Mi van a boldogítás után | Grégoire Delacourt: Vágyaim listája

Posted on 2014. december 1. hétfő Szerző:

1


Delacourt_Vágyaim listája-bor180Bodó Viktória Booklány |

A nők megérzik az ilyesmit, állapítja meg az alcímben a férfi szerző. Az a férfi szerző, aki jól beszél a nők hangján, sőt: az átlagos merítésből az okosabbnak tűnő nők hangján szólal meg az egyes szám első személyben megírt Vágyaim listájában.

Legfőképpen azért voltam kíváncsi erre a könyvre, mert nem tetszett a hazai visszhangja. A szakma A-tól Z-ig kis kézlegyintéssel, lesajnálással reagált a kötetre, mint butácska, tartalmatlan lektűrre, melynek kiadása egyetlen célt szolgál: talán némi bevételhez lehet általa jutni, egyéb haszna semmi. A harmadik ilyen vélemény után kezdtem el olvasni, csakazértis. Írjam le azonnal, hogy a szakma tévedésben van, vagy tartogassam az értékítéletet a végére? Bár azt hiszem, fölösleges húzni az időt: ez a könyv jó – és nem azért az, mert „könnyen olvasható”.

Nem a szerelemről szó, bár arról is esik benne szó, sokkal inkább a boldogság kereséséről. Arról, hogy mi tesz, mi tehet valóban boldoggá akkor, ha már sok éve vagy házas, tulajdonképpen megvan mindened, de túl sok célt már nem találsz a világban.

A főszereplő, Jocelyne középkorú asszony, enyhe súlyfölösleggel, két fiatal felnőtt gyerekkel, egy átlagos férjjel, kis rövidáru-boltocskával és egy bloggal, ami a kézimunkáról szól. Élete tökéletes képe a jelenkornak: a házasságából régen elveszett már a tűz, de azért kellemesen megvannak. A férje valaha ivott, s erről igazán soha nem szokott le, ami abból is látszik, hogy alkoholmentes söröket iszik minden áldott este, és a tévé előtt alszik el. A fia cél és felelősségtudat nélkül lézeng a világban, a lánya, elutasítva a tökéletesen kispolgári, hazugságokkal terhelt létet, filmeket készít egy másik országban. Olyan dokumentumfilmeket, melyekben ki tudja mondani az igazságot, a kíméletlen, fájdalmas, kendőzetlen valóságot, amit a saját családjában tagadással és hallgatással próbálnak kezelni.

Az asszony, a kényelmes-unalmaska életében, szórakozásképpen blogol a kézimunkáról, azoknak az asszonyoknak, akik Csipkerózsika-létben szenderegnek maguk is, várva valamire. A szerelemre, a csodára, arra, hogy valaki végre meglássa őket is, arra, hogy talán egyszer jobbra fordul majd az ő életük is. Megannyi Bovaryné, láthatatlan szálakon kötődve egymáshoz.

Amikor pedig a főhős nyer a lottón, mégpedig több mint 18 millió eurót, akkor derül ki igazán, hogy mennyire hazug a máz, a kellemes élet, amivel magát is áltatja hosszú évek óta. Ugyanis nem meri elmondani a nyereményt senkinek. Fél, retteg a pénz okozta változástól, attól, hogy mi lenne az életével, a házasságával, a megszokott pocsolyával, amiben tocsog… Nem tesz mást, mint egyre csak listákat ír (Vágyaim listája), hogy mit tenne, ha merne, ha merné használni azt a pénzt. Addig a napig, míg a nyereményt tartalmazó csekk el nem tűnik gondosan kiválasztott rejtekhelyéről: a férjével együtt.

Sokkal többről beszél ez a könyv, mint a szerelemről. Szinte lakonikus néhol, balladai másutt, de értő füllel kell hallgatni a szavát, mert egyfelől kórképet fest a jelenkor élethazugságairól, másfelől pedig megkísérli megmutatni a valóban értékes dolgokat, azt, ami igazán számít. Harmadrészt nem szájba rág, hanem gondolatokat indít el az olvasóban, értékrendről, saját életről, hazugságok hálójáról, félelemről, bántalmazó kapcsolatokról. Önmagunkról.

Fordította: Tóth Réka

A Booklány szereti… oldalon megjelent írás szerkesztett változata

Grégoire Delacourt

Grégoire Delacourt

Grégoire Delacourt: Vágyaim listája
Park Könyvkiadó, Budapest, 2014
188 oldal, teljes bolti ár 3200 Ft
ISBN 978 963 355 0748

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

,,Az első szerelmes éjszakáinkat juttatta eszembe, azokat, amikor hajnalban azt gondolja az ember, hogy most már akár meg is halhatna, azokat, amelyek nem szólnak semmi másról, megállnak önmagukban, nem ér el hozzájuk semmi, sem a világ zaja, sem a gonoszsága. Aztán idővel ezek a zajok és gonoszságok mégis elérik az embert, és jönnek a nehéz ébredések és a kegyetlen kiábrándulások. A vágyat mindig maga alá gyűri az unalom. Az unalom pedig lebírhatatlan: csak a szerelem enyhítheti. A nagybetűs szerelem, az, amiről mindannyian álmodozunk.”

A korábban reklámszakemberként dolgozó Grégoire Delacourt Franciaország egyik legnépszerűbb írója. Már első könyve, a L’Écrivain de la famille (Te vagy az író a családban) számos díjat nyert, de a 2012-ben megjelent Vágyaim listája közel félmillió példányban kelt el, színdarab és film is készült belőle.

A vidéki kisvárosban élő rövidáruboltost, Jocelyn Gourbette-et egy nap hatalmas szerencse éri: nyer a lottón. Bármit megvehetne magának, amit csak akar, őt mégis az foglalkoztatja, nem éppen most veszít-e el mindent, ami fontos volt számára.