Előhúsvét a szerzővel | Petrik Adrien: A hideg szóda élvezete

Posted on 2014. április 16. szerda Szerző:

0


AsszonyŽsh‡zaborito OKKKBJI |

Minden tekintetben szabálytalan könyv Petrik Adriené, nem is érdemes keresni skatulyát számára, mindenből kilógna. Leginkább úgy fogható meg, hogy egy igen rokonszenves létezésforma rajza, röntgenlelete. Kétségtelenül igaza van a világ szépségeire igen fogékony író-újságírónak, Schäffer Erzsébetnek, hogy otthonuk mesebeli ház. És az egész környezet lenyomata a tulajdonosnak. Mindenhol szépség terem benne.

Amit pedig eltanulni lehet (de valójában kell) tőle, a képesség, hogy ezt észrevegyük. Ennek az első jele, hogy a rozsdásodó kovácsoltvas kerítésre nézve nem az jut eszünkbe először, hogy le kellene cserélni, hanem az, hogy milyen szép hósapkásan, és egy kis rozsdátlanítóval kezelve meg tudná mutatni, milyen volt száz vagy nyolcvan éve…

Nem véletlen, hogy immár harmadik könyvét – A hideg szóda élvezete – is Provence szerelmesei fedezték fel legelőször.

Aki többet szeretne megtudni Petrik Adrien világlátásáról, még a könyv kézbevétele előtt olvassa el Krisztina tartalmas beszélgetését, ám ha személyesen is meg­ismerkedne a szerzővel, találkozhat vele 2014. április 19-én délután a Margitutca­kilenc Közösségi térben, ahol a Nők Lapja Könyvklub tart húsvéti olvasótalálkozót Petrik Adriennel.

Mi lesz benne? egy kis beszélgetés, egy kis felolvasás, egy kis zene, egy kis szóda (talán fröccs?). Csupa olyan, amiből el lehet tanulni valamennyit a világ szeretetéből.

A gyerekeknek kézműves bemutatók, családi tojásfestés, húsvéti díszkészítés, mese, bábelőadások, állatsimogató.

A felnőtteknek tavaszi dísz- és haszonnövény vásár, kézműves ételek, italok, borkóstoló és közös csigatésztagyúrás Petrik Adriennel (Rögtön az elején, 16 órakor).

Helyszín: Margitutcakilenc Közösségi tér (1023 Budapest, Margit u. 9.)
2014. április 19., 16 óra

A belépés díjtalan

Petrik Adrien (Fotó: Goddard Paula)

Petrik Adrien (Fotó: Goddard Paula)

Petrik Adrien: A hideg szóda élvezete
Sanoma Kiadó, 2013
240 oldal, teljes bolti ár 5600 Ft
ISBN 978 963 341 0714

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Petrik Adrien harmadik könyve, A hideg szóda élvezete egyenes folytatása az első kettőnek. Mint az Asszony és háza és a másik kert – ez is letehetetlen olvasmány.

Legfeljebb idézni lehetne belőle. Bárhol felütve, bármit. De a legjobb hátradőlni vele valami kényelmes sarokban és belekezdeni. Valami szokatlant tud ez is, ez a szemnek ismét gyönyörűséges könyv. Lehet nevezni Naplónak vagy Életregénynek. Pillanat­felvételekkel megszakított hol csöndes, hol zajosan vágtató, belső monológnak. Képekkel illusztrált regényfolyamnak.

És teli van ez is észrevétlen receptekkel. Ötlettel, átélt tapasztalattal, s ezúttal egy új élménnyel, hogyan lehet (vagy nem lehet) elengednie az embernek felnőtt magzatát. Hosszú út vezet a békekötésig. Velük és önmagunkkal. Erről is szól Adrien élvezetesen megírt új könyve. – Schäffer Erzsébet