Fiesta y siesta | Ibéria és a Pannon Filharmonikusok / Müpa

Posted on 2016. január 15. péntek Szerző:

0


Narek Haknazarjan

Narek Haknazarjan

EE |

Idehaza ritkán hallott kompozíciókkal várja a Pannon Filharmonikusok a budapesti közönséget január 22-én, a fővárosi koncertsorozat következő állomásán. A pécsi zenekar mediterrán nyári estéket idéz meg a Müpa hang­ver­seny­ter­mében, ahogy a program címe is jelzi, sajátos hangulatú spanyol ünnepnap, fiesta lesz.

A hangversenyen minden műsorra tűzött zenemű Spanyolország egy-egy arcát mutatja meg. A program a régi századforduló francia-spanyol zenei kapcsolatain alapul, ugyanis a hangverseny zeneszerzői között említhetünk egy francia földön született, baszk-svájci származású zeneszerzőt, Maurice Ravelt, a spanyol gyökerű, de francia Édouard Lalót, a baszk Jesús Guridit és a hamisíthatatlanul spanyol Joaquín Turinát. Habár Ravel francia földön született, de már otthon megismerkedett a baszk hagyománnyal, s az ő művei keretezik a koncert műsorát.

A nyitókompozíció, az Alborada del gracioso, vagyis az udvari bolond szerenádja a spanyol irodalom egyik alapműfaját, a groteszk szerelmes dalt eleveníti fel, miközben egyfajta szerenádparódiának is tekinthető (még a címe is a hajnalra utal). Édouard Laló nem parodizálja a nagy elődöket, sokkal inkább inspirációt merített Beethoven, Schubert és Schumann munkásságából. A műsorban szereplő d-moll gordonkaversenye a példaképek szimfóniáinak nyomát viseli magán. A műben Narek Haknazarjan lesz a Pannon Filharmonikusok szólistapartnere.

Pannon Filharmonikusok (Fotó: Bublik Róbert)

Pannon Filharmonikusok (Fotó: Bublik Róbert)

Joaquín Turina – hasonlóan Lalóhoz – a francia zenei iskolán nevelkedett, A torreádor imája című műve mégsem a párizsi Conservatorire hatását, hanem egy madridi bikaviadal emlékét jeleníti meg. A La oración del torero egyik legékesebb példája a spanyol népzene Turina művészetére gyakorolt hatásának.

Jesús Guridi Bidaola a 20. századi spanyol és baszk zene egyik kulcsfigurája volt azzal együtt is, hogy neve a hazáján kívül nem cseng túl ismerősen a zenekedvelők körében. Stílusát a wagneri későromantika és a baszk népi kultúra együtt alakította. Ennek iskolapéldája, A Tíz baszk dallam, amely szerzői pályájának csúcspontján keletkezett, s kortársai elsősorban annak hangszereléséért dicsérték, a kritika pedig Rimszkij-Korszakov, Ravel és Sztravinszkij műveihez mérte Guridi kompozícióját.

A hangversenyt záró Ravel-mű, a Bolero egy mérsékelt tempójú spanyol táncműfajt idéz meg. A művet azonosító, sokak számára jól ismert dallam Ravel leleménye. A 16 perces kompozícióban a dallam mindvégig változatlan marad, de mindig újabb és újabb hangszínen, illetve más és más hangszer által szólal meg, és a kíséret is egyre erőteljesebb, mígnem a feszültség csúcspontján a darab – és vele a koncert is – véget ér.

A Pannon Filharmonikusokat ez alkalommal Gilbert Varga vezényli.

A koncertet másnap, 23-án saját otthonában, a Pécsi Kodály Központ hangversenytermében ismétli meg a zenekar.

Gilbert Varga (Fotó: Felix Broede)

Gilbert Varga (Fotó: Felix Broede)

Fiesta y siesta

2016. január 22. péntek, 19.30,
Művészetek Palotája
(1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Műsor

Ravel: Alborada del gracioso
Édouard Lalo: d-moll gordonkaverseny
Joaquín Turina: La oración del torero (A torreádor imája)
Jesús Guridi: Diez melodías vascas (Tíz baszk melódia)
Ravel: Bolero

Közreműködik

Narek Haknazarjan – gordonka
Vezényel: Gilbert Varga

A helyek nagy része elővételben elkelt, de érdemes néhány utolsó jegyért még pró­bál­kozni, akár a koncert előtt is.

*

A bérlet további koncertjei bejár­ják Európa nagy zenei hagyományú és meghatározó tájait. Márciusban a Horizont programjában német komponisták műveit hallhatjuk, áprilisban pedig csizmaország által inspirált zenék csendülnek fel az Itália földjén műsorán. Májusban, az összefoglaló jellegű, Passacaglia című hangversenyen a zeneköltők egymásra hatása, a motívumok kölcsönzése, a művek átdolgozása lesz a főszereplő.

Horizont                      2016. március 5.
Itália földjén              2016. április 15.
Passacaglia                 2016. május 20.