Nevetés, felfordulás rulez! | Erdei kalamajka / Operettszínház

Posted on 2015. február 28. szombat Szerző:

0


Az erdő boszorkánya (Papadimitriu Athina)

Az erdő boszorkánya (Papadimitriu Athina)

Lengyel Szilvia |

Vannak bizonyos „nagyok”, akik kisebbekkel járnak színházba (alibiből), hogy szabadon élvezhessék a kicsiknek szóló darabokat. Ami persze szomorú, ha kényszerű alakoskodás. Én emelt fővel vállalom, hogy mindig is élveztem a bábelőadásokat és a gyerekdarabokat.

Az Erdei kalamajka előadása elsősorban kicsiknek szól az Operettszínházban, hiszen a szereplőgárdában akad boszorkány, manók, királylány és számos hasonló mesefigura. De mégsem csak nekik! Ez a kalamajka megérdemelné, hogy több nagykorú lássa. Nem tolsztoji mélységű a történet, viszont remek kikapcsolódás – és legalább biztosan nincs benne semmi lehangoló, de még gondolkodnivaló sem.

Az Operett raktárszínházában leülni eleve egyfajta belecsöppenést jelent, akármit is néz meg ott az ember. Benne ülünk a forgatagban, bekerülünk a színészek intim zónájába, eddig sosem látott közelségből figyelhetjük őket. Ugyanolyanok, mint mi, még a verejték és a szépséghiba is látszik – bizalmas viszony ez.

kalamajka-DSC_0371web-kádár-athina

A nagy összecsapás… (Huszár – Kádár Szabolcs, az erdő boszorkánya – Papadimitriu Athina)

A boszorkányt Papadimitriu Athina eleveníti meg, és – tudom, hogy sértő lehet, pedig dicsérni akarom, szóval – tetőtől talpig boszorkány. Én mindig is ilyennek képzeltem a banyákat, de szerintem a gyerekek is. Énekhangot ugyan nem társítottam mellé annak idején, de a látvány mellett az is nagyon a helyén van. A Boszi gonosz – de csak kicsit –, csúnya – de csak a ruháitól és a kóchajtól –, leginkább mégis egy kedves „mama”.

Diring, Durung, Dorong

Diring, Durung, Dorong

A három rabló-manó (Diring, Durung és Dorong) jó hanggal, vicces szövegekkel és mókás játékkal csetlik, botlik, szerencsétlenkedik, őket is szeretjük. Királylány, obsitos, komorna és boszorkány fia – mindenki másba szeret, mint kellene, de úgy lesz jó, ahogy végül lesz.

A szövegkönyv Kállai István tündéri munkája – régi motoros ő, aki pontosan tudja, mikor mivel lehet nevetést csiholni, mivel feszültséget teremteni. Az ötletgazda/tettestárs Kerényi Gábor (akit a korábbi igazgatóval, Keróval lehet azonosítani), a zenét Németh Attila szerezte, akit eddig elsősorban színészként ismertünk meg. Most már nehéz eldönteni melyik megy neki jobban, mert a Kalamajka zenéje – a felnőtteket is megnevettető dalszövegekkel összekapaszkodva – igen jól sikerült.

És minden sikerül! Rulez!

És minden sikerül! Rulez!

Somogyi Szilárd és Keró közös rendezésében – a szó jó értelmében – nincs semmi kirívó, viszont minden működik, a siker meg jön, ahogy kell. Gyerekes szülőnek remek program (utána fényképezkedés a színészekkel!), esetleg vissza lehet jönni a gyerek nélkül is…

A képek korábbi előadásokon készültek, a darab ugyanis 2009 óta műsoron van, azóta a szereposztás is jócskán megváltozott.

Részletek, aktuális szereposztás és jegyvásárlás