Berkenyeíz, ligetparázs | Miklya Zsolt versei Újbudán

Posted on 2016. február 24. szerda Szerző:

0


Miklya végtelen sálXénia

Miklya Zsolt versei adják a gerincét a Vendéghang klub következő Zene és irodalom klubestjének. A költőnek a Végtelen sál című, a Móra Könyvkiadónál megjelent kötete bekerült a 2015-ös által a év legjobb 25-nek tartott gyermek- és ifjúsági könyve közé. (A minősítést a Magyar Gyermekirodalmi Intézet által felkért szakmai zsűri végezte.)

Ebből a kötetből is hangzanak el dalok, de a műsor inkább felnőtteknek szól. Igaz, Zsolt gyerekverseinek a többsége felnőtteket is ugyanúgy megszólítja. A kétszer háromnegyed órás műsor vendége Orbán György előadóművész, a zenekar által előadott dalok mellett ő tolmácsolja a verseket, és Miklya Zsolt is elmond egyet a művei közül.

»Volt egy másik kisfiú, aki éjszakánként, mikor nem tudtam aludni, megállt az ágyam végénél, és beszélgettünk. Neve is volt, sokáig emlékeztem rá, mint bármely természetes dologra. Aztán a kamaszkor identitásviharai kisöpörték a nevét a fejemből. Mire észbe kaptam, se név, se kisfiú. Már nem görcsölök, hogy visszahozzam. De ami megmaradt belőle, azt jobban megbecsülöm. Hiányával pedig együtt kell élnem, és valóságos névkutatóvá lennem a nyelvben, amit szintén hiányokkal együtt kaptam édesanyámtól. Ő tanult nyelvként beszélte a magyart, én anyanyelvként pótolom, ami hiányzik belőle. Ez a forrásvidéke a verseimnek.« Miklya Zsolt, költő

fmh_vendeghang_miklya-orbán

Orbán György előadóművész 1996-ban vitte színre a Szekszárdi mise című Baka István-kisregényből készült monodrámát, mely azóta sok tucat előadást ért meg nemcsak a határokon belül, hanem a Vajdaságban és Csíkszeredában is.
A „Mise” óta igen sok műsora látott napvilágot »…egyedül vagy másodmagammal játszván, életem éltető eleme az „üveggolyónyi szó” átadása. Saját CD-lemezeim mellett közreműködtem a Szekszárd Jazz Quartet két lemezének megjelenésében is, rendszeres fellépője vagyok koncertjeiknek. József Attila-estemet rögzítette és vetíti a budapesti Főnix Tv.
Rendszeresen tanítok versmondókat, napjainkban középiskolai tanárként dolgozom Szekszárdon.« Orbán György

Zenészek:

Balaska Rebeka – zongora
Osváth Gábor – gitár / basszusgitár
Tóth Sándor Péter– mandolin / bendzsuki
Kása Kata – ének
Osváth Georgina – ének / furulya / basszusgitár / ritmushangszerek
Rózsa László – ritmushangszerek / ének
Tarcsai Péter – ének
Tari Viktória – fuvola

Az esemény helyszíne a TEMI-FMH (régebbi és közismertebb nevén a Fehérvári úti művház).
1119 Budapest, Fehérvári út 47.