Súlytalan kamaszproblémák? | Kimberly McCreight: Amelia

Posted on 2015. július 11. szombat Szerző:

0


McCreight_Amelia-bor200Bodó Viktória Booklány |

Van, hogy az ember jobbat kap, mint amire szá­mít: az az igazi meglepetés. Valahogy úgy vagyok a New York Times bestsellerként beharangozott könyvekkel, mint a tömegdemokráciával: biztos, hogy a nyertes valóban a legjobb? (Nem, nem kérek válaszokat, köszönettel.)

Ilyen hátránnyal indul nálam minden bestsellerként beharangozott könyv, nem is szólva arról, hogy a futtatott könyvajánlókat – országtól függetlenül – olyas­féle újság­írók írják, mint én. Így pontosan tudom, hogy ez mennyire szubjektív műfaj. De gustibus non est dispu­tandum… Nem vitázom én, csak nem feltétlenül passzol az a bizonyos gusztus.

Kivéve azokat a ritka kegyelmi pillanatokat, amikor kincsre lelek. Olyan kincsre, mint az Amelia. Egy könyvre, ami thrillerként borzongató, törté­net­szövésében izgalmas és meglepetésekkel teli, stílusában kiforrott, az egyre mélyülő jelentés­­rétegeket pedig a végtelenségig lehet benne feltárni, csak elég mélyre kell hozzá ásni. El­gon­dol­kodtat, hogy utána az olvasás végeztével is az olvasóval maradjon. Hát: ilyen könyv ez.

Kimberly McCreight története egyszerűnek látszik: egy felső-középosztálybeli középiskolás lány leugrik a magániskola tetejéről, ahová járt, és meghal. Édesanyja egyedül nevelte, egy szem gyermek volt. Az anya élete egy csapásra összetörik. Nem érti, hogy miért ölte meg magát a lánya, nincsenek magyarázatok, nincsenek okok. Kivételesen jó kapcsolat volt ugyanis közöttük, a lány éltanuló, jó sportoló, kedves, szolid jelenség volt, semmi kézenfekvő magyarázat nem mutatkozik. Egészen addig a pillanatig, amíg nem érkezik egy sms: „Amelia nem lett öngyilkos”. Innen veszi kezdetét igazán a történet, s kerülnek napvilágra – az izgalomfaktor fenntartásához kellően lassan adagolva – olyan részletek, amik a teljesen felülírnak mindent, amit az asszony valaha is gondolt vagy elképzelt a lánya életéről.

Felmerülnek a kérdések, hogy ismerjük-e eléggé a gyerekünket? A jó viszony, amiben vagyunk, vajon elég jó-e? Ott tudunk-e lenni, nemcsak elégszer, hanem pont akkor, amikor szükség van ránk? Mennyire mérgező lehet a középiskolások zárt világa? Ideje megismerkednie a bully fogalmával minden szülőnek. Ideje beemelni, hogy nem ismerhetjük eléggé a másik embert. Ideje tudomásul venni, hogy a súlytalannak tűnő kamaszproblémák csak harmincon túl tűnnek múló, felejthető viharnak egy pohár vízben, ám a belülről, tizenéves fejjel ezek a világot jelentik. Mindannyian hittük már el, hogy annyit érünk, amennyire mások taksálnak minket. Nem lehet elégszer elmondani, milyen veszélyeket rejt a virtuális világ, soha nem lehet tudni, hogy ki van az eszköz másik oldalán. Ostobaság lenne legyinteni minderre annyival, hogy „ugyan már, ez Amerika!”. Biztosan az?

Egyfelől film lesz ebből, akárki meglássa. Másfelől tökéletes nyári olvasmány ez a könyv, azoknak, akik izgalomra vágynak, de a habcsóknál fajsúlyosabban szórakoznának, valamint minden szülőnek. Hidd el nekem, hogy nem ismered eléggé a gyereked életének cserepeit!

Kimberly McCreight

Kimberly McCreight

Fordította: Komló Zoltán

A Booklány szereti… oldalon megjelent írás szerkesztett változata

Kimberly McCreight: Amelia – Egy élet cserepei
Gabo Kiadó, Budapest, 2015
492 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft
ISBN 978 963 689 9561

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Kate Baront, a peres ügyvédet és gyermekét egyedül nevelő zaklatott édesanyát megrendíti, amikor a lánya exkluzív brooklyni magán­isko­lájából azzal a hírrel hívják fel, hogy Ameliát – az ő intelligens, kitűnően teljesítő tizenöt éves lányát – csaláson kapták. Ám amikor Kate megérkezik a Grace Hallba, váratlanul egy ennél messze letaglózóbb hírrel kell szem­besülnie: Amelia meghalt. Elkeseredésében levetette magát az iskolaépület tetejéről.

Legalábbis ezt közli Kate-tel a Grace Hall és a rendőrség. És ő ebben a hitben él mindaddig, amíg egy névtelen üzenetet nem kap: Amelia nem ugrott le. Kate ezek után ki akarja deríteni az igazságot – nem számít, hová vezet. Amelia e-mailjeit, sms-üzeneteit és facebookos bejegyzéseit böngészgetve rekonstruálja lánya életének darabkáit meg a benne szereplőket, és fényt derít arra, hogy mit is keresett aznap a Grace Hall tetején – és hogyan halt meg.

Az Amelia titkok és hazugságok, barátok és piszkálódások története. Arról szól, hogy mennyire ismerheti jól egy szülő a gyerekét, és hogy egy anya milyen messze hajlandó elmenni annak érdekében, hogy megőrizze a lánya emlékét, akinek az életét megmenteni nem tudta.