Rohadt hideg egy hely | Brian McGilloway: Határvidék

Posted on 2016. augusztus 15. hétfő Szerző:

0


McGilloway_Határvidék-bor240Bedő J. István |

Ha létezik klasszikus angol detektívregény, összetéveszthetetlen skandináv krimi (sőt Budapest Noir), akkor föl kell/lehet tenni a kérdést, vajon van-e ír krimi. Mindenesetre McGilloway 2007-es könyve egyértelműen markáns kezdet, talán komolyabb folytatással is. (Ez utóbbiról az angol nyelvterület már meggyőződhetett, mert azóta hét újabb művel örvendeztette meg a csak hazaira vágyó közönséget.)

A regénye nemigen játszódhatna másutt, már csak a geopolitikai körülmények miatt sem. A kettévágott ír sziget, melynek egy része a korona tulajdona (itt él a szerző is), nagyobbik, déli darabja pedig dacosan önálló.

A határ két oldalán azonos nyelvet beszélő, de eltérő egyenruhájú rendőrök próbálnak összefogni egy valószínűtlen haláleset ügyében. Úgy tűnik, a holtan talált kamaszlány megölésének nincs igazi indoka, de a tettes valószínűleg megvan. Mindaddig, amíg őt is meg nem ölik. Akad mogorva, igen gyanús apa, gyanús beteg ember, gyanús ápoló – mindenki gyanús, csak épp a zsaruk nem. Az utolsó oldalakig. Addigra rajzolódik ki a kép, hogy egy majdnem két évtizedes gyalázat végelszámolására készült néhány kellően agyafúrt, igen jól rejtőző, magára új személyiséget húzó testvérpár.

A Határvidék címadója a hasonló nevű, régen bezárt kocsma, ahol az ősbűnök megestek. Csakhogy ezek az bűnök azt az érzést keltik az olvasóban, mintha egy nagyon pókhálós barlangban kellene utat vágnia magának, miközben azt sem tudja, merészelheti-e meggyanúsítani egy zsaru a felettesét, a kollégáját, ha valami szagot fogni vél. Az ír krimi hátterében természetesen jelen van az ír szeparatizmus, a katolikusok és a protestánsok konfliktusai, évenkénti összecsapásai – de ez magától értetődő. Hiszen a történet nem lóghat a levegőben. A zöld szigeten béke – ebben a könyvben – csak a két rendőri szervezet kapcsolatában érzékelhető. Mondhatjuk: ez nem is kevés. Fazekas András fedezte fel és fordította korrektül a könyvet, visszaadva a történet kabátgallér mögé kúszó hidegét.

Brian McGilloway

Brian McGilloway

Brian McGilloway: Határvidék
Gabo Könyvkiadó, Budapest,  2015
356 oldal, teljes bolti ár 2990 Ft,
kedvezményes internetes ár 2542 Ft
ISBN 978 963 689 8663

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Észak- és Dél-Írország határán, néhány nappal karácsony előtt megtalálják Angela Cashell, egy helyi kamaszlány holttestét. A nyomozást a kétgyerekes családapa, Benedict Devlin felügyelő vezeti, és mindössze két nyom áll rendelkezésére: egy aranygyűrű az áldozat ujján és egy régi fénykép. Nem sokkal később újabb tinédzsert gyilkolnak meg, és a helyzet még tovább bonyolódik, amikor Devlin rájön, hogy aktuális esetének köze van egy prostituált huszonöt évvel korábbi eltűnéséhez. Miközben a havazás egyre erősödik, nemcsak az észak és dél, hanem a jó és rossz, a bosszú és igazságszolgáltatás közötti határ is elmosódik.

Az ír Brian McGilloway első regénye nem véletlenül nyűgözte le hazai közönségét: fordulatokban bővelkedő cselekménye és árnyalt karakterei kötelező olvasmánnyá tették a krimirajongók számára.