Az emberke tragédiája | Szezonzáró Vendéghang Klub

Posted on 2016. június 2. csütörtök Szerző:

0


EmberkeTrag-zenészek1Xénia |

Karinthy Frigyes szatirikus műve köré épül a Vendéghang szezonzáró klubja. A jelenlegi lesz az ötödik eseménye a Zene és irodalom című rendezvénysorozatnak.

Emlékeztetőül: a Vendéghang zenekar tematikus esteken, a közreműködő vendégek segítségével, saját dalokkal állít színpadra és mutat meg egy-egy apró részletet a líra gazdag tárházából. Az estek inkább szerkesztett színpadi előadások, mint koncertek. Szintén szándékos a kísérletező jelleg, az előadási formák és műfajok vegyítése.

Karinthy paródiáját olvasva inkább nagyravágyásaink kisszerűségén nevetünk, a gyerekversek gügyögésének kifigurázásán, a szójátékokon, nem pedig Madách művén. Ez alkalommal daljáték formában kerül színpadra, az előadók saját kompozíciójaként.

EmberkeTrag-2 játszók -900

Kattints rá, nézd meg nagyban!

A klub vendége lesz a Raszkolnyikov Énekegyüttes, amely az est első részében önálló műsort ad saját repertoárjából. Aztán átalakul bizánci kórussá, hogy így vegyen részt az Emberke tragédiájának Konstantinápolyi színében. A 2013 szeptemberében alakult énekegyüttes repertoárja sajátosan színes, az együttes vezetőjének, Kaposi Brúnónak a kompozícióit éneklik. A hangzásvilágot leginkább a „populáris barokk” címke jellemzi. Elhangzik az együttes eddigi legnagyobb projektje, a Zokni-ciklus is, amely gyerekkori szövegeket, töredékeket dolgoz fel rövid kórusművek formájában.

A továbbiakban a Vendéghang zenekar tolmácsolásában, vendégénekesekkel hangzik el a címadó tragédiaparódia. Az alkotók librettónak tekintették Karinthy verses szövegét. Az elhangzó dallamokban és harmóniákban a humor és az abszurd mellett megjelennek a lírai és drámai ízek is, így Karinthy műve önálló, Madách eredetijéről leváló színpadi darabbá formálódik.

EmberkeTrag-1 játszók -900

Kattints rá, nézd meg nagyban!

Hogy az alkotói kísérlet tényleg sikerült-e, az megnézhető/meghallgatható a TEMI-FMH-ban (régebbi és közismertebb nevén a Fehérvári úti művházban).

Előadók:
Istenke: Rózsa László
Évike: Mózer Zsófia
Ádámka: Mózer Tamás
Luci Ferkó: Tarcsai Péter
Imre bácsi: Kati Gábor
Mesélők: Osváth Georgina, Kása Katalin
Konstanipolyi kórus: Raszkolnyikov Énekegyüttes

EmberkeTrag-zenészek2Vendéghang zenekar
Balaska Rebeka – zongora
Fűri Rajmund – hegedű
Pap Milán – szárnykürt
Osváth Gábor – gitár, basszusgitár

TEMI-FMH (Fehérvári úti művház)
(1119 Budapest, Fehérvári út 47.)
2016. június 4. (szombat) 19:00

További részletek itt és itt