Soron kívül megnézendő | A Kövesi-kollekció a Kieselbach Galériában

Posted on 2013. november 29. péntek Szerző:

2


Rippl-Rónai József: Lazarine papagájjal, 1905 (részlet)

Rippl-Rónai József: Lazarine papagájjal, 1905 (részlet)

BJI

A kiállítás nyitva tartását a galéria meghosszabbította: 2013. november 30-án és december 1-én is (szombat, vasárnap) 10-18 óráig látogatható.

Hagyjon csapot-papot, aki a képző­művé­szetet kedveli, és Pesten vagy a környékén él, mert olyan kiállítás van a Kieselbach Galériában, amilyenre évek óta nem volt példa, és párja aligha lesz a közeli jövőben.

A bemutatott anyag az úgynevezett Kövesi-gyűjtemény, amiről dióhéjban annyit kell tudni, hogy megteremtője egy derék mészáros mester, aki a háborút, halálutat és megsemmisítő tábort túlélvén visszatért tanult mesterségéhez, és elkezdett képeket gyűjteni. Mindezt egy olyan időszakban, amikor a politika rászabadult a vagyonosodásra, de a műgyűjtés kikerült a látómezejéből. Köves István olyan kollekciót teremtett meg, és őrzött feltűnéstől teljesen mentesen, aminek láttán a magyar múzeumok állománybővítő szakemberei, de még a külhoniak is megnyalják a szájuk szélét.

Ezek a képek csak és kizárólag a gyűjtő hangulati ízlését és igen jó megérző képességét tanúsítják. Kövesi István egyszerre gyűjtötte az előző század legvégéről Mednyánszkyt, az impresszionisták követőit és utódait: Rippl-Rónait, Vaszaryt, a falusi jelenetekkel szikrázó Aba-Novákot, Koszta Józsefet és Egrit, Fényes Adolfot és Csók Istvánt, de ezek mellett az egészen más stílusú Scheiber Hugót, a konstruktivista Bortnyikot, Kassákot, Ámos Imrét.

Perlmutter Izsák: Tengerparton, 1904

Perlmutter Izsák: Tengerparton, 1904

Tanult grafikus barátunk szomorúan állapította meg minap, hogy számos gyűjtemény a nagy nevek mesterségbeli hulladékával büszkélkedik. Erről a kollekcióról épp az ellenkezője mondható el. Egy kiváló ízlésű ember szerezte meg a 20. századi magyar festészet színe-javának példás darabjait.

Aba-Novák Vilmos_Ivanoff cirkusz, részlet

Aba-Novák Vilmos: Ivanoff cirkusz, részlet

Az örökösökkel tíz évnyi egyeztetés után sikerült a nagyközönség elé tárni a gyűjtemény egy részét. Budapesten csak ezen a héten van nyitva, majd decembertől márciusig Győrben kerülnek a falra a képek. Szerencsére a teljes kollekciót feldolgozta Molnos Péter művészettörténész, és a galéria vaskos kötetben foglalta össze és adta közre a gyűjtő, a gyűjtemény és az egyes darabok történetét. Feltétlenül látni érdemes!

Kieselbach Galéria és Aukciósház
1055 Budapest Szent István körút 5.
A kiállítás megtekinthető: 2013. november 26–30.
Nyitva tartás: hétfő–péntek: 10–18 óráig, szombat: 10–13 óráig

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum
Győr, Király utca 17.
2013. december 12.–2014. március 31.