Egy nehéz szív nappala | Egy nehéz nap éjszakája/HDN

Posted on 2014. november 6. csütörtök Szerző:

1


Bolondozva

Bolondozva

Bedő J. István |

Nagyon igaz, ami a bemutató után elhangzott az Urániában, hogy egészen új film az A Hard Day’s Night. És nem azért, mert a néző régi. (De igen, azért is…) A mai hatvanasok, akik a filmet tizen-huszonévesként megnézték – nem is kevésszer, ha tehették –, egészen mást láttak benne.

Azt a zenét hallgatták, aminek párja nem volt az idő tájt Hungáriában (Pannóniáról nem is beszélve). Ezért aztán emlékeimben úgy maradt meg homályosan a film cselekménye, jelenetei – már ami megmaradt –, mint valami zajos és zavaros körítés a zenéhez.

Pedig a film: remek. Ma megnézve, a digitalizált, újra kevert, sokcsatornás hangú változat – az idő karcolásai, maszatai és vágáshibái nélkül – ez egy másik film. Olyanabb, mint az eredeti.

Áldokumentum, ami csak később lett műfajjá. Kézikamerás, lökdösődésben elmozdult, rángatott, szándékosan dekomponált képeivel (a keletkezésének idejében – vagyis ötven évvel ezelőtt) ellentmond minden filmszakmai leckének. Története szinte nincs is. Négy, kötőfékét lerázó csikó fütyül a kötelező, fegyelmet követelő programra, önfeledten szórakozik, bolondozik, menekül a népszerűség elől és élvezi a népszerűséget.

A négy gombafő (a frizura neve: Arthur) huszon-egynéhány évesen, sikerei hullámhegyén eljátssza a csaknem kezdeteket, szemükben nem csak a kamera mögötti reflektor fénye csillog. Tessék megnézni. Élvezik, hogy játszanak, hogy zenélnek, hogy ennyire sikeresek – és egy kicsit haboznak is: jár ez nekünk?

A stúdiófelvétel szemből...

A stúdiófelvétel szemből…

Felnőtt fejjel értjük csak meg a filmbe rejtett tömérdek angol/amerikai kulturális idézetet – amiről persze Ungvári Tamás már a kultuszkönyvvé nemesült Beatles-biblia legelső kiadásában (1969) említést tett. Ringo lovagias gesztusát, amint leteríti egy hölgy előtt a kabátját a pocsolyába, Ringo – majd az öreg McCartney – őrizetbe vételekor a Keystone-zsaruk kergetőzésére emlékeztető ki-berohangálást, illetve a nagypapa nőcsábászkodását (Lásd Grucho Marx opuszait…)

Bevallom, nem voltam olyan bátor, hogy az elmúlt 35-40 évben újra megnézzem. Féltem a csalódástól. Hiba volt. Jókora. Évente el kellett volna zarándokolni távoli mozikba, újra végigélni, aztán beszerezni bármilyen hordozón, rongyosra nézni.

John és George már nem él. Paul és Ringo időnként koncertezik. Pedig mindkettő jócskán elmúlt már 64 – a mágikusnak hitt számjegy persze csak a prozódia miatt került a dalba.

Vajon hol vannak azok a 15-16 éves lányok, akik zokogva, sikítva hallgatták a filmbeli stúdióban a négy fiút? Vajon ma is sírnak az örömtől ezek a nagymamák, ha a felújított filmet látva visszagondolnak arra, hogy 1964-ben statisztálhattak Lester filmjének kulcsjelenetében, abban az őrjítő negyedórában? (A lányok között volt egy 13 éves kisfiú is: Phil Collins nevű.)

Ha én lennék a helyükben – úgy tippelem, egykorúak lehetünk –, biztos sírnék…

... és hátulról

… és hátulról

* * *  * * *

Hogy a Beatles utáni generáció mennyire magáénak érzi szülei és nagyszülei szenvedélyes rajongását, arra utal a hír, hogy 2015 tavaszán állandó Beatles-múzeum nyílik Egerben. A Hotel Korona Eger szálloda épületében kiállítandó állandó Beatles-gyűjtemény neve Egri Road lesz, utalva a zenekar híres Abbey Road című albumára.

1541_The_Beatles_Abbey_Road_PosterA pincemúzeum anyagának bázisát Peterdi Gábor és Molnár Gábor hangzóanyagai és relikviái adják. A zenekar történetét filmes bevezető után kronológiai sorrendben, multimédiás falakon mutatják be. Filmrészletek, korabeli híradók, interjúk, koncertfelvételek nézhetők meg, a látogató fejhallgatón hallgathatja a zenekar műveit. A vitrinekbe korabeli sajtótermékek, ruhadarabok, makettek, limitált kiadások, ritkaságok kerülnek. Hasonló múzeum jelenleg Liverpoolban, Halléban és Buenos Airesben található Töményen a legendás hatvanas évek…

Egy nehéz nap éjszakája (1964 – UK)
Rendező: Richard Lester
Forgatókönyv: Alun Owen
A főbb szerepekben: John Lennon, Sir Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr, Wilfrid Brambell (Paul nagypapája)
Dalok: John Lennon, Paul McCartney
Zenei rendező: George Martin
Operatőr: Gilbert Taylor