Hova lett az a zene? | Eva Baronsky: Mozart felébred

Posted on 2014. február 17. hétfő Szerző:

0


Baronsky_Mozart-bor180Bedő J. István |

Nagy hülyeség, ha azt föltételezem: értékválságos időkben jól jönnek a föltámadásos sztorik? Vagy csak véletlenül alakult úgy, hogy a Hitler-könyvvel szinte azonos időben került a polcokra egy megírásra sokkal méltóbb személyiség története, Mozarté?

Miért a párhuzam az előző mondatban? Mert az Új Zrínyiász (Mikszáth), a Feltámadás Makucskán (Szabó Dezső), de még a Hitler Magyarországon (Moldova) is olyankor íródott meg, amikor a múltat szembesíteni kellett a jelennel, és a jelen egyáltalán nem dicsőségesen került ki az összehasonlításból.

Mozart felébred tehát, pocsolyarészegen, közvetlenül másnap, hogy előző éjjel Süssmayrnek diktálta a Requiem egyik részletét, majd meghalt. (Ha szeretjük is az Amadeus-filmet, ne higgyünk neki, nem Salieri ült az ágy mellett élesre fent lúdtollal.) Ott fekszik Bécs egy pocsék lakásában, pocsék és mocskos cuccok között, és az a kevés, ami a sajátja: a 18. század végi cikornyás nyelvezete, meg a fejében zsongó tömérdek zene. Mi sülhet ki ebből?

Eva Baronsky káprázatos történetet kanyarít a képtelenségek halmazából. Miközben Wolfgang próbálja megtalálni önmagát, az olvasó röhögve szembesül egy sor – szakemberek számára kézenfekvő – ténnyel. Hogy a bolondos és gyermeki lelkű zeneszerző nemcsak a zajtól, a tömegtől, a ruháktól, a forgalomtól, a sebességtől, az autóktól rémül meg, de még a zsebet sem ismeri. Természetes, hogy rácsodálkozik a vízcsapra, az angol vécére, a villanykapcsolóra, golyóstollra, az igazolványokra, a cd-lejátszóra. Üzletek, tömegközlekedés dettó. De hát akinek a zene a levegő, a víz, az élet, az csak talál magának zenélni valót, na nem? Utcazenészet, dzsesszklub, vendéglátózás – egyre megy. És mivel nem akármilyen zongorista, improvizációival lenyűgözi a klub közönségét, a muzsikusokat, a nőket – mindenkit.

És amíg bolyong a szívének valaha kedves Bécsben, ami szinte mindenfelé falanszter, másutt meg rezervátuma a múltnak, apránként belátja, hogy egyetlen feladatot kell csak teljesíteni. Befejezni a Rekviemet. Baronsky ötlete nyilván a zenetörténészek állásfoglalását tükrözi, nevezetesen hogy pocsék véleménye lett volna (ha túléli) növendéke, Süssmayr munkájáról, aki a halotti mise hiányzó részeit jegyzetforgácsokból rekonstruálta.

Szóval ez az élő Mozart megírja fejből a Rekviem hiányzó részeit. A mise latin szertartásszövege szeleteli fejezetekre a regényt. Némi összhangzás is akad a latin mondatok és a mindennapi események között: a lengyel utcazenész története, a kocsmárosok, a fel- és eltűnő érzéki nő, a megtalált szerelmes lány mintha mind valahogyan a régi, az igazi, a 18. századi élet fordulataira rímelnének.

A kotta kalandos utat jár be, a hiteles szerzőt (de furcsa aktualitás!) még plágiummal is meggyanúsítják, aztán ugyanezzel gyanúsítják – és joggal – a kottát meglovasító zeneakadémistát, aki magától képtelen lett volna akár 3 taktust is megírni Amadé stílusában… Ez a zene pedig nem olyan, hanem ez az.

Azért is nem tud vele kezdeni eleinte napjaink zenei világa, mert ugyan minek írna valaki csipkés-komoly Mozart-zenét az ezredforduló után. Hiszen annyi minden történt az elmúlt két és fél évszázadban…

Wolfgang tehát dolgozik, jövedelemre, szerelemre talált, közben pedig vadul próbál identitást is szerezni. De munkát vállalnia csak feketén lehet, mert a külföldi turnéhoz útlevél kell, és ugyan melyik bürokrata hinné el (ha meg is tudná szerezni a keresztlevelét), hogy ő azonos azzal az 1756-ban született zseniális és hóbortos fickóval, aki kevéssel a 36. születésnapja előtt már meg is halt. (Megesett egyszer, hogy Amadé egy késői művéről apám azt mondta: Az öreg Mozart szimfóniája – aztán helyesbített: Érett Mozart. Hiszen nem is volt soha öreg…)

Ez a habzó fiatalság, mint valami minden rést kitöltő purhab, dől kifelé a könyv lapjairól. A német eredetiben Eva Baronsky nyilván a korabeli Mozart-levelek alapos ismeretében alakította ki azt a furcsa keveréknyelvet, ami a barokk-rokokóból indulva lassan és nehézkesen idomul a 21. századi szókincshez, szófűzéshez. No és a lengyel vendégzenész tört németségét is. Nádori Lídia pedig kongeniálisan tette át magyarra a szöveget, különösen a szójátékokkal, sziporkákkal megspékelt rokokós örömködéseket, szerelmesleveleket. (Felteszem, gyakorló zenészként ő maga is örömét lelte a munkában…)

Soha könyvnek végét így még nem vártam, és soha így nem vártam, hogy ne legyen még vége.

Eva Baronsky

Eva Baronsky

Eva Baronsky: Mozart felébred
Typotex Kiadó, 2013
326 oldal, 3800 Ft
ISBN 978 963 279 2750

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

1791. december 5. éjszakáján minden idők egyik legzseniálisabb zeneszerzője az ágyában haldoklik, és élete utolsó művét nem tudja már befejezni… Másnap idegen emberek közt, idegen helyen, furcsa ruhákba öltöztetve ébred. Sajnos nem indul jól a napja, nem találja se a helyét, se az idejét. Lehet, hogy ez a pokol tornáca, de az is lehet, hogy a paradicsom. Csak egyetlen magyarázata lehetséges: ez egy isteni küldetés, be kell fejezni a Requiemjét.

De ehhez meg kell találnia a közös hangot a tojotákkal és siemensekkel, az óriásférgekkel, a fülmelegítőkkel, hogy a jumbó bögréről ne is beszéljünk. Jöjjön most a klasszikus kérdés: Vajon sikerül neki?

Eva Baronsky (1968) német írónő. Belsőépítészetet és marketing kommunikációt tanult, majd többek között dolgozott grafikusként, újságíróként, sőt még lekvárárusként is. 2009-ben debütált ezen regényével, mellyel elnyerte Bad Homburg városának rangos irodalmi elismerését, a Friedrich Hölderlin-díjat.