Kripli Mari | Lázár Kati = Jászai Mari / Spinoza Ház

Posted on 2014. október 19. vasárnap Szerző:

0


KRIPLI_szorolap_print-2AKripli Mari címmel mutatja be november 13-án legújabb előadását az Orlai Produkciós Iroda a Spinoza Színházban. Lázár Kati – Kossuth- és Já­szai-díjas – korának egyik legismertebb színész­nőjét, Jászai Marit személyesíti meg.

Lázár Kati hosszú vívódás után vállalta, hogy színpadra viszi a Jászai Mari naplójából készült monodrámát. Az 1850 és 1927 között élt őstehetség igazi drámai szí­nésznő volt, a világirodalom több mint 300 szerepét ját­szotta el. Főleg az 1926-ban kiadott vissza­emlékezések alapján kerül a nézők elé – minden örömével és tragédiájával – a Kripl (Krippel, megszólításban Kripli) Mária néven született asszony, aki korának egyik legnépszerűbb művésze lett. A darab létrejöttében Lázár Katit munkatársa, Gyalog Eszter segítette.

Gyalog Eszter |

Megnéztem Katit egy előadásban, kapott vala­ki­től egy csokor óriási kardvirágot, segítettem neki az autóig, kérdezgettem, min dolgozik, miket tervez. Mielőtt beszállt, sóhajtott egy hatal­ma­sat. – Megcsinálom a Jászait. Muszáj.

Jó ötletnek tűnt, hogy beszállok.

Nekiestem a Jászai összesnek, napló, emlékezések, levelek, aztán az életrajzok, „Így élt…”, stb. Találtam valami korabeli hatásvadász ponyvaregényt is a nagy szerelemről, végül megszereztem Plesch önéletírását is angolul – csak ez izgatott, ez a szerelem, vajon ki ez a „Hansele”, nekem Jászai élete erről szólt, úgy tűnt, ezzel teljesedett be… Beleszerettem Plesch Jánosba.

Kati dühös lett. – Az egy piti csaló, egy senki gazember, végig kihasználta, hát hazudott, csak a nemesség kellett neki, Jászainak csak egy végső csalódás volt, egy fájdalommal több!

Én a végsőkig védtem Jánost, ha hazudott is, nélküle sosem lett volna ez az asszony önmaga, addig két méterrel volt magán kívül végig, és ott a szerelmeslevél, hát ő maga írja le a legpontosabban, hogy megérte, minden megérte…

– Ugyan már! Az egy nyálas, hömpölygő giccs! Nem igaz! Nyilván ez egy mantrázás a terápiában, valami meditáció szövege, semmi más!

Sokat beszélgettünk, közben összeraktam én is egy verziót, Kati elvetette, nekiesett újra az eredetinek, szétszedte, összeraktuk megint, akkor már egyedül is tudott emailben csatolni, átküldte a „hiteles” verziót, kipucoltam, kinyomtattuk, de nem volt elégedett.

– Kati, csak hogy tudjak igazodni valamihez: Mi a te mondanivalód ezzel az anyaggal?

Lázár Kati = Jászai Mari (Fotó: Takács Attila

Lázár Kati = Jászai Mari (Fotó: Takács Attila

– Hát a fájdalom!… Hogy ez nem én vagyok!… Hogy én nem vagyok!… Hogy ami én vagyok, azt nem merem, mert gyáva, gyáva, gyáva, nyomorult az ember!

Ültem, bámultak a cicák. Rendben. Értem.

Pár hét csönd. Aztán izgatottan hívott.

– Újrakezdtem az egészet. Elölről. A szerelmi kínlódás a keret, abba szövöm bele a többit. Nagyon jól haladok, ez lesz a jó! Nemsokára átküldöm!

Átküldte, elolvastam. Elengedtem. Innentől csak a korrektúrához volt merszem, a többi már az övék volt.

Jászai Mari: Lázár Kati | Spinoza ház / Orlai produkció

Látvány: Bánki Róza • Munkatárs: Gyalog Eszter

Bemutató: 2014. november 13.
Spinoza Ház (1074 Budapest Dob utca 15.)