Az ötödik szín: aranyokker | A Pannon Filharmonikusok a Müpában

Posted on 2014. május 13. kedd Szerző:

0


Jan Erik Gustafsson

Jan Erik Gustafsson

EE |

Az arany évszázadokon átívelő értékét és a Föld erejét hozza el a Pannon Filharmonikusok soro­zat­­záró hangversenye. A színekről elneve­zett so­ro­zat ötödik, utolsó előadásán az időtlen arany­okker az Altamira- meg a lascaux-i bar­lan­gok tízezer éves falfestményeinek, az em­beriség első ismert művészi alkotásainak örök­sége jele­nik meg a Bartók Béla Nemzeti Hang­ver­seny­terem pódi­umán.

Az est színének választott aranyokker zenei meg­jele­nésének erejét a vendégek már a koncert első darabját hallgatva átélhetik. A 2014-ben Kossuth-díjjal el­ismert Orbán György 4. szerenádjában a védjegyévé vált módon keveri a külön-külön is jellegzetes, de együtt új értelmezését nyerő stílusokat. Ahogy egy kritikusa írja, „megszólal a korai Stra­vin­sky, aztán Sosztakovics, bizonyos jazz-elemek, majd a film­zene­szerző Nino Rota, és még Tom és Jerry is”.

Dohnányi Ernő

Dohnányi Ernő

A konzervatív zeneszerző, Dohányi Ernő háromtételes Konzertstückje Schumannt idézheti majd fel a kö­zön­ségnek. A mű kibontakozása azonban nem lehetne teljes Jan-Erik Gustafsson szólista csellójátéka nélkül. A finn zeneművész az Egyesült Államok és Ázsia kon­cert­termei után Budapesten is meg­csillog­tatja tehet­ségét, virtuozitását.

Bogányi Tibor és a Pannon Filharmonikusok Richard Strauss-estjét már április elején zajos ovációval fo­gad­ta a közönség a Zeneakadémia Nagytermében. Most, a Budapesti Tavaszi Fesztivált követően ismét egy Richard Strauss-mű hangzik el: a Don Quixote című szimfonikus költemény zárja a hangversenyt. Ebben is főszerepet kap Jan-Erik Gustafsson játéka, mert a csetlő-botló, de jó szándékú lovag örökbecsű alakját a cselló szólama személyesíti meg. Nyomon követhetjük Don Quixote kalandjait, a zene érzékletesen festi le a hadseregnek gondolt juhnyájjal, a varázslónak nézett szerzetesekkel, vagy éppen az óriásnak vizionált szélmalmokkal folytatott csatározásait.

Orbán György

Orbán György

A Pannon Filharmonikusok ebben az évadban minden alkalommal a képzőművészettel karöltve lép a fővá­ro­si kultúrpalota színpadára. A pécsi társulat 2013-ban kez­dett kivételes együttműködésbe a Kovács Gábor Művé­szeti Alapítvánnyal. Az alapítvány a zenekar vala­­mennyi koncertjére rendelkezésre bocsátja gyűj­te­mé­nyének egy kortárs festőművész alkotta da­rab­ját.

Az Aranyokker kon­cer­ten Koltai-Dietrich Gábor Táj­kép.hu című fest­mé­nyét állít­ják ki a Művészetek Palo­tája első emeletén. Az együtt­működés célja: bemu­tatni zene és a képzőművészet rendkívül inspiratív és termékeny kapcsolatát.

Richard Strauss

Richard Strauss

Műsor

Orbán György: 4. szerenád
Dohányi Ernő: Konzertstück csellóra és zenekarra
Richard Strauss: Don Quixote – fantasztikus változatok egy lovagi témára

Közreműködik:
Jan Erik Gustafsson – gordonka,
Jaroslav Murin – brácsa

Vezényel: Bogányi Tibor

A helyek nagy része bérletben elkelt, de érdemes néhány utolsó jegyért még pró­bál­kozni, akár a koncert előtt is.

2014. május 16. péntek 19.30
Művészetek Palotája (1095 Budapest, Komor Marcell u . 1.)
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem