Tényleg véget ér egy szerdán? | Federica Bosco: A szerelem különös súlya

Posted on 2016. augusztus 3. szerda Szerző:

0


Bosco_A-szerelem különös súlya-bor240Bodó Viktória Booklány | 

Nem vagyok jóban ezzel a zsánerrel. Társaságban (és persze, magamban is) csak így emlegetem: „…és  a végén összejönnek”. Körülbelül ebben áll a műfaj varázsa. Abban, hogy a minden nehézséggel és problémával megbirkózó hősök a végén, ahogy igazi szerelmesekhez illik, minden nehézséget legyőzve, az élet viharain átgázolva, egymás karjaiban találnak megnyugvást. Arról pedig, hogy mi történik, amikor a felek elsétálnak a naplementében, nem szól a fáma.

Nos, ezúttal minden másképpen van. Federica Bosco könyve ott kezdődik, ahol a szivárvány véget ér: hat évvel ama bizonyos naplemente után. Hősnőnk a megszokottban él szerelmével, a mindennapok lapos, csikorgó kerekei már kikezdték az érzelmeket. Azaz csak az övét, mert Edo továbbra is feltétlen rajongással veszi körül. Persze, nem olyan erejűvel, mint az édesdrágajómamát, a hamisítatlanul nyomasztó, olasz mammát, akitől eltávolodni szinte lehetetlennek tűnik. Így Francesca az imádott munkájába menekül: a könyvek közé. Éjjelente meg süteményt süt, hogy elterelje a figyelmet a megfeneklett életéről. Kiút ebből a helyzetből nem mutatkozik, hiszen „…a szerelem egyszerre csak véget ér és kész. Csak úgy, egy szerda este, mindenféle előzetes értesítés nélkül. Mit teszel? Elhagyod? Valódi ok nélkül?”

Komplikálja a helyzetet két nagybeteg anya, egy kíméletlen munkahelyi környezet, egy csábító aranyifjú, egy bántalmazó expasi, és minden, ami a mai harmincas korosztálynak nehezíti az életét.

Ebben a pillanatban döbben rá az Egyszeri Olvasó, hogy ez a könyv nagyon sok mindenről szól, melyek közül csak egy szegmens a szerelem. Beszél a puttonyról, amit a családunk rakott a vállunkra, és igyekeznénk szabadulni tőle, boncolgatja a harmincas generáció útkeresését és nagyon is valódi, életszagú problémáit, a magánéletben és szakmai téren egyaránt.

Végtelenül okos, szórakoztató, fordulatos könyv kerekedett mindabból a – láthatólag – mélyről jövő tartalomból, amit röpke ötszáz oldalon vetett papírra Bosco. Itt jegyezném meg, hogy Bíró Júlia kiemelkedően magas színvonalú, egy pillanatra sem megbicsakló fordításában. Élvezet olvasni minden sorát, ami mindkettejüknek köszönhető, ez az író és a fordító nagy egymásra találása. Olyan friss a nyelvezet, hogy szinte ropog.

Ez a nagy egymásra találás kemény kötést érdemelne. Valódi, élettől szagló, érzésektől néha ellágyuló, mégis kőkemény pillanatokat felvonultató regény ez. Minden mai harmincas a magáénak érezheti, hiszen teli puttonya, zűrös munkahelye, magánéleti megfeneklése mindenkinek akad. Ilyen intelligens, erős könyveket kívánnék magunknak erre a nyárra. És feltétlenül kérem mindazokat, akik egy legyintéssel siklottak át felette a könyvesboltban, „Á, egy újabb szerelmes regény”, azok menjenek vissza érte! A kapcsolatokról szól A szerelem különös súlya: a barátságainkról, az anyáinkról, a szerelmeinkről, az útkereséseinkről, a döntéseinkről, és mindezek súlyáról, amitől nem lehet szabadulni, és nem is mindig akarunk.

Szívesen, Olvasó.

Az írás teljes terjedelem­ben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Bosco Federica Bosco

Federica Bosco

Federica Bosco: A szerelem különös súlya
Libri Könyvkiadó, Budapest, 2016
539 oldal, teljes bolti ár 3499 Ft
kedvezményes internetes ár 2799 Ft
ISBN 978 963 310 6624

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

A szerelem egyszer csak véget ér, és kész. Csak úgy, egy szerda este, mindenféle előzetes értesítés nélkül. Mit teszel? Elhagyod? Valódi ok nélkül?

Francesca házassága megfeneklett. Pedig az örök optimista Edo igazi mintaférj, sosem veszekszik, mindent eltűr, szolgálatkész és bosszantóan mosolygós. Francesca számára mindez elviselhetetlen. Éjjelente cupcake-sütögetésbe menekül, nappal az előléptetéséért gürcöl egy könyvkiadóban.

Főnöke, a hatalmas egóval megáldott Bigazzi azóta hajszolja a világraszóló sikert, mióta lemaradt A szürke ötven árnyalatának kiadási jogáról. Mr. Big éppen Francescát bízza meg a feladattal, hogy bestsellert írasson Leonardo Calamandreivel, a cinikus, minden hájjal megkent szépfiúval, akiért rajonganak a nők. Nem úgy Francesca, aki meglátja a sérült kisfiút a magabiztos pasi álarca mögött, és elhatározza, hogy vagy beleszeret, vagy megöli.

A szerelem különös súlya az élet meghatározhatatlan mérőszámairól szól; hol kezdődik a szerelem, és mennyire gyorsan múlik el, milyen hőfokon kell benne égni, és mikortól ég a körmünkre.