Nagyon-nagyon okos borzongatás | Renée Knight: Cáfolat

Posted on 2016. június 18. szombat Szerző:

0


Knight_Cáfolat-bor240Bodó Viktória Booklány |

Amikor egy elsőkönyves szerző meglepi a kritikust, akkor megáll az idő egy különös, éteri pillanatra, talán még a szférák zenéje is beszűrődik a távolból. Különösen igaz ez a thriller műfajában, mert abban újat hozni nem nagyon lehet. Mindent leírtak már, ami képes hatni az emberi elmére, már nem fogunk felfedezni új, borzongató tabut.

Renée Knight nem kevesebbet bizonyít be a könyvével, mint hogy nem is kell. Egyszerűen csak új szemszögből kell megmutatni valami régi, atavisztikus félelmet: az anya rettegését a gyereke elvesztésétől, így vagy úgy, és keverni mindezt a nő szabadságával, a test és lélek integritásával.

A Cáfolat főhőse, Catherine éppen túl van egy költözésen, amikor különös dolog történik vele. Feltűnik az új, immár a férjére és rá szabott házban egy könyv, amit korábban még soha nem látott. Amikor beleolvas, ráébred, hogy ez a könyv tönkre fogja tenni az életét. Ugyanis róla szól, a fiáról, meg egy réges-régi nyárról, ami felmérhetetlen hatást gyakorolt az életére, a döntéseire, a kapcsolataira. A félelmetes mindebben az, hogy annak a bizonyos nyárnak a történetét rajta kívül egyetlen ember ismerte, de az illető sok éve halott. A könyv felborítja az életét, mert önálló életre kel. Eljut a férjéhez, a fiához, és olyasmikről lebbenti fel az elhallgatás fátylát, amiket jobb szeretünk a fátyol alatt tudni. Egy biztos: nem számíthatunk arra, amivel később szembesülünk.

Az utóbbi idők legfurfangosabb története a Cáfolat. A szerző nagyon okosan használja a számára jól ismert dokumentumfilmes eszközöket: nem néz az olvasó helyett, csak láttatja a történéseket. Pragmatikusan, szinte érzéketlenül írja le, hogyan bontakozik ki a történet, hogyan változtatja meg alapvetően a szereplők egymáshoz való viszonyát. A műfajra oly jellemző, sokszor olcsó, előjelzéseket, figyelemfelkeltő eszközöket teljesen mellőzve írja le a legmeghökkentőbb eseményeket is. Azonban Renée Knight nem kizárólag történetet mesél. Higgadtan mutatja be az emberi elme működését is: a szereplőkét – de rajtuk keresztül az olvasó elé is tükröt tart.

Egyfelől a kapcsolatok dinamikájáról ír, megmutatja, hogy milyen érzékeny egy párkapcsolat, a szülő–gyermek viszony, és hogy milyen hatással vannak az elhallgatott dolgok az életünkre, sőt a szeretteink életére is. Másrészt viszont – s ez tűnik a hangsúlyosabbnak – pimaszul játszik az olvasó agyával és figyelmével. Szinte jelentéktelen részleteknek lesz hatalmas jelentősége a könyv végén. Pedig az író nem faksznizik: rendre kiteríti a kártyáit, mindent letesz az olvasó elé, az mégsem képes meglátni a részekben rejlő egészet, a történet valódi arcát. Knight azt láttat, amit éppen kedve tart, mert tökéletesen ismeri az emberi figyelem (tökéletlen) működését, az agy apró botlásait.

Brilliáns a sztori, ami csak azért nem lesz film, mert annak túl okos. Filmes eszközökkel a lényegi finomságokat láttatni szinte lehetetlen lenne. Thriller, ami vércsorgatás nélkül borzolja az idegeket, feszített tempó nélkül fogyasztja el az oxigént az olvasó elől. Könyv, aminek nincsenek hősei, csak és kizárólag hétköznapi, egyszerű, minden pátosztól mentes szereplői vannak. Történet, amelynek nincsenek nyertesei, sőt a lapokon nem fakad egyetlen mosoly sem.

Az írás teljes terjedelem­ben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Renée Knight

Renée Knight

Renée Knight: Cáfolat
Fordította: Roboz Gábor
Gabo Könyvkiadó, Budapest, 2016
324 oldal, teljes bolti ár 2990 Ft,
kedvezményes webshop ár 2542 Ft
ISBN 978 963 406 2059

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Amikor Catherine Ravenscroft, a boldog házasságban élő, elismert dokumentumfilm-rendező egy nap ismeretlen könyvet talál az éjjeliszekrényén, kíváncsian belelapoz. Fogalma sincs, hogyan került hozzá A vadidegen című regény, de a feszültségteljes cselekmény hamar magával ragadja. Aztán rájön, hogy ez nem egy kitalált történet.

A vadidegen félreérthetetlenül azt a napot idézi fel számára, amelyen sötét titok gazdája lett – ezt rajta kívül egyvalaki ismerte, ő azonban régóta halott. Catherine-t évtizedek után utoléri a múlt, és szép lassan darabokra hullik az élete. Egyetlen lehetősége marad: szembenézni azzal, mi is történt valójában azon a napon, még ha a megrázó igazság tönkre is teheti az életét.