Romantikus koncert és izgalmas új évad | Pannon Filharmonikusok

Posted on 2014. szeptember 24. szerda Szerző:

0


Bogányi Tibor

Bogányi Tibor

BJI |

Ötödik évadát kezdi a Pannon Filharmonikusok a pécsi Kodály Központ falai között, de budapesti koncertsorozata már tizenkettedik éve tart a Művészetek Palotájában. Ahogy a korábbi évek­ben, a Müpa Pannon-bérletében kifejezetten a fővárosi közönség számára összeállított program szerepel – habár egyes elemei a Pécsett játszott hangversenyeken is feltűnnek.

A pécsi programok különlegessége, hogy kivételes tehetségű, többgenerációs zenészdinasztiák együtt­élésé­nek és művészetük összeérésének lehet tanúja a Pannon Filharmonikusok közönsége. Kocsis Zoltán febru­árban Liszt Esz-dúr zongoraversenyében 19 éves fiát, Kocsis Krisztiánt dirigálja. Karácsonykor pedig a kislánya, Kocsis Viktória ihlette Kiskarácsony, nagy­kará­csony című saját kompozícióját interpretálja Pécsett, két alkalommal is. A 2014/15-ös évadban a Bogányi fivérek is bemutatkoznak. Bogányi Gergely áprilisban Dubrovay László III. zongoraversenyét játssza, Bogányi Bence fagottművész pedig Henri Tomasi fagottversenyében hallható szólójátékával adja tanúbizonyságát az öröklődő tehetség páratlan ajándékának.

A Művészetek Palotájában hallható öt hangverseny a zenekar ígérete szerint „megfűszerezi a főváros zenei életét”. Az elmúlt évi tematikus sorozat után még merészebb, és ritkábban játszott vagy kevéssé ismert művek is a repertoárra kerültek. Amint z új évadot bemutató sajtótájékoztatón elhangzott „Noha a zenekar nem fogadja társművészetévé a gasztronómiát, az idei évad zenei palettája mégis joggal kínálja fel a fogalmi összefonódást. A hangversenyek műfajilag gazdag zenei világa a klasszikus ínyencségekből és a kortárs falatokból egyaránt merít. Az együttes a Pécsi Kodály Központ rezidens zenekaraként 4 felnőtteknek szóló sorozattal, a már megszokott ifjúsági és gyerekprogramokkal, egy példaértékű esélyegyenlőségi koncertsorral és számos egyedi hangversennyel várja a dél-dunántúli régió közönségét, valamint a baranyai központ azon alkalmi látogatóit, akik kivételes kulturális élményt keresnek. A városban élő külföldi egyetemistákat például idegen nyelvű, éjszakai komolyzenei programmal várja a Pannon Filharmonikusok.”

Charlotte Coulaud

Charlotte Coulaud

A bérletes hangversenyeket egy hónappal meg­előzve a nagyromantika jegyében fogant alkotá­sokból álló koncert szólal meg szeptember 30-án. A műsor Rahmanyinov sláger népszerűségű II. (c-moll) zongoraversenye és CsajkovszkijByron azo­nos című költeményén alapuló – Manfréd-szim­fóniája. Mindkét mű az orosz romantika emble­ma­tikus darabja.

A Rahmanyinov-művet (1901) a Franciaország egyik legrangosabb versenyét 2013-ban megnyerő fantasztikus tehetség, Charlotte Coulaud játssza. Ezen az estén Bogányi Tibor vezényel, aki 2011 óta áll a zenekar élén. A fiatal gordonkaművész-karmester Finn­ország­ban építette fel karrierjét, ezért már úgy tartják szá­mon, mint a finn karmester-generáció legérdekesebb és legtehetségesebb tagját.

Műsor:
Rahmanyinov: II. (c-moll) zongoraverseny, op. 18
Csajkovszkij: Manfréd-szimfónia, op. 58

Vezényel: Bogányi Tibor
Közreműködik: Charlotte Coulaud – zongora

A helyek nagy része elővételben elkelt, de érdemes néhány utolsó jegyért még pró­bál­kozni, akár a koncert előtt is.

2014. szeptember 30., kedd, 19.30
Művészetek Palotája (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem