Kalauz a szelíd határozottság birodalmában | Pörös Géza: Krzysztof Zanussi világa

Posted on 2016. július 20. szerda Szerző:

0


Pörös_Krz-Zanussi-vilaga-bor240Gyöngyösi Lilla |

Pörös Géza monográfiája furcsa okból lesz hiánypótló mű: a fiatalabbak valószínűleg csak innen ismerhetik meg a világhírű lengyel rendező, Krzysztof Zanussi filmjeinek többségét. Ugyan a könyv feladata nem ez lenne, Pörös kiváló bevezetőt nyújt az életműbe – és ennél sokkal többet is.

Pörös Géza könyvének bemutatóján az idősebb résztvevők azon licitáltak, annak idején ki hányszor látta az Illuminációt. Én sajnos egyszer sem, hiszen a film bemutatásakor még a szüleim is gyerekek voltak. Pedig szívesen megtenném: de megdöbbentő módon Zanussi filmjeiből a magyar közönség számára ma csak 10-12 elérhető. Ez természetesen nem a szerző vagy a kiadó hibája, éppen ellenkezőleg – a helyzet mégis visszás. A Krzysztof Zanussi világa viszont némi vigaszt nyújtott: a filmek részletes elemzéseiből azok is pontos képet kaphatnak a rendező életművéről, akik lemaradtak a filmekről a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes években.

A szerző egyébként nem a Krzysztof Zanussi világa lapjain foglalkozik először Zanussival, ami meg is látszik az alaposan átgondolt, letisztult gondolatmeneteken. Évtizedek óta ismerik egymást, 1991-ben pedig Pörösnek könyve is megjelent Zanussiról Illuminációk címmel – de mint a bevezetőben leírta, akkor még csak tizenöt filmet számlált az életmű, ma pedig huszonhétnél tartunk. Már csak ez a tény is indokolttá teszi a bővítést és átírást.

Krzysztof Zanussi Budapesten 2016 tavaszán

Krzysztof Zanussi Budapesten 2016 tavaszán

Annak ellenére, hogy az életmű még most sem lezárt, teljesnek érezzük a képet: a kötet címe abszolút indokolt, valóban egy összefüggő szerzői világ rajzolódik ki a könyv lapjain. Ezt az a közkeletű vélekedés is alátámasztja, miszerint Zanussi ugyanazt a filmet rendezi meg újra és újra – a körülményektől függetlenül a szereplői hasonló döntéshelyzetekbe kerülnek, az élet-halál, természet és vallás kérdéseiről töprengnek, ugyanolyan gyengeségekkel vagy éppen erényekkel rendelkeznek. A filmek és figurák közti kapcsolatokat Pörös is előszeretettel hangsúlyozza – így ahogy az alkotások, úgy az elemzések is egymásra épülnek.

Már ennyiből is látszik, hogy Pörös könyve elsősorban filmelemzések füzére. Ezen belül is a játékfilmeken van a hangsúly, a tévéfilmek, dokumentumfilmek vagy színházi rendezések elvétve kerülnek csak szóba. Ez egyrészt burkolt rangsorolást, de szükségszerű szűkítést is takarhat: a könyv így is több, mint négyszáz oldal.

Kissé meglepőbb kihagyás, hogy bár a kötet Zanussi történelmileg mélyen meghatározott, a második világháború idejére eső gyerekkorával indul, később ez a szál nem igazán folytatódik, kizárólag a művészeti tevékenységével összefüggésben kapunk néhány utalást a köz- és magánélet eseményeire. Aki tehát Zanussira mint emberre kíváncsi, az rossz helyen jár – a legtöbbet a bevezetőből tudhat meg róla, ahol Pörös az alanyánál tett egyik látogatását, a Zanussi-házról szóló benyomásait osztja meg. (…)

A folytatás a filmtekercs.hu oldalon olvasható  

Pörös Géza

Pörös Géza

Pörös Géza: Krzysztof Zanussi világa
Kossuth Kiadó, Budapest, 2016
440 oldal, teljes bolti ár 3800 Ft,
kedvezményes webshop ár 3040 Ft
ISBN 978 963 098 4829