Bátorság, kedves szülők! | Antje Helms, Jan von Holleben: Az enyém is megnő?

Posted on 2014. október 6. hétfő Szerző:

0


Helms-Holleben_Az enyém is megnő-bor180Zemen Annamária |

Induljunk el az immár klasszikussá érett Gólya hozza? (Kurt Seelmann) lapjaitól a példaként találomra kiragadott Felvilágosító könyv tiniknek (Jörg Müller) és a Kislányból nagylány (Violeta Babić) című köteteken át a nemrégiben megjelent Az enyém is megnő? című, formabontó felvilágosító könyvig.

Hogy miért formabontó, arról hamarosan szólok. De előbb, bevezetésként kicsit elidőznék magánál a témánál, vagyis a gyerekek, fiatalok szexuális felvilágosításának kérdésénél.

Tagadhatatlan, hogy a gyermekek helyes szexuális és érzelmi nevelése egyike a legfontosabb szülői és nevelői feladatoknak. Ha tetszik, ha nem, beszélni kell róla. Nem lenne szabad, hogy – bármilyen okból, túlzott szemérmességből – nyomasztó legyen ez a feladat bárki számára. Éppen ellenkezőleg. A témában való elmélyülés szorosabbá, meghittebbé teheti a szülő és a gyermek kapcsolatát, megszilárdíthatja a bizalmat a nevelők és a gyermekek között.

A szexuális nevelés során több alapvető szempontot kell figyelembe vennünk. Fontos, hogy időben elkezdjünk a témával foglalkozni. Jobb, ha nem csapjuk be önmagunkat: kiskamasz gyermekeink (de még a fiatalabbak is) sokkal több mindent tudnak ezekről a dolgokról, mint ahogy gondolnánk. Még mindig előnyösebb egy kicsit előbb szólni ezekről a témákról, mintsem egy lépéssel lemaradni, és késve érkezni a jó tanácsokkal.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy gyermekeink a számítógépekkel felnövekvők generációja. Már egészen kicsi koruk óta lényegében akadály nélkül jutnak a legkülönfélébb információkhoz. Ebből következik, hogy már az egészen kicsik is önállóan kutakodnak az interneten, és sokszor eltorzult képet alkotnak maguknak a szexualitás és az érzelmi/szerelmi élet témaköréből. Ezért a szexuális felvilágosításnak ki kell terjednie egyre több, régebben elhanyagolható témakörre is. A szex, a pornó, a szexting (a szexis képüzenet) és az ezekhez kapcsolódó, minden bizonnyal felmerülő kérdések megválaszolása új feladatok elé állítja mind a szülőket, mind a pedagógusokat.

A könyv ennek az új szemléletnek megfelelően ad válaszokat a gyerekeknek. Könnyeden, fesztelenül dolgozza fel mindazt, amit egy egészségesen növekvő gyereket foglalkoztat. Sőt a éppen úgy fogalmazza meg, ahogyan a gyerek keresi a választ az érthetetlen jelenségek megmagyarázására. Mitől van, hogy a lányoknak megnő a mellük, a fiúknak meg nem?, Milyen hosszú az átlagos méretű pénisz?, Hány éves koromtól szedhetek fogamzásgátló tablettát szülői beleegyezés nélkül?, Azt hallottam, hogy a szex a legjobb dolog az életben. Tényleg így van?

A válaszok nem beszélnek mellé, konkrétak, érhetőek, tömörek. Helms 70 rövid fejezetbe csoportosítja az éréssel járó testi változásokat. Ez biztonságérzetet ad a gyerekeknek. Hiszen semmi sem rosszabb annál, mint amikor valaki tudni vél valamit, ám a valóság másmilyen, vagy éppen mindenki bizonytalanságban hagyja. Döntő fontosságú, hogy a gyermekek torzulásmentes információkhoz jussanak az anatómia, a nemi szervek funkciói, a partnerkapcsolatok fiziológiai és érzelmi jellemzői, a fogamzás és fogamzásgátlás, a nemi úton terjedő betegségek témakörében. A szülők nagyon gyakran – félénkségből vagy szeméremből – annyira virágnyelven fogalmaznak, hogy a felvilágosítónak szánt beszélgetés után a gyerek még bizonytalanabb, mint annak előtte. Ezért fontos, hogy a felnőttek is készüljenek erre a beszélgetésre, keressék meg, olvassák el a szakirodalmat. (Ha a nagyon fiatal kismamákra gondolunk, még ma sem mondhatjuk ki, hogy minden szülő eléggé birtokában van a szükséges tudásnak.)

Nagyon fontos, hogy a gyermek életkorának megfelelően kapja meg a megfelelő felvilágosítást. Ahogy növekszik, azzal párhuzamosan kapjon, a fokozatosság elve alapján, egyre szélesebb körű instrukciókat. Ezt a könyvet 11-12 éves kor alatt még nem adnám a gyermekek kezébe – ugyanakkor már ajánlanám a fiatalabb, gyermekes szülők figyelmébe. Kellő szűréssel ugyanis nagyon sok jól felhasználható tanácsot kaphatnak belőle, amelyeket átadhatnak érdeklődő csemetéiknek.

Antje Helms műve óriási segítség lehet nekünk – szülőknek, pedagógusoknak –, ugyanakkor nyugodt szívvel adhatjuk gyermekeink kezébe is, hiszen voltaképpen nekik írták. Kézikönyvben ritka az ilyen derűs hangvételű, jól áttekinthető, könnyen értelmezhető.

Nem magyaráztam még meg, hogy miért tekintem formabontónak a kis kötetet. Arányait tekintve erősen képes a könyv, több mint 100 fotó található benne. Olykor a szöveg mintha csak kiegészítés lenne. (Pedig azért nem.) Jan von Holleben a tinédzser kor pillanatait rögzíti, nem szájbarágó illusztrációkat ad, hanem hangulatot. Modelljei maguk a gyerekek: szépek, fiatalok, vidámak, felszabadultak. Ez jó.

Helms-Holleben_Az enyém is megnő-ILL

A képek derűsek, könnyedek, színesek, sok a dupla oldalas fotó is – és ez segíti a könyvet a sikerhez. Mi nincsen? Életlen, orvosi szobákban kattintott felvételek, pattanásos, morcos gyerekek, ne adj’ isten: meztelen emberek, zavarba ejtő jelenetek. Vannak ellenben mosolygós tinik, élénk színű margaréták és mezei virágok, ínycsiklandó gyümölcsök, színes lufik és labdák, lóherék és gyümölcsszószok. Ez is jó.

Ha kákán is csomót keresnék, nem hagynám azonban említetlenül, hogy a képek túlságosan elvisznek a reklámfotók világa felé. Hozzá vagyunk szokva ehhez, hiszen ez vesz körül bennünket. És a könyv, talán szándékosan, ebbe az irányba tereli a fiatalokat is. A vizuális illúzió jelensége mindennapivá vált. Ezt viszont sajnálatosnak tartom.

De ne legyünk ünneprontók. Hajrá, kedves gyerekek, kérdezzetek bátran! Kedves szülők, válaszoljunk bevállalósan!

Antje Helms

Antje Helms

Antje Helms, Jan von Holleben: Az enyém is megnő?
Fordította: Nádori Lídia
Kérdések és válaszok a felnőtté válásról
Móra Könyvkiadó, Budapest, 2013
160 oldal, teljes bolti ár 2490 Ft
ISBN 978 963 119 5194

A könyv kiadói fülszövege

Mire jó a szeméremszőrzet? Meddig tart a szex? Biztonságos-e az óvszer? Milyen a szülési fájdalom? Ha téged is izgatnak ezek a kérdések, de még senkinek nem merted feltenni őket, akkor ezt a könyvet neked találták ki. Veled egyidős fiúk és lányok hetven ilyen cikis témát dobtak fel, és itt mindre megtalálod a rövid, ütős, pontos választ. És a fotók? A fotókon szét fogod röhögni magad. Lazák, őszinték, viccesek. Pont olyanok, mint te.