Nem is »egyszer volt«! | Ijjas Tamás, Lackfi János: A világ legrövidebb meséi

Posted on 2014. szeptember 21. vasárnap Szerző:

0


Lackfi_Aviláglegrövidebb-bor180Bedő J. István |

Többgyerekes szülő rémálma (miközben örül neki), amikor a két vagy a több kölök (legyen mondjuk K. Gyurka és Dani) az esti mesébe beleszól. Már rég nem kellenek a könyvmesék, már csak a fejből/szájból mesélés a menő. De akkor elkezdődik a vetélkedő, hogy melyik tudja jobban letromfolni (= leugatni, ledumálni) a másikat, lehetőleg minél nagyobb őrültséget kitalálva. Ha addig el nem alszunk, a buli párnacsatával (anya jöhet porszívózni), jobb esetben óriási rötyögésekkel ér véget.

Lackfi János és Ijjas Tamás – a két költő – egyfelől elébe ment a szülői igénynek: rövid legyen az a mese, mert apa/anya másnap dolgozni megy. Másrészt belebújtak a nyiladozó eszű, bakugrásos gondolkodású kisgazember (nokkedli, taknyos, csirkefogó) bőrébe és agyába, és lökik sorban a képtelenségeket.

Ha kitalálsz valamit, a kölök rögtön a szavadba vág: Nem iiiis! És már övé a szó. Hát ilyen ez a könyv. Végig hangosan vihogtam, felolvastam belőle a(z immár nagyra nőtt) saját gyerekeimnek – együtt nem bírtuk abbahagyni. Megállapítottuk továbbá, hogy a kiváló Laár András megelőzte saját korát, mert költeményeinek hangütésén pontosan ez a fajta gyermekkor szivárog át. Pedig akkor még Lackfi és Ijjas nem is volt meseíró! (Meg még nem is élt.)

Molnár Jacqueline

Molnár Jacqueline

Mindehhez Molnár Jacqueline tündéri rajzokat alkotott, és hogy megteljen az oldal: nagy rajzokat, amin a kis szöveget ízlelgetve el lehet mélázni – szóval többször is elolvasható, mint a jó könyvek általában. A kölök meg, ha ráhangolódik, hasonlóakat fog tőle kitalálni, és mire fölnő, olyan innovatív lesz, hogy hét országban csudájára járnak. El is fog menni dolgozni valamelyikbe…

Ijjas Tamás, Lackfi János: A világ legrövidebb meséi
Illusztrációk: Molnár Jacqueline
Móra Könyvkiadó, Budapest, 2014
60 oldal, teljes bolti ár 2490 Ft
ISBN 978 963 119 5941

* * *  * * *

Ijjas Tamás & Lackfi János

Ijjas Tamás & Lackfi János

A könyv kiadói fülszövege

Hogy miről szólnak a világ legrövidebb meséi? Hát hajóskapitányról meg királylányról, turmixgépről meg bankrablásról, kis Piroskáról meg egy gömbhalról, rántott húsról meg piaci légyről, senkiről meg mindenkiről, fületlen nyúlról meg nyúltalan fülről. Vagy csak a fészkes nyavalyáról? Vagy a fészketlenről?

Ijjas Tamás és Lackfi János olyan irtó rövid, vicces meg szomorú meg szomorúvicces meséket írtak, melyeket az okos olvasók nyugodtan folytathatnak tovább, akár a világ végéig is, meg még egy nap…

A kék betűs meséket Lackfi János, a piros betűseket Ijjas Tamás írta.