenül elgázol. Rujder Vivien Szűz Máriát és náci katonát is alakít, Oskar szerelmének, Mariának szerepében pedig ugyanígy ötvözi a gyengéd gondoskodást és a hideg elutasítást. Tasnádi Bence hol katona, hol orvos, hol lövedékek záporában csak a szemüvegét próbálja megtalálni, de igazságtalan szigorát őszintétlen mosolyok mögé rejtő tanárnő is. Külön kiemelendő a cirkuszigazgató Bebra szerepében Kovács Lehel, aki úgy tűnik az idősebb Oskar egyetlen társa (lelkiismerete?) marad végül, és kíméletlenül követeli az emlékek kegyetlenül pontos leírását.

Pálmai Anna igéző drámaisággal játssza a szerető, de a sok szerelmes férfi ölelésében fuldokló anyát, Agnest. Ő a híd a két lehetséges apa ellentétes pólusai között, ami a 20-as, 30-as évek feszült politikai helyzetét modellezi. Alfred Matzerath, Agnes férje, kemény ember, szigorú apa, és egyre inkább rabja lesz a terjedő fasiszta ideológiának, míg az unokatestvér/szerető, Jan Bronski (Mészáros Béla), érzékenyebb, értőbben bánik a gyerekkel is. Matzerath egyszerre félelmetes és szánandó figura lesz Takátsy Péter játékában. Egy szörnyű, elutasító világot jelképez, mégis váratlanul megrendítő pillanata az előadásnak, amikor az eszményeit jelképező jelvényről beszél. Egy pillanatra megvillan az esendő ember a horogkeresztes karszalag mögött.

Oskaron (Dér Zsolt) mindenki nevel egyet

Oskaron (Dér Zsolt) mindenki nevel egyet

Az előadás kétségkívül legerősebb pontja Elek Ferenc és Dér Zsolt megható összjátéka. Elek megrázó erővel játssza az idősebb, visszaemlékező, bár inkább felejteni vágyó Oskart. Szinte kétségbeesetten, görcsösen próbál szépíteni, torzítani a fájó emlékeken, sebeket ejt rajta a szembenézés. Dér Zsolt eközben remekül alakítja a fiatal Oskart: túlzó, paródiába hajló elemek nélkül jeleníti meg a kisgyermeket, annak mindent értő ártatlanságával és szinte öntudatlan végzetes ballépéseivel együtt. Kiváló rendezői döntés, hogy a mű legfontosabb elemét, az Oskar számára egyedül fontos bádogdobot nem tárggyal próbálták megjeleníteni. Oskar és a dob bensőséges, mély kapcsolata a két színész játékában jelenik meg, így még egyértelműbbé válik, hogy a dob nem csupán Oskar választott gyermekségének a szimbóluma, hanem egyfajta befelé fordulás is, a külső világ helyett a saját belső hangjaira figyel.

Dér Zsolt, Kovács Lehel, Elek Ferenc

Dér Zsolt, Kovács Lehel, Elek Ferenc

Oskar döntése összetett: egyrészt heroikus elfordulás egy rothadó világtól, de megfutamodás is egyszerre. Bár a felnőtt lét megtagadásával, egész valójával a társadalom kritikájává akar válni, ez a passzív ellenállás nem tudja megállítani a történelem hömpölygő folyását: mint járvány terjed a fasizmus, és Európa belesodródik egy újabb világháborúba. A felnőtté válás elutasítása a család életében is végig fájó seb marad. Édesanyja még évek múltán is éles hidegséggel csapja a férje fejéhez a vádat, hogy ő hagyta nyitva a pinceajtót azon a végzetes napon. Ugyan alapvetően nem Oskar tehet családja boldogtalanságáról, cselekedeteivel mégis tovább rombolja a körülötte élők életét. Fájdalmas kölcsönhatás ez: a világ állapotától megundorodva hozta meg döntését, de ahogy ő nemet mondott a világra, a világ is fokozatosan tagadja ki magából. A csak hármasban játszható kártyapartikat csak szemlélőként nézi, mindenki, akit családjának tekint, elfordul tőle végül. Igazán mély kapcsolata végig csak a bádogdobbal van.

badogdob_ea_01_domolkyweb_007

Mészáros Béla, Bezerédi Zoltán, Szirtes Ági, Takátsy Péter, Dér Zsolt, Pálmai Anna, Elek Ferenc

Lehet-e azonban egy egész életet gyerekként leélni, nem vállalva felelősséget a világ szörnyűségeiért? Ellenállásnak számít-e a hallgatást csak néha felrázó zaj (dobolás, vagy velőt rázó sikoly), amikor mindenki erőszakos igent harsog? Úgy tűnik, egyszer mindegyikünknek el kell ásni saját bádogdobját, és végül fel kell nőni, szembe kell nézni saját tetteinkkel, és a minket körülvevő világgal. Nem az a kérdés sikítsunk-e, hanem hogy milyen hangosan.

Fotók: Dömölky Dániel (további képek az előadásról)

A videót készítette: Kazimir Annamari