Véletlen találkozások, kimondatlan vonzalmak | Oláh Gábor: Az a kő ott a kertben

Posted on 2016. augusztus 11. csütörtök Szerző:

0


OlahG_Azakő a kertben-bor240Somogyi András |

Magányos emberek véletlen találkozásai, felületes kapcsolatok, megmagyarázatlan, hirtelen feltámadó, többnyire kimondatlan vonzalmak, beteljesületlen vágyak. Emlékek, tragédiák. Az események többnyire véletlenszerűek, oksági kapcsolat nélkül. És egy nagy kőtömb.

Oláh Gábor története egy tragikus villamosbalesettel kezdődik – egy ismeretlen fiatal lányt gázolnak el. (Baleset? Öngyilkosság?) Mint Szent Lajos király hídján (Thornton Wilder), itt találkoznak össze a majdani regény szereplői. Lídia, az amatőr szobrász és bábszínházi jelmeztervező, János, az építészmérnök, aki számára Lídia nem is annyira ismeretlen. A megcsonkult lányról megtudjuk, hogy félig magyar, félig szerb, illegális bevándorló. Mellesleg antiszociális személyiség, senkiben sem bízik.

A többi szereplő is munka- meg érzelmi viszonyok révén kapcsolódik egymáshoz, és az is kiderül, hogy a most már elvirágzásban lévő szobrásznő negyedszázaddal ezelőtt miért veszítette el jóval idősebb mestere, mentora, a szobrász Áron szerelmét.

A címben említett hatalmas (és megfaragásra váró) kőtömb végül elkerül a kertből, ahol annyi mindent láthatott – csakhogy ennyi év után most már nem egy majdani szobor ígérete, csak egy kő, egy mindenkinek útjába álló kő.

Miről is szól ez a regény? Egymásba fonódó sorsokról (vagyis a múltról is), meg arról, hogy akkor is olvashatunk jó könyvet, ha éppenséggel nem vidám. De ezt nem bírálatként jegyzem meg. Érdekesek a szereplők, színes az egyéniségük, a szerző sokféle nézőpontból mutatja meg őket. (Filmszerű az egész, de hát a szerző is filmes: rendező.) Háromdimenziós emberek története – ez nem kevés, amikor olyan sok papírt pazarolnak el lapossságokra. A könyv stílusa – szerencsére – nem „emelkedett”. A mindennapi beszédet tükrözi, még az olykor előforduló trágárság is helyénvaló benne. A kötetet átlengi az erotika illata – nem a tevőleges szexé, inkább a magányosok vágyakozásából eredő.

Oláh Gábor könyve ravasz címet kapott, ugyanis a puffogó könyvcímek áradatában egy efféle tárgyilagos megjelölés éppen a kendőzetlenségével hívhatja fel magára a figyelmet. Nehéz félbehagyni – nekem sem sikerült.

Oláh Gábor

Oláh Gábor

Oláh Gábor: Az a kő ott a kertben 
Ab Ovo Kiadó, Budapest, 2016
224 oldal, teljes bolti ár 2950 Ft,
kedvezményes webshop ár 2507 Ft
ISBN 978 615 535 3963

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Oláh Gábor új regénye mai történet. Vagy mégsem mai?

Lídia egy villamosbalesetnél találkozik az ismeretlen férfival, aki régóta figyeli őt. És ki a villamos alá került lány? Miért társtalan Lídia? Minek van az a nagy kőtömb a kertben az öreg fa alatt?

Ismerősök és idegenek. Különös és komikus helyzetek, kideríthetetlen titkok, fájdalmas árulások. Velünk is megtörténhet, vagy már megtörtént? Semmi sincs kőbe vésve…