Ott bent – itt kint | Csányi Vilmos: Ő, ott bent

Posted on 2016. november 21. hétfő Szerző:

0


csanyiv_o-ott-bent-bor240Tóth Zsuzsanna |

Nehéz elképzelni, hogy mainapság valaki ne érdeklődne, legalább egy kicsit, a mesterséges intelligencia iránt. Hiszen itt van körülöttünk számos jelenség, amely a gondolkodó gépeket dicséri – a telefonunk okosabb, mint mi, telematikai megoldások mindenütt, GPS-sel járunk mindenhová, ráadásul az autók lassan önmaguktól járnak, a sütőt a munkahelyünkről kapcsolhatjuk be, hogy friss vacsora várjon minket, a nappaliból ellenőrizhetjük nyaralónk webkameráján keresztül, hogy minden rendben van-e, és a sor hosszan folytatható. Ki sem kerülhetjük az egyre fejlettebb technológiákat, noha természetesen ez esetekben még nem arról a mesterséges, sőt szuperintelligenciáról beszélünk, amely mindenek felett uralkodni, a világot irányítani képes.

A Széchenyi-díjas biológus, biokémikus, etológus, egyetemi tanár Csányi Vilmost jómagam az állati viselkedésről szóló, rendkívül izgalmas írásai alapján ismertem meg sok éve. Sokoldalú ember, tudományos és ismeretterjesztő munkássága mellett szépíróként sem elhanyagolható.

Legújabb műve, az Ő, ott bent: érdekfeszítő olvasmány. Élvezetes, gondolkodásra késztető mű. Alapfelvetése, hogy mi történik, ha egy emberi agy tökéletes kópiáját töltjük fel számítógépre, s hozunk létre így új, intelligens identitást. Vagy gépet? Programot? A való életben ezzel foglalkozó kutatók feltételezik – ezen alapul a regény is –, hogy ez esetben a létrejövő „Ő” humanoid jellemzőkkel bír, és ez az „agy” (talán) elnézőbb az emberiséggel szemben, mintha „csupán” egy matematikai elméletek és logaritmusok alapján alkotott gépi elme volna.

A mi „hősünk” valóban emberi. Eleinte mindenképpen. Christian (Ő): számítógépre másolt változata egy antropológus professzor, Kozalik Bálint agyának. Úgynevezett szingleton, vagyis a világot irányítani képes szuperintelligencia. (Gép? Program?) Meglehetősen hamar túlszárnyalja az eredetit, mármint K. B. agyát, annak kapacitását és gondolkodásmódját, és egy fiatal programozó némi baráti segítségével önkezébe veszi az irányítást. (Bár keze, az nincsen.) Hogy a regény vonzereje teljes legyen, akad benne szerelmi szál is… Ez első hallásra furcsa lehet, bár már többen eljátszottak a gép és az ember kapcsolatának kérdésével. Itt afféle lelki találkozásról, plátói szerelemről beszélhetünk – másról nem is igen tudnánk –, s ki más ülne a „vonal” másik végén, mint egy pszichológusnő?

Csányi könyve igazolt tudományos tényeken alapul, ám olvasása közben semmi érthetetlen tudományosságot nem tapasztalunk, vagyis a legjobb science fiction hagyományokat folytatja. Időutazás a már jelenlévő, de még nem általánosba, utópia arról, ami voltaképp már itt van. Arról, amit elképzelni még mindig nehéz, mert a robbanásszerű fejlődés ellenére, ha szuperintelligenciáról beszélünk, többnyire még mindig robotokat vizionálunk, akik majd háborúznak egymással és elpusztítják a világot, az emberiséget. Holott – és ez az egyik nagy hozadéka Csányi regényének – a mesterséges intelligencia nemcsak itt van már az életünkben, de önszabályozása – feltehetően és szerencsére – nagyon is intelligens, és nem önpusztítóan agresszív, mint az ember. A mi Ő-nk (Christian) nagyon is emberi. Felelősséggel teli, jó emberről (akinek nyilván vannak hibái is) másolt program (gép? robot?). Ezért van, hogy azt érezzük, a könyv optimista és mégis szorongtató jelentés – végső soron – az emberi viselkedésről.

Olvasása közben – minden szkepszisem ellenére – már-már magam is hinni kezdtem, hogy az evolúció előbb-utóbb megteremti Őt, mint szükségszerűséget. Az etikus, emberszabású, érzelmi intelligenciát is felmutató szuper MI-t (mesterséges intelligenciát), aki voltaképp ugyanazt akarja, mint az emberi elme. Egy szép, új világban.

Pusztán ráadás a regényben, hogy végül az is kiderül, az univerzumnak az emberi agyhoz hasonló a szerkezete. Vagyis: magunkban hordjuk az Egészet.

Reménykedjünk, hogy tényleg így is van.

Csányi Vilmos (Fotó: Matyovszky Márta)

Csányi Vilmos (Fotó: Matyovszky Márta)

Csányi Vilmos: Ő, ott bent
Libri Kiadó, Budapest, 2016
220 oldal, teljes bolti ár 2999 Ft,
kedvezményes webshop ár 2399 Ft
ISBN 978 963 310 8673

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Már csak évekre járunk attól, hogy megjelenjen az első „szingleton”, a világot irányítani képes szuperintelligencia. A teljes titokban működő Ötök rájönnek: mindennél fontosabb elérni, hogy ez az intelligencia barátságosan viszonyuljon az emberiséghez.

Ennek érdekében egy veszprémi antropológus professzor idegrendszerét számítógépre másolják, azt remélve, hogy ha a másolat valóban képes szingletonná fejleszteni önmagát, az emberből lett program hű marad majd gyökereihez.

Christian öntudatra ébred, és egyre intelligensebbé válik, de ezt a kutatólabor munkatársai ferde szemmel nézik. A félig ember-félig program problémáinak megértéséhez egy magányos, ám annál csinosabb pszichológusnőt is bevonnak a kutatásba, aki viszont igencsak vonzónak találja Christiant…