Megmozdult a fél világ | Verseket posztoltak az utcára

Posted on 2015. április 27. hétfő Szerző:

0


Kiro K'ayra küldte Seattle-ből

Kiro K’ayra küldte Seattle-ből

Szeifert Natália |

Talán a résztvevők közül sem mindenki tudja, hogy 2015. április 11-én a világ eddigi legnagyobb költészeti akciójának közreműködőjévé vált.

A magyar költészet napjára meghirdetett Posztolj verset az utcára! nevű gerilla-akcióban több ezren vettek részt, legalább 23 országban, több száz helyszínen, a beküldött képek tanúsága szerint szinte megszámlálhatatlanul sok verssel hoztak létre a fél világra kiterjedő, spontán street-art performanszt.

A megmozdulás lényege az volt, hogy minél szokatlanabb felületeken verseket helyezzünk el (hirdetőoszlopon, faliújságon, járdán stb.), a hétköznapokból kizökkenve – a szemlélődőket pedig kizökkentve – kifejezzük a versek iránti szeretetünket, így ünnepeljük József Attila születésének 110. évfordulóján a magyar költészetet. (Ennek kisebb hatósugarú előzménye már volt az elmúlt években, de újdonság az esemény szélesebb elterjedtsége, továbbá hogy a gerillaversekről a szerkesztő-szervezők fényképes dokumentálást is kértek.)

Légrádi Flóra, Budapest

Légrádi Flóra, Budapest

Az egyéni résztvevőkön kívül számos iskola vagy iskolai osztály, könyvtár, civil szervezet, művelődési ház stb. csatlakozott az eseményhez, összekötve a versposztolást saját költészet napi eseményükkel, ami külön öröm és a közös ünnep fényét tovább emeli.

Ebben a videóban megpróbáltuk a lehetetlent: a rendelkezésünkre álló adatokkal és a versgerillák hozzánk eljuttatott fényképeivel bemutatni, mi is történt idén április 11-én világszerte. (Az összes beküldött képnek csak igen kis töredéke fért a videóba – a többi ITT van.)

A Gittegylet.com oldalon megjelent írás szerkesztett változata

Posted in: HÍREK, OLVASÓ, Vers