Hófehérkétől pszichothrillerig | Spanyol Filmhét az Urániában

Posted on 2014. október 5. vasárnap Szerző:

0


spanyol-filmhet2014-220A legutóbbi idők spanyol filmjeiből készült külön­leges válogatásnak az Uránia Nemzeti Film­színház ad otthont október 8-tól, öt napon keresz­tül. A Filmhét kísérőprogramjaként eredeti spanyol film­pla­kátokból álló kiállítás is várja a látogatókat.

A Spanyol Nagykövetség és a Cervantes Intézet által szervezett filmhét tizenöt vetítésén 12 filmet láthatnak a nézők. A nyitó díszvetítésen október 8-án, kedden 19 órakor Pablo Berger Hófehérke című fekete-fehér néma­filmjét vetítik, amely a Grimm-testvérek klasszikus törté­netének szabad feldolgozása a húszas évek Spanyol­országának gótikus esztétikájában. A film nem kevesebb, mint 42 fesztiváldíjjal büszkélkedhet, 2013-ban tíz kategóriában nyerte el a legrangosabb spanyol filmes elismerést, a Goya-díjat, míg a spanyol filmkritikusok nyolc díjjal jutalmazták. Az Európai Filmakadémia jelöléseiből a Legjobb jelmeztervezésért járó díjat váltotta valóra.

A Filmhéten további nyolc játékfilmet és három dokumentumfilmet vetítenek az Urániában. Látható lesz Nacho Vigalondo „romantikus sci-fi komédiája”, A földönkívüli, melyben egy átmulatott éjszaka után az egymás mellett ébredező fiatal férfi és nő kínos helyzetét a város fölött megjelenő hatalmas ufó bonyolítja tovább.

Montxo Armendáriz: Ne félj!

Montxo Armendáriz: Ne félj!

Montxo Armendáriz Ne félj! című drámája a fiatal Silvia fejlődéstörténetét ábrázolja, aki 25 évesen úgy dönt, hogy szembenéz azokkal az emberekkel, traumatikus érzelmekkel és élményekkel, amelyek a múlthoz láncolják.

A felnőtt nézők újra borzonghatnak a [REC] című kézi kamerás horrorfilmmel világhírűvé vált spanyol rendező, Jaume Balaqueró 2011-es pszichothrillere, a kritikusok által elismert Amíg alszol bizarr képsorain. Paco León Carmina megoldja című filmjében egy hiteles, a jég hátán is megélő, felejthetetlen karakter rajzolódik ki a szemünk előtt Carmina személyében, aki – miután nagy értékű lopás áldozata lesz – különös tervet eszel ki a biztosítási összeg megszerzésére. Az akciófilmek rajongói sem maradnak izgalmak nélkül, Daniel Monzón 8 Goya-díjat elnyert akció-thrillere, a 211-es cella egy fegyőrről szól, aki első munkanapján rögtön egy komoly börtönlázadásba keveredik.

Daniel Monzón: 211-es cella

Daniel Monzón: 211-es cella

A programban a spanyol független kortárs filmművészet alkotásai is helyet kaptak. A „Márgenes/Margók” filmciklus Daniel Castro Illúzió című vígjátékával kezdődik, melyben egy forgatókönyvíró és rendező azon töri a fejét, hogy egy musical forgatásával próbálja visszacsalogatni hazájába az utóbbi időkben elveszett jó hangulatot. Jonás Trueba Ábrándozók című alkotása néhány fiatalról és a filmkészítés nagy ábrándjáról szól: a beszélgetések és ivászatok világáról, az egyedüllétről, a szerelemről és a moziba járásról, az elveszett és az elvesztegetett időről.

Eloy Enciso: Arraianos

Eloy Enciso Arraianos című vizuális költeményében egy Galícia és Portugália közötti „senki földjén” meghúzódó kicsiny falu életképei rajzolódnak ki, ahol szinte megáll az idő, és a valóság egybefonódik a mítoszokkal és az álmokkal.

A Spanyol Filmhét programját három dokumentumfilm is színesíti. Elias León Siminiani Térkép című, Sevillában és Romában is díjat nyert dokumentumfilmje egy fiatal rendező története, aki – miután elbocsátják a tévénél betöltött állásából – úgy dönt, hogy Indiába utazik, hogy valóra váltsa álmát, és elkészítse élete első játékfilmjét. A Costa de Morte, Lois Patiño dokumentumfilmje Galícia Halálpartnak nevezett tájegységét és az ott élők küzdelmeit mutatja be a természeti elemekkel – kiderül, hogy miért tartották ezt a helyet a rómaiak idejében a világ végének. A filmhetet a Pepe, az andalúz című dokumentumfilm zárja október 12-én vasárnap. Concha Barquero filmje egy a spanyol polgárháború után kivándorolt férfi és otthon maradt családja történetét dolgozza fel.

A filmek többsége magyar felirattal látható, a 211-es cella című filmet angol felirattal, a Ne félj!-t magyar tolmácsolással vetítik.

A Spanyol Filmhét vetítéseire egységesen 800 Ft a kedvezményes jegyár.

Részletes program