EU & US | Oláh Kálmán European-American Quintetje a Zeneakadémián

Posted on 2014. október 4. szombat Szerző:

0


Oláh Kálmán

Oláh Kálmán

EE |

Angol trombitás, amerikai szaxofonos és bő­gős, spanyol dobos játszik október 9-én a neves magyar zongorista-zeneszerzővel, Oláh Kál­mán­­nal. A Liszt-díjas zenész valódi all-stars csapatot hozott össze nagytermi koncertjére. Valamennyien hangszerük legjobbjai, és ebben a formációban még soha nem játszottak együtt.

A vendégeknek van még egy közös pontjuk: mind­annyian nagy tisztelői Oláh zeneszerzői munkás­ságának, amelynek része számos, a dzsessz és a klasszikus zene határvidékén elhelyezkedő kompo­zíció. Jelentőségét jól mutatja, hogy 2006-ban ő nyerte a Thelonius Monk Institute zeneszerzői díját. A koncert műsorának gerincét Oláh Kálmán kompozíciói fogják nyújtani, de minden bizonnyal hallhatók majd dzsessz-sztenderdek is, mégpedig – joggal számíthatunk rá – elementáris előadásban.

A koncert fellépő művészei

Oláh Kálmán (zongora)
Gerard Presencer (trombita)
Andy Middleton (szaxofon)
Darryl Hall (bőgő)
Esteve Pi Ventura (dob)

A fellépő művészek rövid szakmai életrajza

Oláh Kálmán 1970-ben született Budapesten. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz-zeneszerzés szakán végzett. 2000 októberétől a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia dzsessztanszékének zongora- és zeneszerzés tanára.
Műveiben ötvözi a dzsessz és a klasszikus zene elemeit. Főbb ilyen művei: Concerto for Jazz Orchestra (ennek a későbbi, 2004-es, szimfonikus zenekari átirata a Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band című műve), Images (In memoriam Béla Bartók), Passacaglia for orchestra & jazz trio, Hungarian Moods (cimbalomverseny Lukács Miklós számára), valamint A Duna arca című műve vegyes karra, vonósokra, zongorára és ütőhangszerre.

Oláh Kálmán (Fotó Dobó László)

Oláh Kálmán (Fotó: Dobó László)

Oláh Kálmán olyan neves külföldi művészekkel lépett fel, mint Lee Konitz, Randy Brecker, Steve Grossman, Jack DeJohnette, John Patitucci, Tommy Campbell, Ron McClure, Andrej Ceccarelli, Paolo Fresu, Kenny Wheeler, Palle Danielson vagy Ravi Coltrane, Gerard Presencer, Rosario Giuliani vagy Tony Lakatos – hogy csak néhány jelentős zenészt említsünk. Szólóban, illetve neves külföldi zenészekből álló formációkban is gyakran fellép a világ rangos fesztiváljain.
Számos rangos elismerésben részesült, a külföldi fesztivál- és versenydíjak mellett 2006-ban a Liszt-díjat, majd 2007-ben a Magyar Jazz Szövetség Szabó Gábor életmű-díját vehette át. 2006-ban a legrangosabb amerikai zeneszerzőverseny, a Thelonius Monk Jazz Composer’s Competition fődíját vette át az Always című kompozíciójáért. Ezt követően jelent meg a Kálmán Oláh Trio: Always című lemeze, két világhírű dzsesszmuzsikus, Jack DeJohnette és Ron McClure közreműködésével.

Andy Middleton

Andy Middleton

Andy Middleton az Egyesült Államokban, Harris­burgban született, zeneszerzői mester­diplo­máját a Miami Egyetemen szerezte meg. Csaknem húsz éven át játszott New Yorkban, majd 2006-ban Bécsbe költözött, a bécsi konzervatórium meghívására. Nyolc éve tanít professzorként dzsessz-zeneszerzést, dzsesszelméletet és szaxofonjátékot. Több kritikus szerint Andy Middleton a legjobb szaxofonosok egyike. Magával ragadó virtuozitás és széles skálán mozgó játék jellemzi, meleg, lírai, ugyanakkor lendületes kompozíciói és előadásmódja mesteri és másokat is inspiráló előadóvá teszik őt. Saját szerzeményei harmonikusak, melodikusak, a dzsessz hagyomá­nyaiban gyökereznek, ugyanakkor modern hangon szólalnak meg. Előadóként senki máshoz nem hasonlítható stílus jellemzi. A kiváló zenészek listája, akikkel játszott vagy lemezt is készített, igen hosszú lenne, de íme néhány név: Kenny Wheeler, David Holland, Billy Hart, Maria Schneider, Randy Brecker, Bill Evans, Lionel Hampton, Bob Mintzer, Joey Calderazzo, Scott Colley és Adam Nussbaum.

Gerard Presencer

Gerard Presencer

Gerard Presencer 1972-ben született Angliában. Kilencéves kora óta trombitál, tizenegy éves volt, amikor a legfiatalabb trombitás lett a National Youth Jazz Orchestra csapatában. Kitűnő zenészek sorával játszott, mint Johnny Griffin, Chris Potter, Mark Turner, Niels-Henning Ørsted Pedersen, Randy Brecker, Red Rodney, Herbie Hancock. Saját albumai mellett számos lemezen játszott. Jelenleg Koppenhágában él, a világ egyik legjelentősebb zenekarának, a Dán Rádió Big Bandjének a szólistája. Az október 9-én hallható formációban Gerard Presencer az egyetlen, aki többször fellépett már Oláh Kálmánnal, legutóbb például a Dán Rádió Big Bandjével, Oláh Kálmán szerzői estjén (a BMC-ben, Pécsett, Kecskeméten, majd Bécsben és Pozsonyban, kisebb közép-európai turnén).

Darryl Hill

Darryl Hall

Darryl Hall Philadelphiában született (Penn­syl­vania). A tengerentúlon neves művészekkel játszott, koncertjein a műfajok széles skáláján mozgott, mozog, a dzsessz mellett különösen vonzza a brazil zene.
1996-ban megnyerte a Thelonious Monk Inter­national Bass Competition fődíját. Éppen tíz eszten­deje, 2004 óta Franciaországban él, azóta számos jelentős európai muzsikussal játszott, muzikali­tásának, zenei professzionalizmusának és sokszínű­ségének is köszönhető, hogy jelentős zenészek választják őt partnerüknek. Ha csak az idei évet nézzük, fellépett a franciaországi Marciac fesztiválon, Joe Lovanóval a bordeaux-i Jazz and Wine feszti­válon, turnézott Franciaországban Mary Stallings és Eric Reed társaságában, Lew Tebakin és Toshiko Akiyoshi zenészekkel a San Sebestian fesztiválon lépett fel, az Umbria Winter Jazz Fesztiválon pedig Rosario Giuliani, Joe La Barbara és Joe Locke volt a partnere.

Esteve Pi Ventura

Esteve Pi Ventura

Esteve Pi Ventura Falsetben született, Katalóniában, 1977-ben. Nyolcéves kora óta tanul dobolni. 19 éves korától a barcelonai Taller de Musics tanítványa volt, egy évvel később a legelismertebb spanyol zenészekkel játszott együtt (néhányuk a tanára is volt a zene­iskolában).
1999-ben beválasztották az EuroDisney International Students Big Bandbe, ahol olyan világnagyság is fellépett velük, mint a legendás dobos, Peter Erskine. 2002-ben a katalán kormány ösztöndíjával New Yorkban tanult. Európa számos dzsesszfesztiválján és jelentős klubjában játszott már, fellépett továbbá Kolumbiában, Brazíliában, Thaiföldön, Török­ország­ban és Marokkóban. Olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint Johnny Griffin, Phil Woods, Benny Golson, Benny Green, Scott Hamilton, Jesse Davis, Grant Stewart, Harry Allen, Philip Catherine, Joe Magnarelli, Perico Sambeat, Terrell Stafford, Jim Rotondi, Peter Bernstein, John Faddis, Eric Alexander, Reggie Johnson.

Rendező: Zeneakadémia Koncertközpont

Részletek, jegyvásárlás: itt.

Zeneakadémia (1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.), Nagyterem
2014. október 9. (csütörtök, 19.30)