Groteszktől horrorig | 22. Lengyel Filmtavasz, 2016. április 14–20.

Posted on 2016. április 11. hétfő Szerző:

0


Filmtavasz-2016Pol.Int |

A kortárs lengyel film az európai filmművészet egyik legérdekesebb jelensége. Az utóbbi évek kínálata és a számos fesztiváldíj – köztük az Ida Oscar-díja – igazolják a lengyel filmek erős pozícióját. És hogy milyen volt a 2015-ös év? Izgalmas, műfajilag sokszínű, és többnyire nők uralták. A lengyel Sasok (Orły) filmdíjakat is többségében női alkotók vitték el. A 22. Lengyel Filmtavasz az elmúlt év gazdag filmes kínálatból mutat be néhány kivételes alkotást, melyekre mindenképp érdemes legalább egy estét szánni a moziban.

Az elmúlt évben (a magyar mozikban is vetített Szavak nélkül elsöprő sikere után) több figyelemreméltó film témája is a betegség, illetve a betegséggel való küzdelem volt, melyekben azonban ezúttal a keserédes hangvétel dominált. Az Ezek az én lányaim (Moje córki krowy) című filmben szereplő nővéreknek szüleik betegségével kell megbirkózniuk, de a drámai téma bemutatásához Kinga Dębska rendezőnőnek sikerült egy olyan groteszk kifejezésmódot találni, ami egészen sajátos jelleget kölcsönöz a történetnek.

Moje córke1

Dębska: Ezek az én lányaim

Maciej Midas Egyszer élünk! (Żyć nie umierać) című filmje az élet utolsó hónapjairól mesél – egy ismert színész életének leltára, jelentős magyar mellékszállal. Mindkét alkotás megtörtént eseményeket dolgoz fel, és rendkívül személyes hangvételű.

A Body/Test (Ciało/Body) című film a Berlini Fesztivál Ezüstmedve-díjas rendezője, Małgorzata Szumowska formailag letisztult, minimalista alkotása. Néhány kritikus a filmet „különösen nyers fekete komédiának” nevezte. Jerzy Łukaszewicz Karbala című filmje már egy teljesen más világba repít bennünket. Lengyel alkotók először dolgozták fel az iraki háborúban szolgálatot teljesítő lengyel rendfenntartók küldetésének témáját. A Karbala nemcsak tisztelgés a lengyel katonák előtt, de egyben remek háborús film is, mely felveheti a versenyt a világ hasonló műfajú produkcióival.

Lukaszewicz: Karbala

Lukaszewicz: Karbala

A Démon, avagy lakodalmi horror (Demon) a nemrég elhunyt Marcin Wrona filmje a dibbukról. A film a mai lengyel vidéki élet kulisszái közt tér vissza a lengyel–zsidó kapcsolatok tematikájára.

A migráns sorsnak – mint az életkörülmények gyors megváltozásából és a kultúrák különbözőségeiből fakadó próbatételeknek – az ábrázolása több filmnek is témája volt. Többek között Dariusz Gajewski Idegen égbolt című művének is, amely egy Svédországban élő lengyel család harcát ábrázolja a gyermekvédelmi hivatal rideg törvényeivel, a kislányuk visszaszerzése érdekében.

A kínálatban egy ifjúsági film is szerepel. Tomasz Szafrański A kalandorok társasága (Klub włóczykijów) megfilmesítésével nagyon izgalmas alkotást hozott létre, amelyben a hősök komikus helyzetek és váratlan események sorával találják szemben magukat.

Kalandorok társasága

Szafrański: Kalandorok társasága

Az idei Lengyel Filmtavasz vendégei az Ezek az én lányaim című film rendezője, Kinga Dębska és a film producere, Zbigniew Domagalski lesznek. (A film bemutatóját követően, április 16-án.) Ebben a számos díjat elnyert filmben minden a helyén van: az átgondolt és intelligens forgatókönyvtől kezdve a precíz rendezésen, látványon keresztül a zenéig. Leginkább azonban mégis a színészi játékot kell kiemelnünk. Dębska filmje a Becéző szavak vagy az Utódok lengyel rokona, és egészen új minőséget hozott a lengyel filmgyártásba. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a filmet mindössze két hónap leforgása alatt 700 ezren nézték meg a mozikban.

Zanussi

Krzysztof Zanussi

A Filmtavasz vendége lesz továbbá Krzysztof Zanussi filmrendező, aki megnyitja egykori barátja és pályatársa, a 20. századi európai filmtörténet egyik legkiemelkedőbb alkotója, Krzysztof Kieślowski képeiből készült fotókiállítást (a Kieślowski Év keretében), valamint részt vesz Pörös Géza könyvének bemutatóján is, a mű róla szól, címe: Krzysztof Zanussi világa.

22. Lengyel Filmtavasz | Művész mozi

(Budapest VI., Teréz körút 30.)

PROGRAM

április 14. 19:00 ♦ Test/Body, 90’ (Belépés csak meghívóval)

április 15. 19:00 ♦ Démon, 93’

április 16. 17:00 ♦ Kalandorok társasága, 100’

április 16. 19:00 ♦ Ezek az én lányaim, 90’. Díszvendégek: Kinga Dębska, Zbigniew Domagalski

április 17. 19:00 ♦ Karbala, 110’

április 18. 18:00 ♦ Pörös Géza: Krzysztof Zanussi világa – könyvbemutató. Díszvendég: Krzysztof Zanussi

április 18. 19:30 ♦ Persona non grata, 115’ (ingyenes jegyek a mozi pénztárában igényelhetők)

április 19. 19:00 ♦ Idegen égbolt, 104’

április 20. 19:00 ♦ Egyszer élünk, 86’