Délutáni csókok | Összebújós dalok a Budapest Bár új albumán

Posted on 2014. október 23. csütörtök Szerző:

0


BpBar_delutani csokok-ÁLLÓ01…és lemezbemutató turné!

Október 29-én jelenik meg a Budapest Bár új lemeze, a Délutáni csókok, amelyet a tavasszal boltokba került Húszezer éjszakás kaland folytatásának tekint a népszerű zenekar. A tavaszi lemezre vidámabb, táncosabb dalok kerültek, az őszi-téli napokra szánt új album számai líraibbak, zenéi ölelésre, összebújásra inspirálják a hallgatókat.

„Már év elején tudtuk, hogy két albumunk fog ebben az évben megjelenni, mert az volt a koncepciónk, hogy a tavaszi dinamikus albumot ősszel egy melankolikusabb, érzékenyebb dalokat tartalmazó CD követi. Így a zenészek és az énekesek időben elkezdték gyűjtögetni az ötleteket, javaslatokat, sőt most is előfordult, hogy egymásnak ajánlottak dalokat” – mondja Farkas Róbert, a Budapest Bár vezetője. Mindkét lemez a Volume 5 alcímet viseli, így jelezve, hogy egy összetartozó albumpár két darabjáról van szó. (Emlékeztetőül itt lehet belehallgatni a tavaszi kötetbe..)

Régi klasszikusokon kívül – Hulló falevelek, Nagyságos asszonyom, Tanulj meg kisfiam komédiázni – többek között Kovács Katit és a Kex zenekart is megidézi a Budapest Bár, de feldolgoztak külföldi slágereket is – például Tom Waitstől és Nick Cave-től – a legújabb albumon. A lemez címadó dala, a Délutáni csókok viszont egy újabb saját szám, Kollár-Klemencz László szerzeménye.

A Délutáni csókok című lemezen 14 énekes szerepel, a zenei kíséretet pedig a Budapest Bár adja. Az együttes régóta ismert énekes csapatán – Behumi Dóri, Ferenczi György, Frenk, Keleti András, Kiss Tibor, Kollár-Klemencz László, Lovasi András, Németh Juci, Rutkai Bori, Szűcs Krisztián – kívül szerepel még Mező Misi, aki idén csatlakozott a zenekarhoz, valamint a bécsi díva, Tania Saedi, akit a közönség már több koncerten is láthatott az együttes vendégeként.

A kép még a tavaszi lemezbemutatón készült, Szegeden

A kép még a tavaszi lemezbemutatón készült, Szegeden

„Fölfedeztünk egy nagyon fiatal bárénekesnőt, Iván Szandrát, aki nem csak jó énekes, de remek zongorista is. Ő a Hulló falevél előadója az új lemezen.

Tania Saedi

Tania Saedi

Velünk van egy régi barát, akivel sokszor dolgoztunk már együtt. Ő Tania Saedi, egy osztrák–perzsa származású, fantasztikus énekesnő. Londonban, a Zenei Olimpián fedeztük fel 2012-ben, és barátság alakult ki közöttünk. Öröm, hogy a legújabb albumon ő is szerepel, mégpedig a Billie Jeant énekli fantasztikusan, Michael Jacksontól.”

Még egy nagyszerű női hang szólal meg a lemezen: a cigányzene ikonja, Bangó Margit. A Kossuth-díjas előadóművész az idei Zsidó Nyári Fesztiválon volt a zenekar vendége.

„Különlegességnek számít az új albumon a Bangó Margit–Mező Misi duett, akik először énekeltek együtt. Éreztem, hogy kettejük hangja nagyon passzol egymáshoz, azért kértem, hogy az Én a bánatot csak mindig kifogom című dalt énekeljék együtt. A Zsidó Nyári Fesztiválon kipróbáltuk, hogyan fogadja a közönség, és bebizonyosodott, hogy jó döntés volt. Szívszorító, és megható kettejük produkciója. Biztos vagyok benne, hogy a lemezen is szeretni fogja a közönség. Mi imádjuk!”

A Budapest Bár zenekar felállása

Farkas Róbert (hegedű, gitár), Farkas Mihály (cimbalom), Ökrös Károly (harmonika, zongora), Farkas Richárd (bőgő), Kisvári Ferenc (dob)

Budapest Bár koncertek és a lemezbemutató turné állomásai

A Budapest Bár október végétől 2015 januárjáig Budapesten és vidéki városokban lemezbemutató turnén mutatja be a két lemez anyagát. A Délutáni csókok megjelenésének napján, október 29-én, a rajongók Budapesten, a MOM Kulturális Központban hallgathatják először élőben az új dalokat.

2014. október 29. 19.00 Budapest, MOM Kulturális Központ – lemezbemutató
2014. október 31. Debrecen, Kölcsey Központ – lemezbemutató
2014. november 5. Budapest, József Attila Művelődési Központ (Holdvilág Színház) – Klezmer koncert – Közreműködik: Bangó Margit
2014. november 13. Kaposvár, Szivárvány Kultúrpalota – lemezbemutató
2014. november 14. Székesfehérvár, Vörösmarty Színház – lemezbemutató
2014. december 6. Budapest, MÜPA
2014. december 7. Miskolc, Művészetek Háza – lemezbemutató
2014. december 9. Győr, Richter terem – lemezbemutató
2015. január 7. Pécs, Kodály Központ – lemezbemutató
2015. január 9. Veszprém, Hangvilla – lemezbemutató
2015. január 11. Vígszínház, Budapest

További részletek és  zenék itt találhatók.