Tosca két estén át | Külföldi sztárénekesek a Margitszigeten

Posted on 2015. augusztus 5. szerda Szerző:

0


251_tosca_allo-220Xénia |

Puccini legszebb operáját, a Toscát augusztus 7-én és 9-én mutatják be a Margitszigeti Sza­badtéri Színpadon. A Budapesti Nyári Fesztivál a főbb szerepekre – immár hagyo­má­nyosan – olyan külföldi operaénekeseket hív meg, akik először lépnek fel Magyarországon. A Magyar Állami Operaház előadását Kesse­lyák Gergely vezényli.

Az operairodalom egyik legismertebb darabját, a gyűlöletről és szenvedélyről szóló Puccini-művet, a Toscát először mutatják be a Margitszigeti Szabadtéri Színpad történetében, és mindössze két alkalommal – augusztus 7-én és 9-én – kerül színre.

„Az elmúlt hétvégén kilencezren tekintették meg az Ooh La La című revü-cirkuszt a Margitszigeten, most operasztárok érkeznek a meg­hívásunkra” – nyilatkozta Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója. „Büszkén mondhatom, hogy a Budapesti Nyári Fesztivál egyre jelentősebb szerepet tölt be Európa legrangosabb szabadtéri fesztiváljainak sorában. Nézőink jelentős része külföldről érkezik, erősödik a figyelem nyári színházaink gazdag és minőségi kulturális kínálata iránt. Ennek köszönhetően Budapest nyáron is a kultúra fővárosa, amelynek jelentős a turisztikai vonzereje” – összegezte a fesztiváligazgató.

Béatrice Uria-Monzon

Béatrice Uria-Monzon

Puccini Toscája a romantikus melodráma hagyományait őrzi, benne a szabadság és a szerelem eszméje áll szemben a hatalmi cselszövéssel. A szabadtéri bemutató különlegessége, hogy az előadás főszerepeiben külföldi sztárénekesek mutatkoznak be. Toscát a francia mezzoszoprán, Béatrice Uria-Monzon alakítja, akinek leghíresebb szerepe a Carmen, amelyet számos francia és nemzetközi színpadon énekelt Buenos Airestől a veronai Arénán át a New York-i Metropolitanig. A Tosca címszerepében 2012-ben debütált Avignonban, majd a Párizsi Nemzeti Opera, a Berlini Állami Operaház és a milánói Scala előadásain énekelte nagy sikerrel. A kritikusok energikus színészi játéka mellett mezzoszopránjának gazdag árnyaltságát emelik ki, ami alakításának drámai mélységet és érzékiséget ad.

Scarpia halott! (Fotó: Rózsa Zsuzsanna)

Scarpia halott! (Fotó: Rózsa Zsuzsanna)

Giancarlo Monsalve

Giancarlo Monsalve

Cavaradossi szerepében chilei tenor, Giancarlo Monsalve lép színre. A fiatal énekes repertoárjában számos drámai operafőszerep megtalálható. 2006-ban debütált a bolognai Teatro Comunaléban, azóta bejárta a világ operaszínpadait Lisszabontól Szöulig. Énekelt többek között a washingtoni National Opera and the Royal Opera House-ban, a londoni Covent Gardenben, a müncheni Staatsoperben és Athénben a Görög Nemzeti Operában is. Nem mellesleg az UNESCO nagykövete.

A margitszigeti előadásban bemutatkozik az I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny első díjasa, nagy-, valamint különdíjasa, Alexandru Aghenie, román bariton is, a Sekrestyés szerepében. Scarpiát Anatolij Fokanov, a Magyar Állami Operaház magánénekese alakítja.

A Nagy Viktor által rendezett előadásban közreműködik a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekara – az Opera együttese, valamint énekkara és gyermekkara. Karigazgató Strausz Kálmán, a karmester Kesselyák Gergely.

Bővebb információ és online jegyvásárlás