Hrabal Habbal a Hajón | Születésnapi sörhajózás (A38)

Posted on 2014. április 8. kedd Szerző:

0


HRABAL álló-240Németh Orsolya |

Az író születésének 100. évfordulója alkal­mából a Cseh Centrum április 12-ére zenés-filmes-irodalmi születésnapi partit szervez az A38 Hajón. A születésnap egyik irodalmi blokk­­ját a Szláv TeXtus szerkesztői vezetik. A belé­pés ingyenes, de regisztráció szükséges.

»Ott túl a Sörtengeren..« – énekelték hajdanában a derűsen szomorkás cseh kocsmatöltelékek, megannyi Díszgyász-huszár, csodás távoli országokról álmo­dozva, ahol betiltották a munkát, ahol cigaretta nő a fákon, ahol igenis van ingyen ebéd, és fürdőszobás szalmakazlak várják az alkalmi alvóhelyet kere­sőket… Aki pedig szomjas, egyszerűen fejest ugrik a Sörtengerbe. Szertartásosan koccintottak, kortyoltak a sörükből, majd mindenféle Véres történetek és legendák mesélésébe kezdtek. Olykor Házimurikat is rendeztek. Másnap reggel viszont ezek a Gyöngéd barbárok, a sártengerben úszó Foghíjakon keresztül bandukolva siettek az elég nagy eséllyel Szigorúan ellenőrzött vonatokhoz, hogy ne késsenek el a munkahelyükről. A Harlekin millióihoz képest nem kerestek valami fényesen, de ők maguk voltak (bár többnyire nem is tudtak róla) a Gyöngyök a mélyben.

Bohumil Hrabal cseh író, a külvárosi hétköznapok fád szürkeségében, a turisták által nemigen látogatott prolinegyedek lakói között, a fapados italboltok, talponállók és olcsó vendéglők mélyén kincsek után kutató gyöngyhalász idén márciusban ünnepelte volna századik születésnapját. Első könyvét csak 49-évesen sikerült megjelentetnie, és bár a pályája a későbbiekben sem volt éppen zökkenőmentesnek mondható, élete végén ünnepelt, méltán világhírű íróvá avanzsált. Más kérdés, hogy a csúcsra érve leginkább annak tudott örülni – korántsem egyedüliként a nemzedékéből –, hogy feloldódhat a nagy Semmiben…

Milyen volt? Hogyan fogadták, milyennek látták, és milyennek látják ma a csehek, a magyarok, miként értékelik a nagyvilágban? Hogyan gondozzák és gyarapítják az (ön)világ(ámító)örökségét? Milyen formában él az egyedi, eredeti művészete a ránk hagyományozott könyveiben, a képzőművészetben, a világot jelentő deszkákon és a filmvásznon? Ezeket a kérdéseket járja körül – néhány gyakorlati példát is bemutatva – az A38-as hajó április 12-i Hrabal-estje.

Hrabal Habbal a Hajón_meghívó-550

A programok 18.00 órától két helyszínen, a koncertteremben és a kiállítótérben várják az érdeklődőket:

KONCERTTEREM

– Hrabal Habbal filmverseny – a benevezett filmek vetítése, utána eredményhirdetés és díjkiosztó

– Via Hrabal – Multimédia-előadás

– A Manon meurt koncertje

KIÁLLÍTÓTÉR

– Irodalmi félórák nem csak idősebbeknek és haladóknak (három 30 perces beszélgetés, magyar és cseh szakértő vendégek, irodalmárok, műfordítók részvételével az irodalomról: 1. Hrabal népszerűsége Csehországban, Magyarországon, 2. Magyar Hrabal – a műfordításról, 3. Hrabal – mint ember és mint inspirációs forrás)

– A Hrabal Habbal filmverseny győztes rövidfilmjeinek vetítése

– Bohumil Hrabal mágikus világa (fotókiállítás)

A rendezvényre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött, az érdeklődők a regisztrációért látogassanak el az A38-as hajó honlapjára.

Részletes program

Hrabal Habbal rövidfilmverseny

A BuSho filmfesztivál és a Cseh Centrum nemzetközi rövidfilm-pályázatot hirdetett Bohumil Hrabal születésének 100. évfordulójára.

A filmversenyt 2013. április 11-én Jiří Menzel, Oscar-díjas filmrendező, hirdette ki, aki maga is jó kapcsolatot ápolt a Mesterrel, akinek írásait több nagyjátékfilmjében is filmre vitte.

A filmtörténet leghíresebb pecsételése (Menzel: Szigorúan ellenőrzött vonatok)

A filmtörténet leghíresebb pecsételése (Menzel: Szigorúan ellenőrzött vonatok)

A jelentkezés 2013. december 31-én zárult, a világ 13 országából (Magyarország, Lengyelország, Törökország, Németország, Szlovákia, Oroszország, Ausztria, Dánia, Spanyolország, Tajvan, Olaszország, Írország, Nagy-Britannia) 24 rendezőtől 29 alkotás érkezett, melyek az író életének és munkásságának motívumait, az életérzést, avagy a stílust dolgozzák fel kategóriáktól függetlenül, tehát fikció, animáció, kísérleti, zenés video és dokumentum kategóriákban.

A filmeket nemzetközi zsűri bírálja el, melynek tagjai:

Ivo Krobot egyetemi tanár, cseh színházi rendező, aki közel száz előadást vitt színre Hrabal műveiből Csehországban és külföldön, többek közt Magyarországon is.

M. Tóth Géza egyetemi tanár, animációs filmrendező, a KEDD animációs stúdió megalapítója.

Varga György műfordító és diplomata, Hrabal műveinek magyar fordítója.

Az A38 hajón a döntős filmek vetítése után kerül sor a verseny eredményhirdetésére és az ünnepélyes díjkiosztóra.

Via Hrabal – multimédia előadás

A Magyarországon is több Hrabal-művet színpadra állító Ivo Krobot Serpens nevű prágai csapatával – Tomáš Mazal hrabalógus és Václav Špale festő – Hrabal életének ismert és kevésbé ismert állomásain kalauzolja végig a nézőket. A programot az elmúlt másfél évben bemutatták már Párizsban, Milánóban, Bécsben és Münchenben is.

Bohumil Hrabal

Bohumil Hrabal (Ladislav Michálek felvétele)

Irodalmi félórák nem csak idősebbeknek és haladóknak

Vajon tényleg olyan népszerű Hrabal Magyar­országon (és Csehországban)? Mi hiányzik nekünk, belőlünk – a cseh humor, irónia és önirónia? A mindenkori hétköznapok átlényegítése? Vagy egyszerűen a műveiből áradó emberség és szeretet? Netán a gyöngyhalászat? Ilyen kérdésekről hallgatják egymást a résztvevők: Tomáš Mazal – Hrabalógus, Robert Svoboda – műfordító, publicista, Kocsis Péter – söremigráns.

Magyar Hrabal – Beszélgetés Hrabal magya­rítá­sáról, a Hrabal-művek magyar kontextusáról és nép­szerűségéről. Résztvevők: Detre Zsuzsa mű­fordító, Varga György műfordító és diplomata, Vörös István költő, prózaíró, bohemista, Mészáros Andor irodalom- és művelődéstörténész, bohemista.

Félórás beszélgetés arról, milyen volt Hrabal mint ember, és milyen mint inspirációs forrás, hogy mi a különbség egy személyes Hrabal élmény, és egy Hrabal olvasmány élmény között, hogy hathatott a cseh szerző a kortárs magyar irodalomra, és az őt ismerő cseh irodalomkedvelő fiatalokra. A beszélgetés résztvevői: Tomáš Mazal, Vörös István és egy meglepetés vendég. Moderátorok: Hanzelik Gábor és Németh Orsolya, a Szláv TeXtus szerkesztői.

Bohumil Hrabal mágikus világa – Ladislav Michálek fotókiállítása

A képek alkotója a »gyöngéd barbárok« köréhez tartozik, akik annak idején Hrabal környezetében mozogtak (Egon Bondy, Vladimír Boudník). A fotókiállításon válogatást láthatunk munkáiból, melyek nemcsak az íróra, hanem a hozzá közel álló, és történeteiben is megörökített személyiségekre illetve környezetre koncentrálnak.

Manon meurt koncert

Manon Meurt

Manon Meurt

A Manon meurt a shoegaze műfaj 2013-as évi cseh felfedezettje. A Vojtěch Pejša – gitár, ének, Kateřina Elznicová – ének, gitár, Simona Kuchárová – basszusgitár, Jiří Bendl – dob felállásban játszó rakovníki zenekar koncertje zárja a programot.

Bővebb információ: Cseh Centrum