Élete volt a sárm | Jávor / Spinoza Színház

Posted on 2016. október 11. kedd Szerző:

0


Jávor, a duhaj

A duhaj Jávor szerepében

Bedő J. István | 

Az idei Spinoza Zsidó Fesztivál ismeretlen ismerőse Jávor Pál volt. Ismerős, mert a háború előtt, fénykorában filmek tucatjait forgatta. Ismeretlen, mert életrajza, a róla szóló művek, a színésztársak emlékezetében megőrzött anekdoták itt csak tükörcserepek. Színpadi sikereit a Színészlexikon őrzi, nem a filmszalag.

Gál Róbert nem először választja témául azokat, akik méltatlan üldözést szenvedtek. Jávor lehetett érdekes egyéniség, lehetett kuruckodó krakéler, de szívtipró azért lehetett, mert a civil életből hozott orgánumára, csinos külsejére remekül lehetett szerepet írni. Még az összefércelt forgatókönyvekbe is bele tudott cseppenteni néhány centi költészetet. De a receptekben leginkább kellett mellé egy komikus, például Kabos Gyula, egy cigányprímás és az asztalra némi bor, Jávor pedig mulat. A többi csak ráadás. Jávor népszerűsége azon alapult, hogy azonosulni tudott a súlyosabb vagy sekélyebb nótákkal, és – ahogy cigányzenészek fogalmaznak – el tudta mondani a dalt. Az elmondás ebben az esetben sokkal többet jelent a pontos intonációnál. A megszólaltatója érzi és éreztetni tudja a dalba csomagolt örömet, vágyakozást, fájdalmat, keserűséget.

pzs_1798

Masa Anita, Johan János, Masa Tamás

Nem véletlenül részletezem a Jávor-receptet. Ugyanis Gál Róbert zenés játéka sem egyéb: életrajzi narráció, rövid jelenetek a Jávor-anekdotakincsből, majd a címszerepben Masa Tamás mulat. Udvarol, örül, szomorkodik, dalol. Bokázik. Minden partnernőt Masa Anita játszik: főleg a filmekben látottakat, de ő a feleség és ő Karádi Katalin is. Masa Tamás a hasonulásban nem marad külsődleges. A híres Jávor-bajusz mögül kidalolva hozza a színész kicsit nazális hangképzését is. Masa Anita telt, nagy erejű operai altját adja a nőkhöz – a sanzonokban néha kissé túllebegtetve amúgy gyönyörű hangját. Minden egyéb figurát – pincért, féltékennyé tett férjet, postást,  efféléket – Szabó Endre formál meg, az éppen csak szükséges eszközökkel.

Jávor mulat    Johan János, Masa Tamás

Jávor hegedűszó mellett mulat – Johan János, Masa Tamás

 

Jávor az üldöztetés éveiben keményen kiállt kollégáiért, a szegregáló Színészkamara ellen – ez ügyben azonban célszerűbb, ha az érdeklődő a Színészkönyvtár oldalhoz fordul. Ugyanis az előadásban a humanista Jávorról (főként terjedelmi okok miatt) csak a sopronkőhidai fogság alatt írt napló részletei tanúskodnak. Ettől kissé el is billen az összkép, de ha korábban is szó esett volna ilyesmiről, az óhatatlanul időt vesz el a zenés játék dalolásai elől.

Jávor Pál (1902–1959)

Jávor Pál (1902–1959)

A kíséretet Masa állandó zenész társai szolgáltatják: Neumark Zoltán zongorázik és Fehér Ernő bőgőzik. Hozzájuk csatlakozott az előadásra természetesen egy kiváló prímás, Johan János (mindent játszó muzsikus, aki „az asztalnál sem hal meg”). A szeptemberi Spinoza Fesztiválba csak egyetlen előadás fért bele, de lesz még több is. A közönség ovációval fogadta a 21. századi Jávor Pált. Nem csoda, a mai, műanyagból sokszorosított umca-umca darálástól igencsak távol áll ez a múlt századi mulatás, ez a szordínós duhajkodás. Nem számít, hogy a nóták alpakka színűek (és ízűek), mert az előadásuk hitelesebbé teheti őket.

Amíg van közönségük, és a nóták jól vannak elmondva, a Jávor-másolattal sikerrel járhatja az országot a Masa társulat.

Fotók: Puskel Zsolt

Jávor: a fenegyerek, a színművész és az ember / Spinoza Ház

Részletek és jegyvásárlás

Egy kis ráadás: a híres Ripityom nóta (A Noszty fiú esete Tóth Marival [1937/1938], rendezte Székely István, a címszerepeket Jávor Pál és Szörényi Éva játszotta. Zeneszerző: Fényes Szabolcs)

Posted in: NÉZŐ, Színház