Júliusban ismét ZAKO Fesztivál | Kortárs szerzők a Kvártélyházban

Posted on 2016. június 23. csütörtök Szerző:

0


Tenki Réka (Péterfy-Novák Éva: Egyasszony)

Tenki Réka (Péterfy-Novák Éva: Egyasszony)

Xénia |

A ZAlaegerszegi KOrtárs (ZAKO) Művészeti Fesztivált idén negyedik alkalommal rendezi meg a Manna, a zalaegerszegi Kvártélyházzal közösen. A július 1. és 10. között zajló programban kilenc előadást láthat a délnyugati végekre látogató közönség.

A ZAKO Fesztiválnak idén is Kvártélyház Szabadtéri Színház ad otthont, amely idén már a tizedik nyári évadát kezdi. A Manna Kulturális Egyesület és a Kvártélyház közös szervezésében megvalósuló Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztiválon negyedik éve vendégeskednek a független előadások több mint egy héten át a város történelmi múltú belvárosi épületének udvarán felállított szabadtéri színpadon. A seregszemlén kortárs független alkotókat és olyan független színházi előadásokat láthat a zalai közönség, amelyekkel a régióban nem találkozhatott.

Az idei válogatásban kilenc előadás szerepel, amelyek egy része – az előző évek hagyományaihoz hasonlóan – kortárs magyar szerzők művein alapul: Dancsecs Ildikó, Vinnai Andrásné, Péterfy-Novák Éva darabjait láthatja a közönség. Idén a műfaji sokszínűségre is törekedtek a szervezők, a prózai művek mellett lesz koncert-színház, élő zenés gyerekelőadások, és az opera is megjelenik, a Katona József Színház frissen bemutatott Cosí fan tutte című beavató előadása érkezik Zalaegerszegre.

A fesztivál nyitóelőadásával Shakespeare halálának 400. évfordulójára emlékezünk, természetesen kortárs módon, a Terminal Workhouse csapatának, a M/Ámor, vagy amit akartok című zenés vígnépszínművelete a legnagyobb angol drámaíró jellemző vígjátéki fordulataira épít. A shakespeare-i hagyományokat felidézve Dancsecs Ildikó írta a szövegkönyvet, melyben a (nem csak szentivánéji) cselekményt egy mai magyar falusi kocsmába helyezi, ahol nem a varázsos erdőben vesznek el a szerelmesek, hanem a pálinka mámorában.

M/Ámor (ZB)

M/Ámor (ZB)

A következő napon a Katona József Színház Cosí fan tutte kerül színre – Göttinger Pál rendezésében, négy csodálatos operista és két remek színész előadásában –, melyet Dinyés Dániel zongorajátéka kísér. A legkisebbeknek szól a július 3-i délutánon, az Apró Színház produkciója, amelyben a János vitéz zenés, táncos formában lesz látható Petőfi Sándor versei nyomán. Szintén a gyermekeké lesz a főszerep a zárónapon, július 10-én, amikor a Gardrób Művészeti Csoport Tökváros című előadásával interaktív, élőzenés mesejátékra hívja a közönséget. A türelemről, önzetlenségről és szeretetről szóló történetben daltanulás és izgalmas kalandok várják az 5-10 éves korosztályt.

Cosí fan tutte (Dinyés Dániel, Pálmai Anna mint Despina) (BN)

Cosí fan tutte (Dinyés Dániel, Pálmai Anna mint Despina) (BN)

A fesztivál programjában minden évben szerepelt egy-egy koncert is, a szervezők minden évben színésznőket hívtak, hogy megmutassák énekesi profiljukat is: Péterfy Bori és Tompos Kátya után idén Hernádi Judit lesz a Kvártélyház vendége.

A Dumaszínház és a FÜGE előadásait minden évben nagy érdeklődéssel fogadta a közönség, ezért már szinte elmaradhatatlan része a fesztiválnak ez a koprodukciós páros. Július 5-én látható a párkapcsolatokról szóló, A szerelem zsoldosai című kétszereplős produkció, Bata Éva és Vinnai András előadásában.

Július 6-án Tenki Réka hozza színre Péterfy-Novák Éva Egyasszony című monodrámáját, amely azt mutatja be, hogyan lehetséges derűvel, pozitív életszemlélettel látni és láttatni akár egy tragédiát is.

Mary és Max (Grisnik Petra, Gőz István)

Mary és Max (Grisnik Petra, Gőz István)

Július 7-én az első Találkozások tehetséggondozó pályázat egyik nyertesének, Valcz Péternek a programját kínálja a Kvártélyház. A világhírű gyurmafilm, a Mary és Max alapján készült színmű elragadó és elgondolkodtató módon mutatja be egy ausztrál kislány és egy Asperger-szindrómás amerikai férfi barátságát. A két főszereplő Gőz István és Grisnik Petra.

Vinnai András, Bata Éva (Vinnai Andrásné: A szerelem zsoldosai)

Vinnai András, Bata Éva (Vinnai Andrásné: A szerelem zsoldosai)

Július 8-án Willy Russell Shirley Valentine című (mono)komédiájában egy negyvenes évei végén járó nő története elevenedik meg, aki arról álmodozik, hogyan tehetné színesebbé az életét. A címszereplő Vándor Éva.

A IV. ZAKO Fesztivál programjában sok az érzelmes, a szerelmes, a mulattató darab – idén több női téma jelenik meg, kortárs női szerzők tollából. Habár a futball EB utolsó hetében leszünk, remélhetően a férfiakat is sikerül a nézőtérre vonzani, és labdába rúgni a ZAKO idei kínálatával.

Részletes program

július 01. 20:30 M/Ámor, vagy amit akartok, a Terminál Workhouse és a Manna közös előadása,  zenés vígnépszínművelet

július 02. 20:30 Così fan tutte, a Katona József Színház előadása, operabeavató

július 03. 18:00 János vitéz; az Apró Színház előadása; zenés, táncos előadás gyerekeknek és felnőtteknek Petőfi Sándor verses meséje alapján

július 03. 20:30 Hernádi Pont; Orlai Produkciós Iroda; koncertszínház

július 05. 20:30 Vinnai Andrásné: A szerelem zsoldosai; A Dumaszínház és a FÜGE közös előadása; zenés párterápia

kvártélyház-ea02július 06. 20:30 Péterffy-Novák Éva: Egyasszony; a FÜGE és az Orlai Produkciós Iroda előadása; monodráma

július 07. 20:30 Mary és Max; a Behtlen Téri Színház, a Manna és a Tünet Együttes közös előadása – Találkozások sorozat; baráti történet

július 08. 20:30 Willy Russell: Shirley Valentine; konyhai komédia

július 10. 16:30 Tökváros; a Gardrób Művészeti Csoport előadása; interaktív, élőzenés mesejáték

Jegyeket a helyszínen, a Kvártélyház kihelyezett jegypénztárában (Zalaegerszeg, Kossuth tér) lehet megvásárolni, valamint az interneten. A jegyárak előadásonként 1000 és 3000 forint között változnak, de bérlet is vásárolható a fesztiválra.

Helyszín: Kvártélyház Szabadtéri Színház (Zalaegerszeg, Széchényi tér 3–5.)

További részletek a fesztivál honlapján.