Bulgáriától Iránig | Nők a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon

Posted on 2014. április 1. kedd Szerző:

1


Az osztálytalálkozó  (R.: Anna Odell)

Az osztálytalálkozó
(R.: Anna Odell)

T. D. |

Az április 4–12. között futó 21. Titanic Nem­zetközi Filmfesztivál idei kínálatának ér­de­kes­sége, hogy a női alkotók különösen nagy szám­ban képviseltetik magukat: 14 rende­zőnő filmjét láthatja a magyar közönség, vala­mint a zsűrinek is lesz női tagja Santa Linge­vi­ciu­te, a vilniusi film­fesztivál művészeti igazgatója személyében.

Idén két női rendező is versenyben van a Hullámtörők Díjért: a ragyogó tehetségű bolgár Maya Vitkova írónő drámailag lenyűgöző, vizuálisan invenciózus első filmjében, a Viktoriában Borjana nem akar gyereket vállalni a kommunista Bul­gá­riában, ám 1979-ben mégis megszületik lánya, Viktoria, akinek rejtélyes módon hiányzik a köldöke. A svéd rendezőnő, Anna Odell 2009-ben megpróbált leugrani egy stockholmi hídról. Öngyilkossági kí­sér­lete végül művészeti projektté, Az osztály­ta­lál­kozó (The Reunion) című nagyjátékfilmmé érett, melyben a dokumentumfilmes eszközök és a fikciós filmkészítés közti elmosódó vonalon járva Odell bemutatja, milyen romboló hatással van ránk az iskolai erőszak és a ki nem mondott kölcsönös függés.

Az Európai történetek szekcióban szintén két rendezőnő munkáját láthatja a közönség: A dán Annette K. Olesen A mesterlövész (The Shooter) című politikai thrillerében a dán kormány engedélyezni készül az olajfúrásokat Grönlandon, az egykori céllövő olimpikon, Rasmus pedig úgy dönt, hogy elkezdi kiiktatni a célszemélyeket.

Annette K. Olensen: The Shooter (A mesterlövész)

A mesterlövész (R.: Annette K. Olensen)

Christine Molloy is thrillert készített rendezőtársával, Joe Lawlorral. A Mister Johnban Gerry zűrös magánéletét hátrahagyva érkezik Londonból Szingapúrba, hogy elhunyt testvére után elintézze a lezárandó feladatokat, ám hamarosan átveszi halott fivére életét, aminek persze megvannak a maga veszélyei.

A Világkörüli út blokkban is feltűnik két női alkotás: a kanadai Louise Archambault érzékeny drámájában a címbeli Gabrielle fejlődési rendellenességgel született, ezért speciális intézményben él sorstársaival, ahol egy Martin nevű fiúval egymásba szeretnek (indító képünk). Vonzalmukat testileg is megélnék, ám közbelépnek az otthon munkatársai. A főszerepben a való életben is Williams-szindrómás Gabrielle Marion-Rivardot látjuk.

Pelo Malo (R.: Mariana Rondón)

Göndör fürtök (R.: Mariana Rondón)

Mariana Rondón Göndör fürtök (Pelo Malo) című, Thessalonikiben FIPRESCI-díjat nyert drámájában Junior kilenc éves és Caracas egyik szegény­negyedében él. Gyönyörű göndör fürtjeit utálja, egyenes hajról álmodik, s neki is áll kivasalni haját, de anyjára pánik tör – nehogy azt higgyék kisfiáról, hogy meleg.

A Zene mindenkinek szekcióban Sini Anderson filmje A punk csaj (The Punk Singer) címszereplője Kathleen Hanna, aki a kilencvenes években a Bikini Kill együttes frontleányaként és riot grrrl mozgalom vezéregyéniségeként szerzett nevet. A számos zenészbarátot megszólaltató dokumentumfilm – melynek elkészítésében Hanna férje, a Beastie Boys-tag Adam Horovitz is tevékeny szerepet vállalt – az énekesnő Lyme-kórral való küzdelméről is tudósít. Egy női páros, Maria Demopoulos és Jodi Wille készítette a The Source Family című munkáját, mely a hetvenes évek első felében az önjelölt guru, a Yod atya vezetésével ezen a néven működött hollywoodi hippi kommunát és vallási szektát mutatja be.

The Source Family (R.: Maria Demopoulos és Jodi Wille)

The Source Family (R.: Maria Demopoulos és Jodi Wille)

Lily Keber Az Öböl maharadzsája: James Booker tragikus élete (Bayou Maharajah: The Tragic Genius Of James Booker) című dokumentumfilmjének címszereplője pedig a kolléga, és barát, dr. John szavaival „a legjobb fekete, meleg, félszemű drogos zongoristazseni, aki valaha New Orleansban született”.

A Filmdokkban is három, nő által rendezett filmet mutat be a Titanic. Gabriela Cowperthwaite Blackfish – egy kardszárnyú delfin története című dokujának főszereplője a világ legnagyobb fogságban tartott kardszárnyú delfinje, Tilikum három embert is megölt – talán mert szörnyű körülmények között, vaksötétben tartották húsz éven keresztül?! Dunhild Westhagen Magnor Az optimistákban (Optimistene) olyan 66 és 98 év közötti norvég hölgyeket mutat be, akik negyven éve minden héten röplabdáznak, és legújabb tervük, hogy meccset játszanak egy méltó ellenféllel.

Sepideh (R.: Berit Madsen)

Sepideh (R.: Berit Madsen)

A dán Berit Madsen filmjében a címszereplő Sepideh 16 éves és űrhajós szeretne lenni. Nem olyan különleges vágy ez, ha az ember történetesen nem Iránban él és nem lány. Április 8-án, kedden a film 19 órás vetítése után a Puskin moziban a témát újra megközelítik, ezúttal Iránról és a nők helyzetéről: nőknek, férfiaknak és asztronautáknak címmel beszélget Gombos Péter iranista és Tóth Györgyi, a NaNE Egyesület képviselője, a moderátor: Barkóczi Janka filmesztéta.

Végül látható lesz Bucsi Réka animációs kisfilmje, a Symphony no. 42 is, melyet a Berlinale verseny­programjába is beválogattak, a Lovak és emberek kísérőfilmjeként.

A fesztivál végleges programja a titanicfilmfest oldalon érhető el.