Krumplirózsa minimál | Ketten egyedül / Thália Színház

Posted on 2015. június 2. kedd Szerző:

0


Schell Judit (Franky), Csányi László (mm)

Schell Judit (Franky), Csányi László (Johnny)

Lengyel Szilvia |

Tömörített változatot láthatunk a színpadon. A történet ugyanaz, mint az 1991-es Krumplirózsa filmé volt, a megközelítés kicsit más. Nem nyomasztó dráma dől ránk romantikus vígjátéknak címkézve. 120 perc nem is elegendő, hogy hosszan vájkáljanak a lelkekben. Könnyed, szórakoztató társalgás pereg a Thália nagyszínpadán. Nem kevésbé gondolatébresztő, mint a filmváltozat, csak a szájíz, amit maga után hagy, mentolosabb.

Terrence McNally darabját/filmjét, a Krumplirózsát dolgozta át Divinyi Réka – a rendező, Goda Krisztina állandó dramaturgja – a Thália Színház számára. Az eredeti változat két főszereplője Michelle Pfeiffer és Al Pacino volt. Nagyot alakítanak a két pénztelen és csalódott negyven körüli szerepében. A film részletesen kidolgozott, jó értelemben vett lelkizős alkotás. Mindent megtudunk a két emberről, ami csak érdekes lehet velük kapcsolatban. Átélhető, érzelmes film. A Ketten egyedül cím mögött valami más minőség van.

Film és színdarab tud ugyan hasonló lenni, de ha a celluloid verzió után kerül színpadra bármilyen történet – mindenképpen átalakul. A színpad más ritmust kényszerít ki, hiszen a jelenetek nem váltogathatók filmes sebességgel. Sőt: semmilyen sebességgel, hiszen egyetlen színpadképet látunk, egyetlen felvonásban. Ugyanakkor a történet mégis jelentősen felgyorsul a filmhez képest, hiszen egyetlen éjszaka alatt éljük át a szerelmi hullámvasutazást.

Ketten egyedül-kolbe2.7A Ketten egyedül in medias res nyit: szerelmeskedéssel. Egy kapcsolat kezdetébe csöppenünk, még ha Johnny, a szakács (Csányi Sándor) már az elején elmondja, régóta szerelmes Frankybe (Schell Judit). A pincérnő sokat szenvedett, fél az újabb csalódástól, ezért behúzódik csigaházába, Johnny bókjai lepattannak róla, szenvedélyét visszafogottsággal hűti le. A szakács „habzsolja Franky istennőségét”, Franky eközben utált törpepapagájáról beszél, meg arról, hogy örült, amikor kimúlt. A színpadon a kapcsolat romantikus vígjátéki arca mutatkozik meg, sok humorral. Persze azért tudjuk, hogy a viccelődő felszín alatt két sérült lélek remeg. Divinyi Réka finomított az előzmény drámai rétegén, ezzel könnyebben emészthetővé tette a sztorit. A filmen látható, nyomasztó világ így háttérbe szorult. És talán elvett valamennyit a darab erejéből is.

McNally darabjának (a címében is megjelölt) harmadik főszereplője Debussy Holdfény szonátája – ezt szól ugyanis a rádióban, a néhány percnyi boldogság közben. Aztán ismerkednek, civakodnak, hol fenn, hol lenn. Majd amikor úgy tűnik, Franky végleg visszatáncolna a kapcsolattól, Johnny betelefonál a rádióba, és azt kéri, még egyszer játsszák le a korábbi számot. Ez talán visszahozná a gondtalanság elillant pillanatát. (Aztán halljuk is, többször.)

Ketten egyedül-kolbe6.7-szűkA megsebzett asszony fél saját érzéseitől is. Talán ezért is adta a dramaturg inkább az ő szájába az állandó bocsánatkérést, nem pedig a „boldogságkóros bolondéba”. (A filmen Al Pacinótól hallhattuk.)

Csányi úgy aprít, töri fel a tojást, mintha napközben séf lenne valahol. Otthonosan mozog a konyhában (a civil életben is szeret főzni), és úgy tűnik, hagymapucolás nélkül is tud sírni. Nagyon meggyőző Johnny kesernyés figurája. Schell Judit törékeny, sebzett pincérnője szeretni való keveréke a szeretetre és párra vágyó asszonynak és a megjátszott vagánynak. Vállát nyomja a múlt, és ha nevet, még akkor is emlékeztet, hogy ez csak a felszín. Johnnynak meg kell küzdenie a mélységekért.

Csányi és Schell sokadszor dolgozik együtt. Jól passzolnak össze a színpadon, szeretik is a közös munkákat. Épp tíz éve játszottak először egy párt, a szintén Goda Krisztina rendezte Csak szex és más semmi című filmben (a forgatókönyv már ott is Divinyi Rékáé volt). Jó kis négyes, bizalmat szavazok nekik!

Fotók: Kolbe Gábor