Moszkvai bűnök | A. D. Miller: Hóvirágok

Posted on 2015. október 15. csütörtök Szerző:

0


Miller_Hóvirágok-bor200Somogyi András |

El kellene döntenem, milyen műfajt képvisel ez a könyv. Ha az első oldalt nézem, krimire tippelek, hiszen itt az olvadó hó alól előkerül egy holttest (a moszkvai szleng szerint: hóvirág – innen származik a könyv címe is). De itt nincs rendőrségi nyomozás, sem legalább egy neves magándetektív, nem kerül elő a gyilkos, akire lesújt a törvény keze. Tehát nem krimiről van szó.

Nevezhetjük önvallomásnak vagy jellemrajznak. Egy nem túl erős jellemű, könnyen manipulálható, harmincas angol fiatalember beszámolója leendő feleségének a Moszkvában töltött éveiről és ott elkövetett bűneiről. Szerelmi regény is ez a mű, hiszen végigvonul rajta a főhős szenvedélyes szerelme egy véletlenül megismert lány iránt.

Valójában azonban kórrajz a korrupció működéséről kicsiben és egész nagyban. Akinek a kezében csak egy parányi hatalom van – legyen az egy engedélyezés, egy dokumentum kiadása vagy csak lepecsételése –, az már a korrupció haszonélvezője. A társadalom döntő többsége pedig ennek áldozata.

A főszereplő Nick egyetlen barátjának, a sokat látott, cinikus újságírónak a véleménye tömör: „Oroszországban nincsenek üzleti ügyek. Se politikai ügyek. Mint ahogy nincsenek szerelmi ügyek sem. Itt csakis és kizárólag bűnügyek vannak.”

Nick jogász, évek óta egy londoni ügyvédi iroda Moszkvába telepített kirendeltségének dolgozik. Az egyik moszkvai metróállomáson egy tolvajtól visszaszerzi egy lány retiküljét. A lány – Mása – gyönyörű és vonzó, egy fiatalabb lánnyal utazik kettesben, akit húgaként mutat be. Nick szenvedélyesen beleszeret Másába, aki hamarosan a szeretője lesz. A lány elmeséli családja történetét, szomorú murmanszki gyermekkorát, és megemlíti egyetlen rokonukat, egy nagynénit, Tatyjánát, aki gyermekként végigélte Leningrád ostromát és ugyancsak Moszkvában lakik. Tatyjána Vlagyimirovna – főként a lányok rábeszélésére – elcserélné több szobás, központi fekvésű lakását egy Moszkva külvárosában épülő ház egyik kisebb lakására. Nick felvállalja, hogy a hölgy ügyvédje lesz és segít a lakáscseréhez szükséges rengeteg papír beszerzésében. Előbb csak érzi, majd sejti, később már biztos benne, hogy az ügy nem tiszta, a dokumentumok jelentős része hamisítvány. Kiszállni mégsem tud a mókuskerékből a Mása iránti szerelme miatt, és még jelentős összeget is kölcsönöz az idős hölgynek. Apránként viszont kiderül, hogy a cserelakás meg sem épül, hogy Tatyjána nem is nagynéni, a Mása által előadott családtörténetből egy szó sem igaz, és Mása Nickhez fűződő viszonya valójában szikár üzleti számításon alapult.

De nem ez az egyetlen ügy, amelyben Nick kétes szerepet játszott. Ügyvédi irodájuk egy több százmillió dolláros banki hitelügylet jogi képviseletét vállalja el, ami – Oroszországban vagyunk – olajkitermelésen és -szállításon alapul. Itt jelenik meg a Kozák, aki maffiózó, de akit egyidejűleg a KGB egyik utódszervezete – az FSZB – is foglalkoztat. A szimpatikus oldalát mutató Kozák viszi bele az ügyvédi irodát, egyúttal Nicket is a teljes bukást jelentő vállalkozásba. Van itt minden: nem létező csőhálózat, hamisított dokumentumok, nem létező tankhajó, megzsarolt és lefizetett műszaki ellenőr. Az ügylet végül Nick hazatérésével és szakmai megsemmisülésével zárul.

A regény Szabó Réka Eszter plasztikus fordításában rendkívül olvasmányos. Minden bizonnyal lekötik az olvasót Moszkva titkai, a Mercedesekkel és Hummerekkel felvonuló újgazdag világ, Nick szerelmi és bűnügyi kalandjai.

Számomra a könyv leginkább erőteljes társadalomrajz napjaink Moszkvájáról, a mindent elöntő, a társadalomba mélyen beágyazódott korrupcióról, a „pénzért mindent” szemléletről, a maffiaszellem uralkodásáról a piti tolvajlástól az államilag irányított korrupcióig, a hatalommal szembekerülő oligarchák ellen indított koncepciós perekig, az államilag szervezett és külföldön végrehajtott gyilkosságig.

A happy end elmarad.

A. D. Miller

A. D. Miller

A. D. Miller: Hóvirágok
Geopen Kiadó, Budapest, 2014
304 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft
ISBN 978 963 997 3961

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Moszkvában zajlik a buja élet. Lepukkant kricsmikben vagy épp menő, túlfűtött bárokban bukkannak fel az éjszakai élet állandó szereplői: dögös csajok, titokzatos nagymenők, piti kis bűnözők. Olyan terep ez, ahol könnyű elrejtőzni, és ahol könnyű eltüntetni bármit vagy bárkit.

Ebbe a világba csöppen bele Nick, az angol jogász, akinek a munkájával kapcsolatban hamarosan feltűnik néhány gyanús ügylet. Ám ez nem különösebben érdekli, túlságosan belemerül az élet egzotikusabb és izgalmasabb történéseibe.

Aztán hirtelen, egy csapásra minden megváltozik. Egy verőfényes szeptemberi napon a metrón utazva megment két csinos orosz lányt egy zsebtolvajtól, és ettől a pillanattól az életét már nem képes józanul irányítani. Számára ismeretlen, leküzdhetetlen szenvedéllyel beleszeret Másába, és hamarosan azzal kell szembesülnie, hogy ő lesz a sötét titkok szövevényében vergődő áldozat. És mire olvadni kezd a hó, a szűzies takaró alól felszínre kerülnek a legszörnyűbb titkok és az eltűnt holttestek…