Génmanipulált világ | Margaret Atwood: Az özönvíz éve

Posted on 2016. november 10. csütörtök Szerző:

0


atwood_az-ozonviz-eve-bor240Somogyi András |

Valamikor a lehetséges jövőben játszódik Margaret Atwood kellően keserű antiutópiája. A regényben központi szerepet játszó, Isten Kertészei környezetvédő szekta vezetője már megjövendölte Isten büntetését a természet, az emberi környezet pusztításáért, állatfajok tömegeinek kiirtásáért. A büntetés a világon végigszáguldó és az emberiség nagy részét elpusztító halálos vírusfertőzés, a „száraz özönvíz” formájában jelenik meg.

Ebben a keretben ismerjük meg a két lány, Toby és Ren által megszemélyesített főszereplők történetét. Az események jelenidejét kihalt, tönkrement, lepusztult, szétrothadt világban éljük meg, a társadalom szétesett, suhancbandák rabolnak és dúlnak. A hatalmat egy biztonsági cégből kinőtt, a rendőrség és később a hadsereg szerepét is átvevő, fegyverekkel ellátott, könyörtelen és korrupt gyilkoló testület gyakorolja. A menekülteket fegyverrel, kerítéssel és fallal tartják távol… Az állatvilágot génmódosított fajok – juszlánok, görmenyek, műhajbirkák, zöld nyulak – képviselik. Egyedül az emberi természet, viselkedésmód nem változott, a gonoszság, féltékenység, gyűlölet tovább él – de megmaradtak a szeretet és barátság magvai is.

Toby kegyetlen gyermekkoron ment keresztül, anyja ismeretlen betegségben halt meg – gyógyíttatására pénzük nem volt –, apja öngyilkos lett. Felserdülve a TitokBurger gyorsétteremlánc dolgozója lett, továbbá a vadállati természetű menedzser kényszerű szeretője. (Hogy miből készültek a cég nevét adó TitokBurgerek, arra abból lehet következtetni, hogy időnként egérfarok, sőt emberi ujj is kikandikál a húspogácsából…). Innen az Isten Kertészei mentették ki Tobyt. Gyermekkora viszontagságai megedzették. Kemény és határozott jelleművé vált, ezért sikerült meggyőzni őt arról, hogy alkalmas a szekta egyik vezető tisztségének betöltésére. A Kertészek között nyugalomra lelt, de csak amíg a Szekúr rájuk nem tört. Tobyt ekkor is kimenekítették, egy kihalt wellnesstelep egyik házikójában húzódott meg.

Másik főszereplőnk, Ren kislánykorában került anyjával a Kertészekhez, kamasszá ott nőtt, amikor anyja visszavitte apjához, akit évekkel azelőtt elhagyott. A gimnázium után főiskolára ment, de abba kellett hagynia, mert anyja magára hagyta, apja meghalt. Maga sem tudta, mihez kezdjen, sodródott, előbb a petesejtjeit adta el, majd gyönyörű, hosszú haját. Végül, mikor már minden tartalékát felélte, tánctehetségét vetette be, a Pikkelyek és Farkak klubban lett trapéztáncos. Hogy valamivel többet keressen, időnként magát is áruba kellett bocsátania. Innen gyermekkori barátnője, Amanda menti ki.

Kalandos életutat járnak be, míg immár felnőtt nőként találkoznak, meglelik a félholt, sérült Amandát és még néhány szintén lepusztult barátjukat. Az emberiséget megtipró járvány csillapultával nagyon halvány remény csillan meg előttük: talán mások is túlélték a katasztrófális „száraz özönvizet”…

Atwood nem könnyíti meg az olvasó dolgát, eligazodását a történetben. Szabadon sétál évtizedeket oda-vissza az idősíkokon keresztül, a történések folyamát időnként megszakítja a szekta vezetőjének – Ádám Egynek – híveihez, „teremtmény- és emlőstársaihoz” intézett szentbeszédeivel, valamint szép, versbe szedett zsoltárokkal. Figyelem és elmélyültség szükségeltetik a kötet olvasásához és a történet értelmezéséhez.

A kötet két fordítójának munkája előtt fejet kell hajtanunk. A verseket Horváth Viktor fordította, csengő rímekkel, bibliai zsoltárokhoz méltó ihletettséggel. A könyv prózai részét magyarul megszólaltató Varga Zsuzsanna tiszteletre méltó leleménnyel, szellemesen, nyugodtan mondhatjuk: zseniálisan magyarította a „csúnya új világ” kitalált fogalmait, állat- és növényneveit, a szekta magatartásformáinak, cselekvéseinek leírását.

Margaret Atwood

Margaret Atwood

Margaret Atwood: Az özönvíz éve
Európa Könyvkiadó, Budapest, 2015
560 oldal, teljes bolti ár 3790 Ft
kedvezményes webshop ár 3222 Ft
ISBN 978 963 079 9300

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A világvége egy rejtélyes járvány képében érkezik, amely egymástól távol eső helyeken, egyidejűleg üti fel a fejét, és áldozatait először cseppfolyóssá teszi, majd kiszárítja. Csak ketten élik túl a katasztrófát: Ren, a fiatal trapéztáncosnő, aki bent ragadt a munkahelyén – a Pikkelyek és Farkak fantázianevű szexklubban –, és Toby, Isten Kertésze, egy zöld vallási szekta tagja, aki a MegÚj Spa luxusfürdőjében barikádozta el magát. Vajon vannak más túlélők is? Él-e még Ren bioművész barátnője, Amanda? Vagy ökoharcos mostohaapja, Zeb? Vagy egykori szeretője, Jimmy? Hát a KínGolyóból szabadult üldözői, vagy a kormányzat korrupt rendőrei?

Egy biztos: míg az emberiség nagy része kipusztult, boldogan élik világukat a különféle génmanipulált életformák – az oroszlán és a juh párosításából származó juszlánok, az emberi hajat növesztő műhajbirkák, az emberi agyvelővel rendelkező disznók. Miközben Ádám Egy, Isten Kertészeinek vezetője társaival együtt próbál utat törni magának ebben a kegyetlen, szép új világban, Ren és Toby a szabadulásán dolgozik…

Margaret Atwood korunk egyik legjelentősebb írója, örök Nobel-esélyes. Sokféle zsánerben alkot, a sci-fitől kezdve a disztópián át egészen a rémregényekig, ám minden művét áthatja a társadalmi éleslátás és érzékenység. Mint a legtöbb regénye, ez is egy a maihoz hátborzongatóan hasonlatos, mégis idegen világban játszódik – egy olyan világban, amely minden elemében levezethető a jelen folyamataiból. A könyv az egész világon hatalmas sikert aratott, a benne szereplő vallási énekeket – melyeket magyarul Horváth Viktor fordításában olvashatunk – megzenésítették, és nagy sikerrel adják elő.