A Hetedik(en) te magad (is ott) légy | Újra indul az Ördögkatlan Fesztivál

Posted on 2014. augusztus 4. hétfő Szerző:

0


Walny Tetra (PL) – Don Quijote

Walny Teatr (PL) – Don Quijote

JVF |

Szereted a békés fűben ücsörgést, vagy ha egy pohár hűs rozé fröccs társaságában barátaiddal beszélgethetsz a szabad ég alatt? Új emberek megismerésére vágysz? S mindeközben nem bánnád azt sem, ha gyermekeiddel közösen játszhatnál, zenélhetnél, táncolhatnál? Szívesen mennél egy különleges hangulatú koncertre vagy megnéznél egy jó színházi előadást a szabadban, régi házak udvarain, boros pincék előtt, a kertek mögött? Ha ezek közül bármelyik kérdésre is igennel felelnél, augusztus 5. és 9. között mindenképp látogass el az Ördögkatlanba, vagyis a négy kis baranyai falu valamelyikébe.

Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya és Beremend (no meg persze a Vylyan terasz) immár hetedik éve vár rád, hogy te is részese lehess egy olyan összművészeti fesztiválnak, ahol mindennek embermérete és emberi tempója van, ahol hallótávolságon belül egyszerre csak egy zene szól, ahol az infópultban Kati néni áll Nagyharsányból, és mindenben segít. Ahol a fényszennyezettség olyan kicsi, hogy Beethoven IX. szimfóniáját hallgatva, a fűben heverve beleveszhetünk a csillagos égbolt végtelenségébe. Itt a fellépők sem sietnek koncert vagy előadás után, együtt kóstolgatják a legjobb villányi borokat a fesztiválozókkal.

2014-ben, a korábbi évekhez hasonlóan, több művészeti ág jeles képviselői is díszvendégként érkeznek az Ördögkatlan Fesztiválra. A színházművészetet a Zsámbéki Gábor és Székely Gábor által sajátos arculatúvá formált Katona József Színház képviseli. Máté Gábor igazgató kompániája két nagyszerű előadást (Vörös, A mi osztályunk) és három egyszemélyes estet (Pianínó, Szókratész védőbeszéde, Mennyekbe vágtató prolibusz) is magával hoz, de a Nagyharsányi Faluközpontban minden este a színház legendás előadásait vetítik a csillagos ég alatt.

A zeneművészetet a citerán is kiváló Lajkó Félix hegedűművész képviseli, aki nem először jár a katlanban, de most először jön díszvendégként. Ezért aztán nemcsak a világhírűvé vált Mező zenéjét játssza el nekünk, hanem rendkívüli koncertet is tart a Dohnányi Filharmonikus Zenekarral. A táncművészetet Horváth Csaba népszerűsíti majd, aki az általa alapított Forte Társulattal érkezik. A szó, a test, a zene és a látvány gyönyörű ötvözetéből születő „fizikai színház” tagjai a Toldi és az Irtás című előadásukat mutatják be a katlanba látogatóknak.

Mitch & Mitch (PL)

Mitch & Mitch (PL)

Végül, de nem utolsó sorban, Lengyelország kultúrájából is ízelítőt kapunk. Jön egy remek rock-zenekar, a Mitch&Mitch, és mindenekelőtt mindenféle színház: gyerekekkel játszó bohóccsapat (Teatr Na Walizkach), felnőtteket nevettető társulat (Winegret Group), klasszikusokat bábokkal színpadra álmodó, Hamletet és Don Quijotét a sátrába idéző kisszínház (Walny Teatr) – és lesz két izgalmas magyar előadás is, kortárs lengyel szerzőktől: Tadeusz Slobodzianek már említett darabja, A mi osztályunk és Artur Pałyga tollából A zsidó, a Nézőművészeti Kft. előadásában.

Idén talán még a tavalyinál is gazdagabb választékból csemegézhetnek azok, aki elsősorban a színházművészeti programokat keresik a katlanban. A már korábban említetteken túl újra itt lesz a Pintér Béla és Társulata, Titkaink című előadásukban ezúttal az ügynöktémát dolgozták fel. Láthatjuk még a Pesti Magyar Színiakadémia Denis Kelly Love and Money című vizsgaelőadásának osztálytermi változatát, Gergye Krisztián és Lőrincz Katalin előadásában a Honvágyat, az Orlai Produkció ősbemutatóját (Gerlóczy Márton: A csemegepultos naplója), a kaposvári Csiky Gergely Színház és a Pesti Magyar Színház pedig Jon Fosse-tól a Tél című produkciót hozza el.

Mrożek: Mulatság (Scherer Péter, Szikszai Rémusz, Mucsi Zoltán)

Mrożek: Mulatság (Scherer Péter, Szikszai Rémusz, Mucsi Zoltán)

A k2 Színház nagyharsányi élményekből fabula-morzsákat farigcsál, improvizál, énekel (A nagyharsányi menyasszony), a Káva Művészeti Műhely egy roma fiú ellen elkövetett gyilkosság emlékére elkészített Szoborról mesél, Göttinger Pál és Grisnik Petra vezetésével egy színészcsapat a 100 éve született Bohumil Hrabal regényeinek hőseit idézi meg (Hrabal vurstli). A Faluturisták újra rendhagyó, bohózatba illő idegenvezetésükkel, a Watta Cirkusz a kortárstánc, az új cirkusz, a rúdtánc akrobatika elemeivel és a vizuális képzőművészettel szórakoztatják a nagyérdeműt. Kapa, Pepe és Rémusz pedig idén is kérdezik: van-e Mulatság? Mert enélkül nem is érdemes belekezdeni az egészbe.

A gazdag könnyűzenei kínálat oly sokrétű, hogy szinte válogatni is nehéz belőle. Naná, hogy első este megint a Qumiby nyitja, utolsó este pedig a Kiscsillag zárja a fesztivált. Rajtuk kívül még fellép a Budapest Bár, a Romungro Gipsy Band, a Psycho Mutants, a 30Y, továbbá visszatérnek az őrült franciák (Wombo Orchestra), hogy örömzenéjükkel táncra perdítsék a katlanlakókat.

Csík zenekar

Csík zenekar

Idén egy kis kihagyás után újra fellép a Csík zenekar, illetve Ferenczi György & a Rackajam. A Vylyan színpadán pedig a Nemzeti Színház színésznője, Tompos Kátya angol, francia, bolgár, magyar, és orosz nyelven énekli dalait (Keresztül Európán) Hrutka Róbert zenéjére. De lesz határbontás is a szépirodalom és a popkultúra között, amikor is egy rockzenész (Beck Zoli) és egy író (Háy János) találkozik a boncasztalon (Háy come Beck).

A fesztivál zenei kínálatából idén sem hiányozhatnak a klasszikus, a világ- és népzene, képviselői sem. A palkonyai Cifra Udvarban Radák János néptáncoktató, koreográfus néptáncműhelyében minden nap más és más tájegység táncait, jellegzetességeit, “finomságait” sajátíthatják el az érdeklődők, de ugyanitt zenél majd a Tenkes zenekar is. Kisharsányban a Pajtában a Burkina Faso-i, francia és magyar muzsikusok részvételével és a francia Miquèu Montanaro vezetésével Ethno Zenei Műhely, Both Miklós vezetésével Roma és Magyar Progresszív Zenei Műhely, a Grencsó Kollektíva, a Geröly Quartet, Rudi Mahall (GER), Nikolas Field (SUI) és Jasper Stadhouders (NL) részvételével Szabad Zenei Műhely is lesz. Podhorszky Gábor gitárművész a zenetörténeti korok között klasszikusokkal, (Scarlatti-tól Schubert-ig), és a XX. század spanyol muzsikájával (Villa-Lobos, Piazzolla) koncertezik. A négyfős észt-ukrán banda, a Svjata Vatra az ukrán és észt népzenei motívumokat elegyít. Beremenden a Megbékélés Kápolnánál felcsendül Beethoven IX. Szimfóniája, a Palkonyai templomban a Dohnányi Zenekar zenészei Mozart és Beethoven műveit adják elő. Dinyés Dani pedig idén Offenbach egyetlen operáját, a Hoffmann meséit magyarázza felvonásról felvonásra, templomtól templomra.

Miquèu Montanaro

Miquèu Montanaro

Éppen öt éve annak, hogy a 2. Ördögkatlan Fesztivál alatt a modern kori trubadúr, Cseh Tamás távozott közülünk. Augusztus 7-én, halálának évfordulóján a fesztiválozók egyik fővédnökünkre emlékeznek. 16 órától a Kórusok Éjszakája résztvevőivel közös daltanulás, 17.04-kor pedig a harangok megkondulnak mindhárom faluban, a nagyharsányi focipályán pedig, a szervezők reménye szerint, felzendül több ezer fesztiválozó ajkáról a dal. De Tamásra emlékeznek a csurgói diákok (Mélyrepülés), Kátai Zoltán („Ha most látnál, Tamás!”), a Fenyvesi–Kerényi–Sipos trió (Tiszta szívvel dúdolok), Lenthár Balázs, a Melodisztik, Joós Tamás és Hegyi Norbert („Átlátszó víz legyen”) és az EklekTrió, a Cseh Tamás Dalnokverseny győztesei is.

Erdős Virág

Erdős Virág

Ismét lesz Rájátszás, amikor is kortárs költők és zenészek adják fel egymásnak a labdát – Erdős Virág, Grecsó Krisztián, Háy János, Beck Zoltán (30Y), Kollár-Klemencz László (Kistehén), Szűcs Krisztián (Heaven Street Seven), Egyedi Péter (Óriás), Sárközy Zoltán (30Y) és Jancsovics Máté (Kistehén) adnak egymásnak inspirációt.

Az irodalom a palkonyai Bölcsész Irodalmi Udvarban, illetve a Vylyan teraszon kap helyet, kortárs regényekről, drámákról beszélgetnek, költői esteket hallgathatunk, de a pécsi és a pesti slammerek is újból fellépnek.

A gyermekeket a palkonyai Cifra Műhelyben kézműves foglalkozásokkal, a Gyerekkuckóban játékokkal várják. A pécsi Bóbita Bábszínház, a győri Vaskakas Bábszínház és Fabók Mancsi Bábszínháza előadásokat hoz a legkisebbeknek. Kerek István hegedűművész és Kővári Eszter Sára énekművész a kisharsányi Hangicsáldában zenés, játékos foglalkozást tartanak a gyerekeknek, a Kovács Udvarházban bábtervező-készítő-táncoltató műhelyt rendeznek be. Szomor Edit íjászatra oktat, a Nagykanizsai Gólyalábasok csapata pedig gólyalábon járni tanít bennünket. Natasa Pavlovszkaja utazó fotóstúdiója három napra a nagyharsányi Narancsligetbe költözik (La Belle Epoque). Fellép az Alma együttes, de a családoknak lesz Könyv-tanya, Katlanjóga, Kisördögtánc és Katlanfutás. És sok-sok kiállítás is, amelyek közül az igazi reneszánsz ember (autodidakta festő, grafikus, zenész), Wahorn András tárlatát mindenképp ki kell emelni.

Nincs más dolgunk tehát, mint alászállni megint a művészetek katlanába.

A részletes programokat az érdeklődők az Ördögkatlan Fesztivál honlapján találják meg.