Évszázadokon átnyúló találkozás | Haydn–Esterházy Péter: Hét utolsó szó / BMC

Posted on 2014. április 12. szombat Szerző:

0


Esterházy Péter (RZs)

Esterházy Péter (RZs)

BJI |

Különleges ősbemutató helyszíne lesz a Budapest Music Center koncertterme. Mintha az időben visszamennénk bő kétszáz évet. Ismét találkozik Haydn és Esterházy. Kortársunk, Esterházy Péter mai szöveget írt Dubóczky Gergely karmester felkérésére Joseph Haydnnak a Krisztus hét utolsó szava a keresztfán című művéhez. Ennek előadását hallhatja a közönség április 16-án este, a Budapest Sound Collective előadásában.

A művet Joseph Haydn a délspanyol város, Cádiz felkérésére komponálta 1785-ben. Bemutatásakor a templom belső terét fekete kendőkkel fedték be, csak középen világított egy lámpa. A húsvéti liturgia részeként hangzott el a Krisztus hét utolsó szava a keresztfán című zenemű, a hét megszólaláshoz kapcsolódott a cádizi püspök prédikációja. A 18. századi szentbeszédek helyére került most Esterházy Péter szövege.

Kerekes Éva (NG)

Kerekes Éva (NG)

A fiatal karmester ötlete és koncepciója alapján a Haydn-mű kétféle előadásban csendül fel Magyarországon: 2014. április 12-én a Gödöllői Szentháromság-templomban lesz zenés áhítat elmélkedéssel (19.30), a Budapest Sound Collective zenekar szereplésével, Szecsődi Péter plébános prédikációival.

Április 16-án pedig a Budapest Music Centerben az átalakult klasszikus ősbemutatója hallható. Esterházy Péter szövegét Mácsai Pál és Kerekes Éva szólaltatja meg, a zenét a Budapest Sound Collective. Vezényel, akárcsak korábban, Dubóczky Gergely.

Mácsai Pál (NG)

Mácsai Pál (NG)

Joseph Haydn élete meghatározó részében állt az Esterházy család szolgálatában, évtizede­ken át alkotott és muzsi­kált Eisenstadtban (Kis­mar­tonban) és Fertődön. Művészi alkotómunkája szoro­san összefonódott az osztrák–magyar kultúrával. Az, hogy Haydn-ciklusához most Esterházy Péter írt mai szöveget, a közös örökség továbbvitelének szép példája.

A darab felépítése: bevezető – 7 szonáta – földrengés. A fortissimóban játszott záró földrengés kivételével valamennyi tétel lassú (largo, lento, grave, adagio). A szonáták között hangzanak el a szövegbetétek. A mű egyik tételében – szokatlan módon – kizárólag fúvósok szólalnak meg.

Dubóczky Gergely (RZs)

Dubóczky Gergely (RZs)

A Budapest Sound Collective 2013 ősze óta működik ezzel a névvel, az alapító karmester, Dubóczky Gergely művészeti vezetésével. A zenekar koncertekre szerveződik, jelentős zenekarokban játszó, tapasztalt, valamint fiatal zenészek dolgoznak itt alkalomszerűen együtt. A BSC koncertmestere Koppándi Jenő, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertmestere.

Dubóczky Gergely a Zeneakadémián (LFZE) 2011-ben, summa cum laude diplomázott. A következő két évben Kocsis Zoltán asszisztenseként, a Nemzeti Filharmonikusok betanító karmestereként dolgozott. Szakmai tevékenysége a ritkán játszott Haydn-művektől kortárs darabok bemutatásán át a barokk continuo-játékig terjed. Gyakori közreműködője különböző színházi és operaprodukcióknak.

Dubóczky fontos célkitűzése a kortárs művek és a különlegességek bemutatása, ezek sorába illik a Haydn–Esterházy-ősbemutató is.

Fotók: Raffay Zsófia (RZs), Nagy Gergő (NG)

Budapest Music Center (1093 Budapest, Mátyás utca 8.)
2014. április 16. (szerda, 19.00) Jegyvásárlás